Actueel / Zorg
Databeschikbaarheid als fundament, de mens als sleutel tot succes
In het maximaal digitale ziekenhuis vormt databeschikbaarheid een essentieel fundament voor vooruitgang en innovatie. Het vermogen om gezondheidsdata doelgericht beschikbaar te maken voor meervoudig gebruik opent de deur naar een scala aan mogelijkheden. Hoewel dit klinkt als een perfect scenario is het van essentieel belang om te investeren in de mensen die de systemen moeten gebruiken. Het hebben van techniek is één ding, maar het gebruik is de sleutel tot succes.
Databeschikbaarheid is op dit moment hot-topic in de zorg en vormt de ruggengraat van het ziekenhuis van de toekomst. Het vermogen om gezondheidsdata doelgericht beschikbaar te maken voor meervoudig gebruik zal niet alleen de behandeling van patiënten verbeteren, maar ook de weg vrijmaken voor een goede inzet van kunstmatige intelligentie (AI), transmurale zorgpaden, predictive medicine, voorspellende modellen en telemonitoring.
Efficiëntere zorg door holistisch beeld
Databeschikbaarheid stelt zorgverleners in staat om een holistisch beeld van de patiënt te verkrijgen, wat resulteert in nauwkeurigere diagnoses en gepersonaliseerde behandelingen. Met AI kunnen enorme hoeveelheden gegevens worden geanalyseerd om patronen en trends te ontdekken die anders verborgen zouden blijven, waardoor artsen beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Transmurale zorgpaden maken een naadloze overgang mogelijk tussen verschillende zorginstellingen, waardoor de continuïteit van de zorg wordt verbeterd en de kans op fouten wordt verminderd.
Databeschikbaarheid biedt mogelijkheid tot preventieve interventies
Predictive medicine en voorspellende modellen bieden de mogelijkheid om gezondheidsrisico’s te identificeren nog voordat symptomen zich manifesteren, waardoor preventieve interventies kunnen worden geïmplementeerd om ernstige aandoeningen te voorkomen. Door gegevens te koppelen aan de regio kunnen zorginstellingen samenwerken met lokale zorgnetwerken om gezondheidsproblemen aan de voorkant aan te pakken. Telemonitoring maakt het mogelijk om patiënten op afstand te volgen, waardoor ze kunnen profiteren van continue zorg en ondersteuning, zelfs buiten de muren van het ziekenhuis.
Kortom: databeschikbaarheid lijkt echt een wondermiddel. De volgende stap in de ontwikkeling van de geneeskunst.
Succes van databeschikbaarheid staat of valt met de gebruiker
Er is alleen één ‘maar’. De technologie zal niet leiden tot de gewenste resultaten als het niet wordt omarmd door de mensen binnen het ziekenhuis en de andere organisaties. Databeschikbaarheid heeft enorme implicaties voor de manier waarop zorgverleners werken en interactie hebben met patiënten. Het vergt een verschuiving in werkwijze en mindset.
Het is niet voldoende om alleen te investeren in geavanceerde systemen en infrastructuur; het is essentieel om te investeren in bruikbaarheid van de systemen en scholing van personeel om ervoor te zorgen dat zij de technologie effectief kunnen gebruiken. Anders voelt het als het kopen van een prachtig paar schoenen die je niet kunt of wil dragen omdat ze niet passen.
Strategische aanpak essentieel
Het managen van databeschikbaarheid vereist een strategische aanpak. Ziekenhuizen moeten zich richten op het creëren van een infrastructuur die de verzameling, opslag, analyse en distributie van gegevens mogelijk maakt op een veilige en efficiënte manier. Daarnaast moeten ze een cultuur neerzetten waarbij besluitvorming plaatsvindt op basis van de gegevens, waarbij inzichten uit data worden gebruikt om de kwaliteit van zorg te verbeteren en operationele efficiëntie te optimaliseren.
Samenwerken belangrijk voor ontwikkeling innovatieve oplossingen
Kom daarbij als ziekenhuis ook uit de ivoren toren en werk samen met je ketenpartners! Goed zorgen voor de patiënt vindt plaats in een complex netwerk waarin verschillende spelers samenwerken om optimale resultaten te bereiken. Door samen te werken met andere zorginstellingen, overheidsinstanties en technologiebedrijven kunnen ziekenhuizen synergie creëren en gezamenlijk innovatieve oplossingen ontwikkelen. Dat is goed voor de patiënt en goed voor de gezondheidszorg.
Investeer in mens en techniek
Kortom, databeschikbaarheid vormt de kern van het ziekenhuis van morgen, maar het succes ervan hangt af van de mate waarin mensen werken met de technologie. Door zowel te investeren in de techniek als de mensen en processen kan een ziekenhuis maximaal digitaal worden en nemen we een grote stap in de ontwikkeling van de geneeskunst.
Meer weten?
Wil je meer weten over databeschikbaarheid en het ziekenhuis van morgen? Neem gerust contact op met Herbert Fetter en Mathijs Kelder.