Wij weten wat er speelt in gemeente Zundert
“Wij stemmen alles wat wij doen af met partners en inwoners. Wij hebben bijvoorbeeld ambassadeurs die buiten lopen, die zijn in gesprek met ondernemers en inwoners. Zij spreken ook met de dorpsraden, die weer in directe verbinding staan met inwoners. Hét voorbeeld van hoe wij willen samenwerken is ‘Zundert Floreert”, waarbij inwoners van de gemeente Zundert, tijdens de pilotfase ideeën en wensen voor hun buitengebied hebben gedeeld. We gaan nu door met deze nieuwe manier van samenwerken richting een toekomstbestendig buitengebied.
Het gaat niet alleen om de manier van werken, ook de medewerkers zelf spelen een belangrijke rol: “Wij kijken naar competenties, niet alleen naar ervaring en diploma’s. Als je naar competenties kijkt, zie je of iemand past bij het DNA van onze organisatie. Natuurlijk moet bijvoorbeeld een planoloog inhoudelijke kennis hebben, maar juist talenten, drijfveren en competenties zijn cruciaal in onze organisatie. Op deze manier nemen we mensen aan die de vaardigheden hebben om in contact te staan met de inwoners en organisaties.”
Afstand tussen beleid en uitvoering ontbreekt
In veel gemeenten is de afstand tussen beleid en uitvoering zichtbaar: “Dat zien wij hier niet. Waar ik eerder werkte, had de organisatie nog zowel de programma- als de lijnorganisatie aangehouden. Daar was de strijd tussen programma’s en lijn zichtbaar. Wij kijken naar de opgaves en vertalen deze naar programma’s, en alles wat iedereen doet in de organisatie zit in een programma. Regulier werk, ambities, beleid en uitvoering, dat zit allemaal integraal bij elkaar. Uiteindelijk gaat het om samen aan de slag te gaan voor een opgave, en daarin pakt iedereen zijn eigen rol.”
“In de praktijk is het resultaat van werken op deze manier, dat iedereen vanuit zijn of haar eigen zingeving werkt. Een mooi voorbeeld daarvan is de opvang van Oekraïners: er werd direct een kernteam opgericht dat hulp kreeg vanuit de hele organisatie. Iedereen heeft het druk, er is veel werk te doen, maar collega’s wilden een waardevolle bijdrage leveren, want dit vonden ze belangrijk. Dus deden ze dit erbij, uit zichzelf.”
“Zundert als gemeenschap van de toekomst: groen, gedreven, gemeenschapszin.”
Uitdagingen zijn er ook
“Uitdaging voor ons als kleine organisatie, is het afbreukrisico van medewerkers die vertrekken en bijvoorbeeld de eenpitters. Dat kan verschillende redenen hebben en wij kunnen dat niet altijd direct opvangen. Tegelijkertijd maakt onze manier van organiseren ons uniek. Dat maakt ons aantrekkelijk om voor te werken. Jonge hoogopgeleiden willen vooral voor een resultaat werken met ruimte en ontwikkelingsmogelijkheden, niet vanuit hiërarchie, wel vanuit leiderschap. Wij kijken goed naar wat medewerkers nodig hebben en naar wat ons aantrekkelijk maakt als werkgever. Zo kunnen we ook medewerkers behouden.
Een van de grote opgaven is de dienstverlening verder verbeteren samen met buiten. Ook hierbij kijken we wat dit vraagt van de organisatie in houding en gedrag en is ook monitoring belangrijk, om nog meer buiten naar binnen te kunnen halen en te kunnen focussen op wat aandacht vraagt.”
Aanrader: wat vragen de huidige opgaven van de eigen organisatie
“Iedere gemeente heeft zijn eigen cultuur en DNA, de Zundertse manier van samenwerken kan hierbij een voorbeeld zijn. Het is voor iedere organisatie belangrijk om aandacht te hebben voor de medewerkers en hoe zij vitaal en duurzaam inzetbaar kunnen blijven. En voor een beweging zoals bij ons zijn er ook randvoorwaarden: er moet bestuurlijk draagvlak zijn, want je vraagt ruimte en capaciteit voor je gedachtegoed. Daarnaast is het belangrijk om te doen wat je zegt, zodat het ook gevoeld wordt in de organisatie, echt doorleven voor elkaar waar je voor staat. Als laatste vraagt het lef. Er is geen blauwdruk en er zijn genoeg uitdagingen, het lef hebben om het te doen en te leren, is belangrijk. Daar geloof ik echt in.”