Actueel / Zorg

Van strategie naar executie in de publieke sector

28-04-2024 2 minutenMark Reitsma en Petra van Zeeland

Organisaties in de publieke sector staan voor een aantal grote uitdagingen die een strategische aanpak vereisen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden en strategieën effectief om te zetten in actie, zijn negen strategieonderdelen essentieel. Deze onderdelen helpen de sector om van praten naar doen te schakelen en gewenste veranderingen te realiseren.

Van strategie naar executie

We herkennen problemen, praten er vaak en veel over, maar het kost veel moeite om tot concrete actie en resultaat te komen. Plannen en ideeën worden opgeschreven en verbeterideeën gelanceerd. Maar doelmatig en stap- voor-stap verbeteren blijkt in de praktijk lastig, waardoor de gewenste verandering stagneert. Om verandering mogelijk te maken is het nodig om te schakelen van praten naar doen!

Negen strategieonderdelen

Om strategie succesvol om te zetten in actie, zien wij negen strategieonderdelen die hierbij helpen.

  1. Bepaal een ‘True North
    De organisatie heeft een aansprekende, heldere missie, visie en strategie. Daarnaast is deze visueel aantrekkelijk vormgegeven en wordt het gebruikt als kompas voor de activiteiten in de organisatie.
  2. Kort cyclisch sturen
    Zorg dat kort cyclisch sturen gebruikelijk wordt in je organisatie om zo gestelde doelen te behalen. Sta hier minimaal een keer per maand bij stil, zodat je snel kunt bijsturen als dat nodig is.
  3. Creëer visueel management
    Monitor je voortgang middels visueel management! Zorg ervoor dat de status van projecten en KPI’s makkelijk beschikbaar zijn en in een oogopslag duidelijk.
  4. Organiseer een wekelijkse stand up
    Met korte, krachtige stand ups ben je in staat om dagelijks te sturen op de operatie. Hierin wordt het werk verdeeld, voortgang bewaakt en knelpunten gesignaleerd en opgepakt.
  5. Ontwikkel prestatiesturing
    Met behulp van KPI-dashboards is jouw organisatie in staat de kwaliteit van het werk te monitoren en bespreken.
  6. Voer een verbeterdialoog
    Creëer een veilige omgeving om in alle openheid en vanuit nieuwsgierigheid met elkaar te praten over het wel of niet behalen van doelen, om daarvan te leren en verbeteren.
  7. Zorg voor een uniforme werkwijze
    Werk waar mogelijk met duidelijke standaarden, werkafspraken en formats. Gebruik afwijkingen als signaal om te leren en verbeteren.
  8. Maak structuur & rollen helder
    Zorg voor een helder beschreven governance met bijbehorende rollen, taken en bevoegdheden. Mensen weten wat ze moeten doen.
  9. Creëer rust, reinheid en regelmaat
    Laat rust, reinheid en regelmaat heersen in de organisatie. Mensen weten wat ze moeten doen, zijn in staat vooruit te kijken en wat te doen als er knelpunten of calamiteiten zijn.

De GGZ van Morgen

Welke uitdagingen zien we in de GGZ van Morgen? Met welke 5 thema’s kan de GGZ nu al aan het werk als voorbereiding op de toekomst? De antwoorden op deze vragen lees je in het onderzoek naar de GGZ van Morgen.

De GGZ van Morgen

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten?

Wil je weten hoe je hier de eerste stappen in zet en leren hoe andere GGZ-instellingen dit doen? Neem contact met ons op!

Meer lezen?

Lees meer over de ggz.

Bekijk alle artikelen
Interview

“Empowerment professional cruciaal voor duurzaamheid GGZ”

09-09-2021 6 minuten
Lees meer
Interview

GGZ Toen & Nu: Marieke van de Ven

29-09-2023 6 minuten
Lees meer
Interview

GGZ Toen & Nu: Marnix de Romph

24-10-2023 5 minuten
Lees meer
Interview

GGZ Toen & Nu: Dick Veluwenkamp

28-11-2023 6 minuten
Lees meer
Interview

GGZ in de toekomst: Mentale kracht versterken via ecosystemen

20-05-2021 5 minuten
Lees meer
Interview

De GGZ van Morgen: “Op weg naar eenvoud!”

30-08-2021 5 minuten
Lees meer
Interview

De toekomst van de GGZ: echt meedoen!

02-12-2021 6 minuten
Lees meer