Actueel / Overheid

Hoe gemeentelijke vernieuwers inzetten op Vooruitgangskracht

03-10-2019 2 minuten

Gemeenteambtenaren aan de slag met ‘de gemeente van Morgen’ tijdens workshop

Hoe ziet de Gemeente van Morgen eruit? Die vraag stond centraal tijdens de ‘Vooruitgangskracht-workshop’ die Morgens organiseerde op 1 oktober. Morgens-consultants Jeske Gunterman, Peter-August Keur en Mathijs Caelers gingen met een groep vooruitstrevende gemeentelijke vernieuwers in gesprek over hoe de gemeente van vandaag eruitziet, en vervolgens over de gemeentelijke organisatie van over vijf jaar.

Video-impressie Vooruitgangskracht-workshop ‘de gemeenten van Morgen’

De gemeente van Morgen

De workshop is één van de tussenstops die Morgens neemt op weg naar een publicatie over ‘De gemeente van Morgen’. De werkwijze die Morgens hierbij hanteert is gebaseerd op co-creatie: gesprekken voeren, inzichten opdoen, inzichten samenbrengen en vervolgens delen in de vorm van nieuwe kennis.

Op basis van de gesprekken die tot op heden zijn gevoerd, zijn de volgende thema’s centraal komen te staan:

  • opgavegericht werken
  • het optimaliseren van de dienstverlening
  • het realiseren van de verandering.
     

Vooruitgangskracht-workshop Morgens

Opgavegericht??!

Jeske en Peter waren nog maar net aan het vertellen over hun bevindingen tot dusver, toen vanuit de deelnemers al meteen de discussie werd aangesneden over wat nou precies opgavegericht werken is, en wat niet.

Want wat is nu precies opgavegericht werken?

Volgens sommigen zou je alles kunnen en moeten zien als een opgave, terwijl anderen een duidelijke streep trekken tussen enerzijds opgaven en anderzijds de ‘reguliere’ werkzaamheden die onder de verantwoordelijkheden van een gemeente vallen.

Blijf op de hoogte

Het enthousiasme en de goede input van de deelnemers geven weer nieuwe energie op de route naar de publicatie over De gemeente van Morgen. De komende tijd volgen er meer artikelen die hierop aansluiten. Ook verschijnt er nog een reportage over de Vooruitgangskracht-workshop, dus schrijf je in voor onze nieuwsbrief en houd onze Morgens-kanalen in de gaten voor het laatste nieuws!

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Gemeente van Morgen

Dit interview maakt deel uit van een serie gesprekken met gemeentesecretarissen, bestuurders en andere gezichtsbepalende personen binnen het gemeentelijk domein over de gemeente van Morgen. Hierbij kijken we zowel naar ontwikkelingen in de gemeentelijke sector voor de komende vijf jaar als naar de situatie van vandaag, om vervolgens te bepalen wat er nodig is om van vandaag naar morgen te bewegen.

Interview

Succesvolle pilot Bureau Nieuwkomers bij gemeente Arnhem

06-01-2022 3 minuten
Lees meer
Artikel

5 lessen voor het succesvol implementeren van digitaal werken

10-12-2021 4 minuten
Lees meer
Interview

Modern Werkgeverschap: buiten winnen is binnen beginnen

03-12-2021 6 minuten
Lees meer
Onderzoek en publicatie

De succesfactoren van het hoe, waarom en wat van netwerksamenwerking

03-11-2021 < 1 minuut
Lees meer