Actueel / Overheid

Morgens presenteert de 5 bouwstenen voor de overheid van Morgen

28-08-2020 2 minutenJeske Gunterman

Het afgelopen jaar deden we onderzoek naar de Gemeente van Morgen. Hoe ziet die eruit, en welke stappen zetten gemeenten nu al om zich klaar te maken voor de toekomst? Dit leverde veel mooie inzichten op. We stelden onszelf hierbij steeds de vraag: welke lessen kunnen we hieruit trekken, waar kunnen andere gemeenten iets van leren en wat kunnen zij nu al toepassen?

Leren door te doen

Alleen kennisnemen van deze inzichten in een publicatie over de Gemeente van Morgen leidt nog niet tot vooruitgangskracht bij gemeenten. Je moet er ook iets mee doen. Onze visie is dat duurzame verandering ontstaat als medewerkers zélf enthousiast worden. We zijn daarom altijd op zoek naar innovatieve manieren om veranderen voor medewerkers leuk te maken. Zo kwamen we op het idee voor het ontwikkelen van een serious game.

spelbord

Serious game Polykratos

Vol trots presenteren wij Polykratos! Polykratos is een fictief eiland, dat bestaat uit verschillende kleinere eilandjes. Deze eilandjes staan symbool voor de zichtbare en onzichtbare grenzen binnen een gemeente. Deelnemers spelen zowel de rol van afdelingshoofd als die van eilandbewoner (klant). Ze ervaren hoe een klantvraag de organisatie binnenkomt en hoe dat van invloed is op de beleving van de klant (de klantreis).

Maar het spel draait niet alleen om de wensen van de inwoners. Het bestuur heeft ook wensen en ambities. Die staan soms op gespannen voet met de wensen van inwoners. Met Polykratos ervaar je hoe je jezelf als gemeente kunt organiseren om hiermee om te gaan. Doe je dat goed? En organiseer je de gemeente als de Gemeente van Morgen? Dan krijg je een betere eindscore, oftewel tevreden inwoners, medewerkers en bestuurders.

Meer over Polykratos

Meer weten?

Op 18 september presenteren wij Polykratos op ons event de Gemeente van Morgen. Ben je niet bij het event, maar wil je wel graag meer weten en de game spelen? Kijk dan vooral op de pagina over Polykratos. Jeske Gunterman (gunterman@morgens.nl) en Peter Keur (keur@morgens.nl) nemen bovendien graag de tijd om je meer te vertellen over hoe je Polykratos kunt inzetten in jouw gemeente.

De Strafrechtketenmonitor: Een coronajaar uitgedrukt in cijfers

01-07-2021 5 minuten
Lees meer
Interview

Als samenwerken in je bloed zit: hoe doen ze dat in de Achterhoek?

29-06-2021 5 minuten
Lees meer
Artikel

Burgerparticipatie: hoe richt je dat goed in?

29-06-2021 3 minuten
Lees meer
Artikel

De zin en onzin van dashboards binnen gemeenteland

25-05-2021 3 minuten
Lees meer