Actueel / Zorg
De jungle van hybride zorg: van ambitie naar actie
Gezondheid raakt ons allemaal. Maar de zorg staat onder druk. Arbeidsmarkttekorten, vergrijzing en oplopende kosten dwingen ons om zorg anders te organiseren. Hybride zorg (een krachtige mix van digitale en fysieke zorg) is daarbij onmisbaar. Het Integraal Zorgakkoord (IZA) schetst hiervoor een route, maar de echte uitdaging ligt in de uitvoering. De gezamenlijke ambitie van zorgaanbieders, zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties en de overheid om deze transitie te realiseren is groot maar de implementatie blijkt uitdagend.
Vierluik digitale zorg
Dit artikel is onderdeel van ons vierluik digitale zorg en hybride zorgpaden. In vier artikelen delen we inzichten, praktijkvoorbeelden en concrete stappen om digitale innovaties succesvol in te zetten binnen ziekenhuizen, de GGZ, huisartsenzorg en langdurige zorg. Zo leren we van elkaar en werken we samen aan toekomstbestendige zorg.
Hybride zorg en het IZA
Een belangrijk speerpunt in het IZA is hybride zorg. In 2023 waarschuwden we al ‘IZA zonder focus een bedreiging voor digitalisering in de regio’. Die waarschuwing bleek terecht. De afgelopen twee jaar stonden vooral in het teken van transformatieplannen schrijven en indienen. Concrete vooruitgang bleef uit. Nu, begin 2025, komt de omslag. Transformatieplannen worden goedgekeurd en zorginstellingen zetten de eerste stappen om de noodzakelijke verandering te realiseren.
De ambitie van het IZA is duidelijk. Eind 2026 moet 70% van de zorgpaden die daarvoor geschikt zijn, hybride worden. Deze hybride zorgoplossingen leiden tot lagere werkdruk voor zorgprofessionals en het behoud van zorgkwaliteit. De tijd dringt en zorginstellingen moeten nu keuzes maken: welke hybride zorgoplossingen leveren de meeste impact op? Leren van elkaar, prioriteren en slim samenwerken zijn essentieel om de ambities van het IZA waar te maken.
Digitalisering in de zorg: mens, proces en techniek
Digitalisering in de zorg is geen knop die je omzet. Digitalisering is pas succesvol als mensen, processen en techniek in balans zijn.
- Mens: zorgverleners moeten digitale vaardigheden ontwikkelen en patiënten moeten er goed mee overweg kunnen. Zonder draagvlak geen succes.
- Proces: de zorg verandert niet vanzelf. Hybride zorg vraagt om een slimme herinrichting van werkprocessen en samenwerking.
- Techniek: technologie moet de zorg ondersteunen, niet overnemen. Dat betekent slimme keuzes maken en zorgen voor naadloze integratie.
Dit vraagt om een andere manier van samenwerken en organiseren. Bij Morgens hanteren we het Quadruple Aim-model als leidraad om hybride zorg succesvol te implementeren. Dit model kijkt naar efficiëntie, de ervaring van de patiënt, de werkdruk van zorgverleners en de financiële haalbaarheid van de zorg.
Ons uitgangspunt: digitaal, tenzij
Hybride zorg werkt alleen als mens, proces en technologie in balans zijn. “Digitaal, tenzij” is daarbij ons uitgangspunt. Digitalisering waar kan en maatwerk waar moet. Zo zetten we technologie in waar die het verschil maakt, en blijven we flexibel voor oplossingen die beter passen bij de zorgbehoeften. Dit vraagt om zorgprofessionals die over de juiste digitale vaardigheden beschikken en patiënten die voldoende digitaal vaardig zijn.
Natuurlijk zijn er uitdagingen. Financiering en interoperabiliteit blijven knelpunten. De sleutel tot succes ligt in het centraal stellen van mens, proces en techniek. Alleen door deze drie elementen goed op elkaar af te stemmen creëren we een digitale zorgomgeving die echt impact heeft.
Van chaos naar concrete stappen
De uitdaging voor zorginstellingen is nu om de juiste keuzes te maken. Waar kunnen we hybride zorg het beste inzetten en wat levert de meeste impact? Waar is de menselijke maat onmisbaar? Hoe maak je hybride zorg echt werkend?
- Kies impactvolle interventies: niet alles hoeft digitaal. Focus op zorgpaden waar hybride zorg de grootste meerwaarde heeft.
- Werk samen en deel kennis: de tijd van pilots zonder opschaling is voorbij. Leren van bewezen successen voorkomt verspilling van tijd en middelen.
- Betrek zorgverleners en patiënten: digitalisering slaagt alleen als professionals en patiënten de meerwaarde ervaren en ermee kunnen werken.
De hybride zorgjungle is complex, maar met slimme keuzes en samenwerking zetten we stappen. Zo helpen we zorginstellingen om de IZA-doelen van 70% digitale of hybride zorgpaden te realiseren.
Vierluik digitale zorg
Leren van elkaar is essentieel. Met dit vierluik laten we zien hoe digitale zorg en hybride zorgpaden in de praktijk werken. We delen de komende weken concrete stappen, succesverhalen en leerpunten uit ziekenhuizen, de GGZ, huisartsenzorg en langdurige zorg om samen te bouwen aan toekomstbestendige zorg.
Artikelen uit het vierluik digitale zorg
- Praktische stappenplan voor het ontwikkelen van digitale en hybride zorgpaden.
- Lees meer op Zorgvisie over drie inspirerende praktijkvoorbeelden: digitale en transmurale zorgpaden, thuismonitoring en regionale samenwerking.
- Ontdek de succesvolle aanpak uit de ggz: een 100% online team.
Wil je niet wachten? Neem contact met ons op.
Meer weten?
Heb je vragen over digitale en hybride zorg binnen jouw organisatie? Of wil je direct aan de slag? Neem contact op met Herbert.
Verbeterde zorgpaden voor meer efficiëntie en gemak
Bij Morgens vernieuwen we zorgpaden en werkwijzen om de zorg in Nederland betaalbaar, toegankelijk en van hoge kwaliteit te houden. Door slim te werken en zorg te personaliseren, creëren we voordelen voor patiënten zoals betere resultaten, meer voorspelbaarheid en patiëntvriendelijke oplossingen zoals digitale zorg en zorg dichtbij huis. Deze innovaties zijn complex en kosten tijd, maar zijn essentieel om toekomstbestendige zorg te waarborgen.