Actueel / Zorg
Stappenplan naar hybride zorg: zo bereik je 70% digitale zorgpaden
De transitie naar hybride zorg is een van de kernambities van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dit betekent een slimme combinatie van fysieke en digitale zorg, gericht op betere toegankelijkheid, lagere werkdruk en hogere kwaliteit. De uitdaging? Digitale en hybride zorgpaden daadwerkelijk implementeren. Zorgaanbieders, verzekeraars en patiëntenorganisaties staan voor een flinke transformatie. Hoe pak je dit aan? Gebruik dit stappenplan voor het ontwikkelen van digitale en hybride zorgpaden.
Vierluik digitale zorg
Dit artikel is onderdeel van ons vierluik digitale zorg en hybride zorgpaden. In vier artikelen delen we inzichten, praktijkvoorbeelden en concrete stappen om digitale innovaties succesvol in te zetten binnen ziekenhuizen, de GGZ, huisartsenzorg en langdurige zorg. Zo leren we van elkaar en werken we samen aan toekomstbestendige zorg.
Hybride zorg en het IZA
Het IZA stelt concrete doelen voor de zorgtransformatie. In het IZA is afgesproken dat eind 2026 70% van de zorgpaden die daarvoor geschikt zijn, hybride worden. Hybride houdt in dat het zorgpad bestaat uit een combinatie van digitale en fysieke zorg. Minimaal 50% van de patiëntenpopulatie moet hiervan gebruik maken. Deze hybride zorgoplossingen leiden tot lagere werkdruk voor zorgprofessionals en het behoud van zorgkwaliteit.
Digitale en hybride zorgpaden
Zorgpaden zijn gestandaardiseerde processen die patiënten en zorgverleners doorlopen, van diagnose tot nazorg. Ze verbeteren de efficiëntie en kwaliteit van zorg.
- Digitale zorgpaden verlopen grotendeels online en maken gebruik van technologieën zoals teleconsultaties en thuismonitoring.
- Hybride zorgpaden combineren digitale en fysieke zorg, zoals een videoconsult ter voorbereiding op een fysieke afspraak.
Succesvolle voorbeelden zijn e-healthapplicaties voor thuisrevalidatie en telemonitoring bij hartfalen,
waarmee ziekenhuisopnames en werkdruk worden verminderd. Ze maken het mogelijk om passende zorg te leveren, afgestemd op de behoeften van de patiënt en de mogelijkheden van de zorginstelling.
Zo pak je het aan
De transitie naar digitale of hybride zorgpaden vraagt een goed plan. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw zorgorganisatie deze ambitie realiseert? Volg deze zes stappen.
Stap 1: analyseer de huidige zorgpaden en kijk buiten je eigen organisatie
- Identificeer en prioriteer de meest urgente zorgpaden op basis van bijvoorbeeld prevalentie, kosten of impact.
- Onderzoek welke onderdelen van een zorgpad gedigitaliseerd kunnen worden.
- Leer van best practices en succesvolle initiatieven uit het land
- Breng knelpunten in kaart en toets deze binnen een multidisciplinair team
- Stel KPI’s vast voor monitoring en evaluatie, bijvoorbeeld met ICHOM-scorekaarten of indicatoren van uitkomstgerichte zorg.
Stap 2: betrek stakeholders vanaf het begin
- Creëer breed draagvlak onder zorgverleners, IT-specialisten, patiënten, verzekeraars en management.
- Beschrijf en visualiseer de verandering in het zorg- en werkproces.
- Benut nieuwe bekostigingsmogelijkheden.
- Zorg voor heldere communicatie en een gezamenlijke visie.
- Stel een projectleider aan die coördinatie en voortgang bewaakt.
Stap 3: kies de juiste technologieën en partners
- Selecteer geschikte platforms, apps of AI-oplossingen voor teleconsultatie, zelfmonitoring en diagnostiek.
- Sluit aan bij bestaande technologieën en infrastructuren in de organisatie en regio.
- Bewaak de onafhankelijkheid en voorkom ‘vendor lock-in’.
Stap 4:livegang, opschaling en keuzes
- Start met pilots, leer en evalueer voordat je opschaalt.
- Maak een kosten-batenanalyse en regel structurele bekostiging. Betrek verzekeraars vroegtijdig om financiering goed te regelen.
- Schaal succesvolle initiatieven op naar andere (poliklinische) afdelingen of zorgpaden. Het is geen one size fits all. Heb oog voor de afdeling- en/of zorgpad-specifieke kenmerken.
- Schaf verouderde werkwijzen af om dubbel werk te voorkomen.
Stap 5: investeer in training en cultuurverandering
- Leid zorgprofessionals op in digitale tools en zorg voor gebruiksvriendelijke technologie.
- Stimuleer een innovatiegerichte mindset en beloon initiatieven.
- Creëer een open feedbackcultuur en bevorder samenwerking tussen teams.
Stap 6: monitor, verbeter en blijf ontwikkelen
- Meet resultaten met KPI’s zoals patiënttevredenheid (PREMS) en kostenbesparing
- Gebruik data om processen continu te optimaliseren. Een data-analist kan helpen bij het anonimiseren.
Aan de slag
De transformatie naar digitale en hybride zorgpaden in het ziekenhuis is essentieel om de IZA-doelstellingen te halen. Dit is een intensief proces dat niet van de ene op de andere dag slaagt. Verandering gaat niet zonder plan, en niets gaat volgens plan. Het blijft een samenspel tussen mens, proces en techniek. Vermijd deze veelvoorkomende valkuilen:
- stakeholders te laat betrekken;
- digitale zorg toevoegen zonder verouderde processen af te bouwen (dubbel werk);
- starten zonder duidelijke strategie en plan;
- een one-size-fits-all benadering toepassen op alle zorgpaden.
Wil je effectief aan de slag met het herontwerp van zorgpaden? Begin klein, leer van succesvolle transities en schaal deze successen op om de IZA-richtlijn van 70% te halen. Zo wordt de zorg slimmer, duurzamer en persoonlijker. Dit stappenplan helpt je op weg naar concrete resultaten.
Vierluik digitale zorg
Leren van elkaar is essentieel. Met dit vierluik laten we zien hoe digitale zorg en hybride zorgpaden in de praktijk werken. We delen de komende weken concrete stappen, succesverhalen en leerpunten uit ziekenhuizen, de GGZ, huisartsenzorg en langdurige zorg om samen te bouwen aan toekomstbestendige zorg.
Artikelen uit het vierluik digitale zorg
Meer weten?
Heb je hulp nodig bij het digitaliseren van jouw zorgpaden? Neem contact op met Mathijs Kelder.
Verbeterde zorgpaden voor meer efficiëntie en gemak
Bij Morgens vernieuwen we zorgpaden en werkwijzen om de zorg in Nederland betaalbaar, toegankelijk en van hoge kwaliteit te houden. Door slim te werken en zorg te personaliseren, creëren we voordelen voor patiënten zoals betere resultaten, meer voorspelbaarheid en patiëntvriendelijke oplossingen zoals digitale zorg en zorg dichtbij huis. Deze innovaties zijn complex en kosten tijd, maar zijn essentieel om toekomstbestendige zorg te waarborgen.