Actueel / Overheid

Beginnen bij enthousiasme: zo werkt gemeente Eindhoven datagedreven

17-05-2022 3 minutenMark Elstgeest

Gemeenten beschikken over grote hoeveelheden data. Over inwoners, maar ook over de fysieke leefomgeving. In het gebruik hiervan liggen enorme kansen, maar er is veel voor nodig om als gemeente de transformatie te maken naar een datagedreven manier van werken. In dit tweede artikel in de reeks over datagedreven werken bij gemeenten lees je hoe gemeente Eindhoven datagedreven werken invoert in de organisatie.

Om erachter te komen hoe gemeente Eindhoven dat precies doet zijn collega’s Joost Groenestein en Mark Elstgeest gesprek gegaan met Martijn Groenewegen, CIO, en Mieke van Schaik, Strategisch CIO adviseur & kwartiermaker datastrategie van de gemeente Eindhoven.

Data leeft en Eindhoven doet het anders

Martijn en Mieke geven beiden aan dat datagedreven werken leeft in Eindhoven. En beiden merken op dat de situatie in Eindhoven heel anders is dan bij andere gemeenten. Vaak zie je dat bij gemeenten een centraal datagedreven programma wordt opgezet. Dat dataprogramma probeert bij de domeinen enthousiasme te genereren over de mogelijkheden van datagedreven werken en gaat dan met de Use Cases van die domeinen aan de slag.

Bij gemeente Eindhoven is het precies andersom. Zowel op ruimtelijk gebied als op sociaal gebied zijn er decentraal veel initiatieven en enthousiasme rondom datagedreven werken. Deze initiatieven worden op verschillende plekken binnen de domeinen opgestart. Eindhoven richt zich op die veelbelovende initiatieven. Veranderkundig krijg je dan de meeste energie in de transformatie.

Initiatieven borgen en enthousiasme stimuleren

Binnen gemeente Eindhoven is dus aan data-initiatieven geen gebrek. Martijn en Mieke hebben vervolgens de uitdaging om te zorgen dat al deze initiatieven geborgd worden. In hun dataprogramma gaan ze kijken om platformen neer te zetten, die tegemoetkomen aan de wensen van de domeinen. Tegelijkertijd zullen er spelregels moeten worden vastgesteld als het gaat om datagedreven werken.

Een hele puzzel, aangezien Eindhoven vanuit het dataprogramma niet het enthousiasme wil afremmen, maar juist wil aanmoedigen en ook de krachten wil bundelen.

Martijn en Mieke zien kansen om met zo’n centrale aanpak en centrale voorzieningen te kunnen komen tot een datastrategie. Begrippen als integraliteit, privacy en uniformiteit moeten in die datastrategie worden opgenomen. Een goede Use Case uit één van de domeinen zou aan de hand van die datastrategie kunnen leiden tot een gewenste data-architectuur. Een belangrijke voorwaarde voor de data-architectuur is dat deze flexibel is ingericht voor de ‘business’, de domeinen.

Slim samenwerken met de regio

Een ander aspect wat gemeente Eindhoven uniek maakt is de regiofunctie. Gemeente Eindhoven maakt onderdeel uit van Brainport Eindhoven. Bij Brainport wordt op een innovatieve en technologische manier slim samengewerkt op het gebied van ondernemen en innoveren, werken en onderwijs. Philips is bijvoorbeeld bezig met technologie die het mogelijk maakt langer te thuis te blijven wonen. Voor gemeenten is een dergelijk onderwerp heel actueel. Er is in de regio daarmee ook veel interessante data beschikbaar en ook Eindhoven zelf heeft hierin iets te bieden. Gemeente Eindhoven denkt na over welke positie als samenwerkingspartner in Brainport Eindhoven zij wil en kan innemen rondom data, zodat alle partijen er beter van worden.

Buurtkijker: mooi resultaat van datagedreven werken

Op onze vraag waar gemeente Eindhoven het meest trots is, vertelde Mieke over het project Buurtkijker. Buurtkijker is een instrument om te kijken hoe het ervoor staat met de buurten in Eindhoven. Een instrument dat de mogelijkheid biedt om buurten met elkaar te vergelijken, of eens dieper op een bepaald onderwerp in te zoomen. Hier komen onderwerpen bij elkaar als sociale cohesie, ondermijning en onderwerpen vanuit het ruimtelijk domein. En dit wordt in een dashboard weergegeven.

Samen met woningcorporaties wordt gekeken naar Buurtkijker, betreffende woonoverlast. Daar gaat het om hoe je de cijfers interpreteert. En medewerkers uit het sociaal domein gebruiken dit dashboard nu voor hun interventies. Die interventies zijn anders, want nu zijn ze gebaseerd op objectieve data, in plaats van de subjectieve ervaring van de medewerkers.

Data biedt kansen voor Eindhoven

Als we Martijn en Mieke vragen welke conclusie zij trekken uit de resultaten van de inzet van data bij gemeente Eindhoven, zien ze alleen kansen. Met name het enthousiasme bij de domeinen en de positie van Eindhoven binnen Brainport Eindhoven maakt dat datagedreven werken toekomst heeft bij gemeente Eindhoven. Martijn en Mieke beseffen ook dat gemeente Eindhoven het niet alleen kan. Met name de samenwerking in de regio, Brainport Eindhoven, is heel belangrijk.

Meer weten?

Dit is tweede artikel in een reeks over datagedreven werken bij gemeenten. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, of wil je onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor datagedreven werken bij jouw gemeente? Neem dan contact op met Mark Elstgeest.

Meer lezen?

Lees meer over datagedreven werken.

Bekijk alle artikelen
Interview

Datagedreven werken binnen gemeenten: In gesprek met Jos Maessen

14-04-2020 4 minuten
Lees meer
Artikel

5 Succesfactoren voor datagedreven werken binnen de gemeente

26-11-2020 4 minuten
Lees meer
Artikel

Het verschil tussen datagedreven sturen en datagedreven veranderen

31-03-2022 3 minuten
Lees meer
Artikel

Steeds meer organisaties starten met datagedreven werken

24-01-2022 2 minuten
Lees meer
Artikel

Hoe datavolwassen is jouw organisatie?

13-08-2020 2 minuten
Lees meer