Actueel / Overheid
Bergbeklimmen op het iBestuur Congres
Over digitalisering en klantreizen
Op 3 juli vond het jaarlijkse iBestuur Congres plaats, dit jaar met het thema ‘In the Dutch Mountains’. Morgens-consultants Mark Elstgeest en Jeske Gunterman vervulden beiden een rol tijdens dit congres. In dit interview delen zij hun eerste indrukken én de belangrijkste takeaways.
Wat is jullie rol op het iBestuur congres?
Mark: “Als programmamanager MedMij ben ik uitgenodigd om het gesprek aan te gaan over online identiteit en regie op persoonsgegevens met Tweede Kamerlid Jan Middendorp, raadslid Henk Bos en Arjan Widlak van de Kafkabrigade.”
Jeske: “Als procesbegeleider klantreizen bij VNG Realisatie mocht ik een gesprek leiden over de knelpunten waar inwoners in het Sociaal Domein tegenaan lopen. Hugo Aalders, directeur van VNG Realisatie, Dorus Klomburg, wethouder van de gemeente Rheden en Hans Blokpoel, raadsadviseur bij de Algemene Bestuursdienst ondervonden in de ‘wasstraat Sociaal Domein’ in levende lijve hoe het is om langs de verschillende loketten van Werk, Inkomen en Zorg te gaan. Ik ging met hen in gesprek over hun klantreis door dit sociaal domein.”
Hoe link je jouw rol aan het thema ‘In the Dutch Mountains’?
Mark: “iBestuur heeft dit thema gekozen omdat de realisatie van de iOverheid soms net als bergbeklimmen is. Het heeft te maken met samenwerken, afhankelijkheden en vertrouwen. Daar kan ik me wel in vinden: MedMij realiseerde een afsprakenstelsel, dat zorgt voor vertrouwen rond gegevensuitwisseling in de zorg. Alle partijen uit de zorg doen mee om dit mogelijk te maken.
Jeske: “In het sociaal domein zie je vooral veel administratieve bergen. Heb je de een beklommen, dan staat de volgende weer voor je neus op weg naar je einddoel. Het is de taak van bestuurders om deze bergen te verlagen of – liever nog – het aantal bergen te verminderen.”
En privé, ook een fanatiek bergbeklimmer?
Jeske: “Mij niet gezien! Ik heb hoogtevrees, dus ik ga zeker niet aan een touw een wand op. Wel vind ik het de ultieme vrijheid om door de Zwitserse bergen te wandelen. Te genieten van de weidse uitzichten en mooie landschappen. Even helemaal weg.”
Mark: “Klimmen zit er voor mij ook niet in. Behalve op de fiets dan, vorig jaar nog fietste ik met zeven vrienden vier dagen door de Dolomieten. Hierover schreef ik overigens nog de iBestuur-blog ‘bocht voor bocht’ in relatie tot digitale transformaties.”
Jeske Gunterman en Mark Elstgeest
Wat is je belangrijkste takeaway van vandaag?
Jeske: “Het verhaal van bergbeklimster Katja Staartjes tijdens de plenaire opening bleef bij mij als een rode draad terugkomen door alle verhalen die ik heb gehoord. Zij stelt dat om je doel te bereiken, of dit nu de top van de Mount Everest of een digitale transformatie bij de overheid is, er een aantal punten heel belangrijk zijn. Ik licht er drie uit:
-
Je basis moet op orde zijn
Als de basis niet goed is, blijf je doormodderen en kun je je doel niet bereiken. Dit zag je goed terug in de wasstraat van het sociaal domein. De basis, in dit geval beschikken over de juiste gegevens en fungeren als één loket, is hier nog niet op orde.
-
Persoonlijk leiderschap
Je moet het willen, er moet een intrinsieke motivatie aan ten grondslag liggen. Maar je moet ook risico’s durven nemen. Staatssecretaris Raymond Knops bekrachtigde dit. We mogen ook fouten maken, we moeten er niet bang voor zijn; zonder fouten kunnen we niet leren.
-
Samenwerking is essentieel
Werk samen. Niet alleen op een zware expeditie op een berg, maar zo zie ik dat ook bij de overheid. Ga niet op elk departement, binnen iedere gemeente, of per uitvoeringsorganisatie innoveren. Maar werk samen, deel ook je successen met elkaar, gun de ander iets. Mooie woorden die misschien niet voor niets werden uitgesproken op de prachtige topsportlocatie Papendal: “Winnen doe je samen, de overheid samen is Team NL”.
Van denken naar doen
Mark: “Wat mij opviel op het congres was dat er veel gesproken werd over thema’s uit ons onderzoek naar de Overheid van Morgen: werken aan drastische verbetering van de dienstverlening, digitale transformatie 2.0 en aan de slag met data. Er waren mooie praktijkvoorbeelden: de datalabs van de Provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat, de digitale transformatie van de provincie Zuid-Holland en de stembureau app van de gemeente Den Haag. Veel overheidsorganisaties hebben wel moeite met de executie, met de stap van denken naar doen. Dat is natuurlijk erg belangrijk. Ik praat met een aantal organisaties verder over implementatie.”
Meer weten over innovatie en digitale transformaties? Neem dan contact op met Mark Elstgeest.