Actueel / Data

Steeds meer organisaties starten met datagedreven werken

24-01-2022 2 minutenMark Elstgeest

Terugkijkend op 2021 valt een belangrijke trend op in de projecten van Morgens. Steeds meer organisaties starten met datagedreven werken. In alle sectoren van het publieke domein waarin Morgens actief is, is er brede interesse in dit onderwerp. In 2021 deed Morgens vijfmaal zoveel dataprojecten als het jaar ervoor bij haar klanten in de zorg, onderwijs en de overheid. We zien dit als een blijvende ontwikkeling. We hebben daarom de ambitie om het datateam in 2022 te verdubbelen en we vertellen je graag over onze boeiende projecten. 

Interessante dataprojecten die veel opleveren

De resultaten van dataprojecten uit 2021 zijn aansprekend. We zijn betrokken bij de ontwikkeling van een monitor voor fluïde criminele netwerken, we verbeteren met data analyse en dashboards processen bij verschillende onderwijsinstellingen en we zijn actief in het datateam van de coronacrisisorganisatie. Hiernaast helpen we de gemeente Amsterdam op het thema ondermijning en de Rechtspraak met tijdigheid. Dit zijn allemaal voorbeelden van projecten waar we trots op zijn, omdat ze actueel en maatschappelijk relevant zijn.

De populariteit van datagedreven werken

De toename van de wens om meer datagedreven te gaan werken is niet verwonderlijk. Er is veel data beschikbaar en datagedreven werken leidt tot gerichter sturen op verbetering en meer vooruitdenken. Door data te gebruiken kun je reageren of anticiperen op problemen in plaats van ze achteraf te constateren wanneer er niets meer valt te doen. Dit leidt ertoe dat managementrapportages in directies en MT’s steeds vaker gericht zijn op vooruitkijken in plaats van terugkijken. Morgens helpt graag om hierin stappen te zetten.

Volwassenheidsniveau datagedreven werken

Het type projecten dat we doen hangt vaak samen met het datavolwassenheidsniveau van organisaties. Als je met data aan de slag gaat ontkom je er gaandeweg niet aan ook te investeren in de kwaliteit van je data en je totstandkomingsprocessen. Toch zijn er in het begin vaak al snelle, pragmatische resultaten te behalen die direct leiden tot meer inzicht en betere besluitvorming. Het volwassenheidsniveau van jouw organisatie bepaal je met de data maturity scan.

In 10 vragen plaatsen we je in een van de zes fasen van datavolwassenheid. Zitten jullie nog in de beginnende fase, of zijn jullie al systematisch met data aan het werk? Direct na het invullen zie jij jouw resultaat, en geven we je een aantal adviezen voor jouw volgende stappen naar (nog) meer datagedreven werken.

Werken in het datateam van Morgens?

Heb je interesse in onze vacatures in het data team? Als data analist of data consultant? Bekijk dan snel onze vacatures en reageer!

Meer weten?

ls je benieuwd naar de mogelijkheden om binnen jouw organisatie beter te kunnen monitoren en sturen op basis van data neem dan contact op met Mark Elstgeest, partner bij Morgens.

Meer lezen?

Lees meer over datagedreven werken.

Bekijk alle artikelen
Interview

Datagedreven werken binnen gemeenten: In gesprek met Jos Maessen

14-04-2020 4 minuten
Lees meer
Artikel

Datagedreven werken in een regionaal zorgnetwerk

08-06-2021 5 minuten
Lees meer
Artikel

5 Succesfactoren voor datagedreven werken binnen de gemeente

26-11-2020 4 minuten
Lees meer
Artikel

De Haagse Hogeschool zet in op datagedreven werken

17-05-2021 < 1 minuten
Lees meer
Artikel

Dit kan datagedreven werken in het onderwijs voor jou doen

11-11-2020 3 minuten
Lees meer
Onderzoek en publicatie

De ouderenzorg kan veel beter gebruikmaken van data!

24-09-2020 < 1 minuten
Lees meer
Artikel

Drie tips om te bouwen aan het vertrouwen in data

25-09-2019 3 minuten
Lees meer
Interview

Geen woorden maar data

27-03-2020 2 minuten
Lees meer