Wat is er nodig om deze omslag te maken?
“Ik zie dat we op dit moment grote problemen hebben in de zorg en waarbij we vaak lukraak kiezen voor deeloplossingen (zoals de Praktijkondersteuner huisarts GGZ) of halve structuurveranderingen (zoals de invoering van de Basis GGZ en Specialistische GGZ). Maar we moeten juist zoeken naar een duurzame oplossing. Hier is leiderschap voor nodig wat gericht is op de lange termijn. We kunnen niet meer tevreden zijn met kortetermijnoplossingen. Er is daarom lef nodig om buiten de gebaande paden te treden om de dingen echt anders te doen.
Met dit leiderschap gaat een grote dosis doorzettingsvermogen gepaard om vol te houden als resultaten even uitblijven of als we niet gelijk de juiste oplossing vinden. Zo bouw je langdurig aan een lange termijnoplossing. Eenvoudige oplossingen zijn er niet en je moet er meerdere jaren voor uittrekken.”
Van groot belang bij deze weg is de betrokkenheid van burgers, wel of niet in zorg bij de GGZ. Vanaf het begin van de plannenmakerij, als onlosmakelijke samenwerkingspartner. Mentale gezondheid gaat ons allemaal aan.
Een waardevrije analyse
“Om tot een lange termijnoplossing te komen is het nodig dat we met elkaar starten om een waardevrije analyse te maken van de huidige situatie. Een analyse met het doel de grondoorzaken van onze problemen in de zorg in kaart te brengen. Om deze analyse goed te kunnen doen is het nodig om met alle betrokken partijen dezelfde taal te gaan spreken en elkaar goed te leren begrijpen. Een maatschappelijk gesprek tussen politiek, zorg, gemeenten en burgers om in Nederland tot een gezamenlijk beeld te komen van de toekomst.
“Als we eenmaal een gezamenlijk beeld hebben en we snappen van elkaar wat dit betekent, dan kunnen we kijken naar de huidige grondoorzaken van de knelpunten die wij ervaren binnen de ggz. Om vervolgens een lange termijnplan te maken om deze knelpunten samen op te lossen. Er moet werkelijk commitment zijn van partijen op dit gezamenlijke beeld, niet slechts een handtekening onder een convenant, met goede voornemens”