Actueel / Algemeen
Digitaal van mening verschillen: hoe doe je dat?
Conflicten binnen teams zijn belangrijk om effectief te kunnen functioneren. Maar ze zijn ook ingewikkeld en in virtuele overleggen zijn meningsverschillen nog veel lastiger. Hoe kun je hier als team het beste mee omgaan?
In mijn vorige blog beschreef ik het effect van digitaal (op afstand) werken op samenwerking en teamontwikkeling. Hierbij lag mijn focus op het opnieuw bouwen aan vertrouwen en wat je hier als team en leidinggevende aan kan doen. Vertrouwen is de basis van samenwerken, het is nodig om met elkaar een stevige discussie, oftewel een conflict, aan te gaan.
In deze blog schrijf ik over het aangaan van conflicten tijdens het digitaal werken. Ik bespreek de gevolgen van digitaal samenwerken voor het aangaan van conflicten binnen teams en een aantal oplossingen hiervoor.
Waarom zijn conflicten binnen teams nodig?
Gezonde en stevige discussies over meningen en inzichten zijn een kenmerk van goede teamsamenwerking. Als teamleden openlijk en hartstochtelijk met elkaar de discussie voeren over inhoudelijke standpunten, is dit een teken dat er voldoende veiligheid en vertrouwen is binnen een team. Maar het werkt ook vice versa: als mensen over hun eigen drempel heen stappen en in een discussie of conflict stappen, dan schept dit vertrouwen. Voorwaarde is wel dat het conflict respectvol verloopt en daarmee gezond blijft. Als teamleden er tijdens een conflict met elkaar uitkomen, geeft dit een boost aan het onderlinge vertrouwen en versterkt dit de verbinding in een team.
Door corona zitten we met elkaar in een bijzonder uitdagende periode, waarbij velen het als crisis ervaren. Ten tijde van crisis heeft een team of een organisatie de best mogelijke beslissingen nodig om deze te bezweren en er sterker uit te komen. Hiervoor moet je als team scherp zijn en elkaar uitdagen om het beste naar boven te halen. Het is dus nodig om hartstochtelijk met elkaar de discussie aan te gaan en het gezonde conflict op te zoeken.
Het effect van virtueel samenwerken
Met elkaar van mening verschillen is tijdens een ‘live’ vergadering vaak al ingewikkeld en deelnemers moeten hiervoor actief een drempel over. Daarom is veiligheid ook zo belangrijk. Het moet OK zijn om anders te denken en om het oneens te zijn. Tijdens virtuele overleggen komt hierbij dat mensen geneigd zijn om achterover te gaan zitten. Als je achter een scherm zit, geeft dit de neiging om je als een toeschouwer te gedragen. Zeker als het even spannend wordt of op scherp gaat, is het makkelijker om te ‘duiken’ als teamleden niet met elkaar in één ruimte zitten. Daarnaast is het virtueel veel lastiger om non-verbale signalen op te pikken, waardoor het moeilijker is om in te schatten hoe anderen erbij zitten. Helemaal als deelnemers meedoen zonder hun camera aan te zetten. Dit schept afstand en daarmee de neiging om je mening voor jezelf te houden.
Wat kun je doen?
Als teamleden makkelijk duiken tijdens digitale meetings, weinig non-verbale signalen oppikken en de neiging hebben om achterover te leunen, wat kunnen kun je hier dan aan doen?
Ik bespreek 4 acties die helpen om op een constructieve manier met elkaar de discussie te voeren en het conflict aan te gaan:
1 Grijp in als het saai is
Niemand heeft er baat bij als een vergadering saai is. Kennelijk gaat het dan niet over de juiste onderwerpen of is de manier waarop het team met elkaar in gesprek is niet goed. Zodra je dit merkt, benoem het en toets je gevoel bij je collega’s. Waarschijnlijk ben je namelijk niet de enige. Accepteer niet dat je met elkaar de rit uitzit, hiermee win je namelijk niets en kom je ook niet verder als team. Maak dus bespreekbaar dat je op een ander manier wil overleggen en zoek hierin de discussie op. Eis van elkaar dat je een goed overleg voert of stop er mee. Ieder teamlid heeft hier een verantwoordelijkheid in. Geef dus aan dat je het niet OK vindt hoe het overleg verloopt.
2 Ga het conflict aan
Het klinkt misschien als een open deur, maar neem jezelf voor om de discussie aan te gaan en een mening te geven. Verzet je tegen de neiging om achter over te hangen en tegen de verwachting dat anderen ‘het wel zullen doen’. Als je leidinggevende bent en je merkt dat je team erg mat aan het worden is, dan heb je dus iets te doen. Uiteraard geldt dit voor alle teamleden, maar het helpt om als leidinggevende het goede voorbeeld te geven en mensen aan te moedigen hetzelfde te doen. Benoem hierbij ook de intentie en het doel van het aangaan van het conflict.
3 Benoem het conflict en moedig aan
Door expliciet te maken dat er een discussie of conflict ontstaat, kunnen teamleden elkaar aanmoedigen om door te gaan. Met als doel de beste beslissing te nemen na een hartstochtelijk meningsverschil. Door met elkaar te beseffen dat er een conflict ontstaat en elkaar aan te moedigen om door te gaan, is de kans groot dat je samen verder komt. Als dit lukt dan groeit het vertrouwen en de verbinding in je team.
4 Alleen conflict over belangrijke zaken
Conflict is goed en brengt scherpte, maar het is wel van belang om over de juiste onderwerpen in discussie te gaan. Conflict om het conflict, daar heeft niemand wat aan. Onderdeel van de scherpte in een team is dus ook benoemen wat essentiële zaken zijn die de moeite waard zijn om over te discussiëren. Stel elkaar dus de checkvraag als je het idee hebt dat jullie onnodig aan het bakkeleien zijn over onbelangrijke onderwerpen.
Wat leveren conflicten binnen teams je op?
Eerder benoemde ik al dat vertrouwen nodig is om het conflict met elkaar aan te gaan en dat het succesvol aangaan van gezond conflict leidt tot meer vertrouwen en verbinding in een team. Maar daarnaast zorgt ‘gezond’ conflict ervoor dat de beste beslissingen genomen worden en het zorgt voor commitment naar dit besluit. Teamleden hebben er immers hun best voor gedaan.
Dit commitment is van groot belang om een besluit met elkaar te gaan uitvoeren en succesvol te zijn als team. Mijn volgende blog gaat daarom over het behouden en versterken van dit commitment in het digitaal samenwerken.
Herkenbaar?
Loop jij tegen saaie virtuele overleggen aan en merk je dat in jouw team de scherpte ontbreekt? Bel me of stuur me een mail, ik help je graag.