Actueel / Overheid

Digitale transformatie en de Dolomieten

16-10-2018 2 minutenMark Elstgeest

Bocht voor bocht…

Vorige week was ik in de prachtige Dolomieten om met zeven vrienden vier dagen te wielrennen. Prachtige, maar ook zware beklimmingen stonden op het programma. Ik kwam er snel achter dat je niet kunt inschatten wat de beklimming voor je in petto heeft en je rustig op eigen tempo omhoog moet. Bocht voor bocht namen we de berg te grazen.

Digitalisering van de Rechtspraak

Op Prinsjesdag maakte het kabinet Rutte III bekend dat het financieel gat van de Rechtspraak wordt gedicht met 40 miljoen euro. Dat is voor nu een oplossing. Maar geen structurele. Een belangrijke oorzaak voor het financieel probleem van de Rechtspraak is de vertraging van het digitaliserings-programma KEI (Kwaliteit en Innovatie). De Rechtspraak heeft daarin ingegrepen en een aantal ontwikkelingen gestopt. Maar ook daarvoor geldt, dat het ‘probleem’ niet is opgelost.

Ik kom wel eens ‘ongelovigen’ tegen, die denken dat je digitalisering kunt stoppen en vrolijk op papier kunt blijven werken. Dat denk ik niet. Ik ga ervan uit dat de Rechtspraak nog steeds als einddoel digitale processen heeft. De digitale transformatie zal dus voortgezet moeten worden. In haar voortgangsrapportage geeft de Rechtspraak ook aan hoe ze dit wil doen. Innovatie en de verdere digitalisering worden niet meer aangepakt als groot programma, maar krijgen een permanent karakter. De Rechtspraak gaat haar digitalisering nog meer Agile aanpakken en daarbij past een kort cyclische sturing en geen langjarig programma.

“De route van digitale transformatie is net als het beklimmen van de Passo Pordoi: bocht voor bocht, stap voor stap en op elk plateau een nieuw succes te vieren!”

Zes cruciale succesfactoren

Dat klinkt me als muziek in de oren. In 2017 onderzocht ik met mijn Morgens-collega’s de succesfactoren van digitale transformatie bij overheidsorganisaties. Eén van de zes cruciale succesfactoren die door de onderzochte organisaties werden genoemd, was een iteratieve, stapsgewijze aanpak.

Dit geldt zeker voor overheidsorganisaties. Die zouden anders ook nog het risico lopen dat de veronderstelde besparingen door digitalisering budgettair al worden ingeboekt zonder dat deze bereikt zijn. Kort cyclisch Agile werken biedt nog meer voordelen. Je kunt veel beter inspelen op nieuwe ontwikkelingen en de koers telkens bijstellen op basis van actuele praktijkervaringen.

Op elk plateau een nieuw succes vieren

Vorige week opende staatssecretaris Knops een congres bij de Rijksdienst voor Identititeitsgegevens. Alhoewel dit kabinet grote digitaliseringsambities heeft, gaf hij in zijn speech aan geen grootschalige ICT-projecten meer te willen bij de overheid. Stap voor stap, is het devies. Ook daar was dit geluid dus te horen.

Een heldere keuze. Dan wordt de route van digitale transformatie net als het beklimmen van de Passo Pordoi: bocht voor bocht, stap voor stap en op elk plateau een nieuw succes te vieren!

Deze blog is ook gepubliceerd in iBestuur

Meer over digitalisering

Interview

Ken en spreek de mensen aan wie je diensten verleent

03-03-2023 5 minuten
Lees meer
Interview

Zo werkt IND aan betrouwbare en toekomstbestendige dienstverlening

31-01-2023 4 minuten
Lees meer
Artikel

Vertrouwen van de burger in de overheid begint bij excellente dienstverlening

06-01-2023 4 minuten
Lees meer
Artikel

De kunst van beter samenwerken rondom ex-gedetineerden

01-12-2022 5 minuten
Lees meer