Actueel / Overheid
Regio Deal ZaanIJ: samenwerken voor een betere toekomst
In 2019 werd de Regio Deal ZaanIJ gesloten, een samenwerking tussen de gemeenten Amsterdam, Zaanstad, Oostzaan, de provincie Noord-Holland en het Rijk. Het doel: de brede welvaart in de regio versterken door te investeren in leefkwaliteit, ontplooiingskansen en het tegengaan van ondermijning. In 2023 kreeg dit initiatief een vervolg en uitbreiding onder de naam ‘Regio Deal ZaanIJ groen en meedoen’, met een extra investering om de ambities verder waar te maken. Samen met collega Peter-August Keur, blikken we terug en vooruit op zijn rol als programmamanager Regio Deal ZaanIJ.
Wat houdt de Regio Deal in?
De Regio Deal richt zich op vier specifieke wijken: Tuindorp Oostzaan en Molenwijk in Amsterdam-Noord, en Poelenburg en Peldersveld in Zaanstad. Deze gebieden hebben extra aandacht nodig om de brede welvaart te versterken. De focus ligt op het verbeteren van de leefomgeving, het bevorderen van gezondheid, het aanpakken van criminaliteit en ondermijning, en het stimuleren van samenwerking tussen bewoners, ondernemers en professionals. De tweede Regio Deal richt zich op een groter gebied, namelijk Zaandam-Oost en Amsterdam-Noord.
Samenwerking als drijfveer voor brede welvaart
Peter-August Keur was sinds mei 2020 als programmamanager betrokken bij de Regio Deal ZaanIJ. Hij speelde een cruciale rol bij de uitvoering van de Regio Deal ZaanIJ en kijkt met een positieve blik terug op de afgelopen jaren. “Ik heb ontzettend fijn gewerkt met alle collega’s in Noord. Het is een plezier om op te trekken met een team leuke en bevlogen mensen.” Hij benadrukt het belang van samenwerking en het gezamenlijk aanpakken van uitdagingen: “We willen de uitdagingen die er zijn in de regio zo goed mogelijk oplossen. Dat lukt het beste als we opgaven samen aanpakken.”
Toekomstige doelen: duurzame en inclusieve samenleving
Het creëren van meetbare veranderingen voor bewoners is essentieel voor een duurzame en inclusieve samenleving. Keur hoopt dat er in 2027 merkbare verbeteringen zijn in de brede welvaart van de betrokken wijken. Concrete initiatieven zoals een pierenbadje voor kinderen om te spelen en ouders om samen te komen in de Waterlandpleinbuurt en de inzet van straatcoaches om het veiligheidsgevoel van bewoners te vergroten, zijn slechts een paar van de 20 interventies die de brede welvaart in de regio een impuls moeten geven.
Kennis en expertise van Morgens Conclusion als schakel in de regio
Vanuit Morgens Conclusion geven wij een impuls aan het verbinden van de regio. Met onze expertise in netwerksamenwerking, programmamanagement en opgavegericht werken brengen we alle partijen bij elkaar. Keur: “We gaan verder dan alleen strategische plannen maken. Wij zorgen ervoor dat ideeën écht van papier komen door concrete stappen te zetten en mensen te verbinden. Dat is waar de “Morgens Way of Working” in uitblinkt.”
Samen bouwen aan een betere toekomst
De verlenging en uitbreiding van de Regio Deal ZaanIJ groen en meedoen markeert een belangrijke stap voor de regio. Met een gezamenlijke investering van 40 miljoen euro wordt gewerkt aan structurele oplossingen voor de uitdagingen in de betrokken wijken. Door in te zetten op concrete initiatieven en de samenwerking tussen gemeenten, provincie, rijk en maatschappelijke partners te versterken, leggen we een basis voor een groenere, veiligere en inclusievere toekomst.
De kracht van samenwerking
De Regio Deal ZaanIJ laat zien wat er mogelijk is als overheden, partners en bewoners samen verantwoordelijkheid nemen. Wij blijven ons inzetten om samen met onzer klanten verbindingen te leggen, resultaten te versnellen en zo bij te dragen aan een groenere, veiligere en socialere toekomst voor Nederland.
Meer weten?
Wil je meer weten over deze opdracht of ben je benieuwd wat Morgens voor jouw gemeente kan betekenen? Neem dan contact op met Peter-August Keur.
Regionale samenwerking met gemeente Amsterdam in Regio Deal ZaanIJ
In december 2019 startten de gemeenten Amsterdam, Zaanstad, Oostzaan en de provincie Noord-Holland de Regio Deal ZaanIJ. Een netwerksamenwerking tussen de gemeenten en de provincie, maar ook met het Rijk. Door in gezamenlijkheid te werken, zijn deze ‘Regiopartners’ in staat om opgaven effectief aan te pakken. Peter-August Keur van Morgens werkte namens de gemeente Amsterdam aan het organiseren van de regionale samenwerking rond deze opgaven. Lees meer over de case