Actueel / Algemeen

De beste vijf tips voor teamsamenwerking

04-11-2019 2 minutenMark Reitsma

Als leidinggevende van een team of afdeling wil je het liefst een team waarin de mensen elkaar versterken. De teamleden passen bij elkaar, vullen elkaar aan en zorgen voor een juiste en eerlijke taakverdeling. Medewerkers vinden het fijn om in zo’n team te werken. 

Uit onze werkervaring hebben we gezien dat het voldoen aan deze voorwaarden vaak geen sinecure is. Hier volgen vijf tips voor jou als leidinggevende om aan de slag te gaan met jouw team om beter samen te werken.

Tip 1. Stel gezamenlijke doelen op

Zorg dat er focus binnen het team is over de te bereiken doelen. Waar doen we het voor en wat maken we voor wie? Op het moment dat dit scherp is, krijg je doelgerichte energie om met elkaar aan de slag te gaan. Zonder gezamenlijke doelen kiest ieder voor zijn eigen doel, en krijg je niet het teamgevoel en de energie die je beoogt.

Tip 2. Creëer een basis van vertrouwen

Vertrouwen zorgt voor een effectieve samenwerking. Vertrouwen is nodig om gezamenlijke doelen ‘open en eerlijk’ met elkaar te bespreken. Deze transparantie over de koers en de weg daarnaar toe, is vaak beladen. Mensen willen zich niet bloot geven. Toegegeven, dat is ook niet makkelijk. Echter, zonder een open en constructief gesprek blijft het vaak pappen en nathouden; toezeggingen worden gedaan maar niet nageleefd of nog erger: niemand wil zich committeren aan zaken.

Daarom is het belangrijk om met het team een veilige sfeer te bewerkstelligen waarin mensen zich vrij voelen om zich te uiten. Ook voor jou als leidinggevende is het belangrijk dat je de belangen van je team of afdeling naar de buitenwereld toe behartigt en instaat voor jouw team. Zonder dat zullen ze je niet vertrouwen.

Tip 3. Bouw structuur in

Zorg dat de mensen in je team of afdeling elkaar zien, dat er contactmomenten mogelijk zijn. Bij een afdeling kan dat door de agenda leidend te laten zijn. Mensen gaan met elkaar in gesprek over verwachtingen omtrent aanwezigheid en enkel bij zwaarwegende redenen kun je je afmelden. Visueel management, het hanteren van een dag- en weekstart en hieruit voortvloeiende acties noteren op een verbeterbord, zijn goede hulpmiddelen hierbij.

Tip 4. Maak plezier

Het is belangrijk dat teamleden ervaren dat het werken in een team leuk kan zijn. Samen werken aan een mooi resultaat of goede dienstverlening, werkt het beste in een plezierige werkomgeving. Daarom is er in een goed functionerend team – naast focus op het werk – ook voldoende aandacht voor sociale factoren. Vier verjaardagen, organiseer een teamuitje, en toon aandacht en interesse in elkaar.

Tip 5. Lerend werken

Voor professionals geeft het leveren van een hoogwaardig product of dienst veel voldoening. Wanneer je samenwerkt en ervaringen deelt, verdiep je bovendien jouw kennis als professional en ontwikkel je een steeds bredere en hoogwaardigere portfolio om te benutten. Door in vergaderingen expliciet aandacht in te bouwen voor feedback, stimuleer je een cultuur van leren en ontwikkelen.

Met deze vijf tips in je broekzak zet jij de juiste stappen naar een betere teamsamenwerking. Disclaimer: pas wel op, voor je het weet zit jij je als leidinggevende nog te vervelen.

Succes!

Meer weten?

Wil je meer weten over een betere samenwerking binnen jouw team? Neem dan contact met ons op.

Meer lezen?

Lees meer over teamsamenwerking.

Bekijk alle artikelen
Artikel

Morgens versterkt managementteam

23-01-2024 2 minuten
Lees meer
Artikel

Morgens gaat samenwerking aan met JINC

19-01-2024 < 1 minuut
Lees meer
Artikel

Succesvolle verandering met verbluffende werkvormen: Liberating Structures

15-12-2023 7 minuten
Lees meer
Artikel

Beter samenwerken met serious game CarWorks

01-06-2023 2 minuten
Lees meer