De Haagse Hogeschool en Morgens werken samen aan een wendbare en lerende hogeschool

Beste HHs’er, welkom op deze landingspagina. Als trotse samenwerkingspartner van De Haagse Hogeschool laten we op deze pagina kort zien wie we zijn, waar we voor staan en hoe we werken. Heb je een vraag, opmerking of wil je een keer een kop koffie drinken? Laat het dan gerust weten.

Morgens is specialist in het hoger onderwijs

Morgens is specialist in het begeleiden van verandertrajecten in het hoger onderwijs. Voor hoger onderwijsinstellingen is het zaak om continu mee te bewegen met de ontwikkelingen in het onderwijs én daarbuiten. Bij iedere onderwijsinstelling zijn thema’s als studiesucces, efficiënte onderwijslogistiek, studentgerichtheid en de verbinding met het werkveld actueel. Het onderwijs van Morgen is in staat om zich constant te verbeteren. Zo’n organisatie vraagt om sterk leiderschap, eigenaarschap van medewerkers en vertrouwen om samen te werken. Wij helpen De Haagse Hogeschool om slagvaardig te zijn en het probleemoplossend vermogen te vergroten. Dit noemen wij werken aan Vooruitgangskracht. Zodat De Haagse Hogeschool klaar is voor de uitdagingen van morgen.

Onze aanpak om te komen tot een wendbare en lerende hogeschool

Morgens is partner van De Haagse Hogeschool om te komen tot een wendbare en lerende instelling. De aanpak die wij HHs-breed inzetten is gestoeld op de samenhang van drie pijlers: Leiders, Teams en Processen.

Teams, leiders en processen die elkaar versterken. Morgens reikt resultaatverantwoordelijke teams tools en methodieken aan om procesproblemen zelf op een gestructureerde wijze op te lossen. Andersom, met onze procesaanpak werken we aan verbeteringen waar resultaatverantwoordelijke teams in het dagelijks werk de voordelen van ervaren. Wij begeleiden de managementteams om te acteren als verbindende schakel tussen de resultaatverantwoordelijke teams en de processen. Zij versterken en faciliteren de onderlinge uitwisseling.

In de uitvoering putten wij uit onze kennis en ervaring binnen hogescholen en maken we gebruik van de innovatieve werkwijzen en interventies zoals Liberating Structures, LEGO Serious Play workshops, Leiderschapstrainingen, escape rooms en andere Serious Games.

Liberating Structures

Liberating Structures zijn zogenaamde ‘microstructuren’; structuren die we gebruiken om interactie tussen mensen vorm te geven en te faciliteren. Liberating Structures bieden de juiste balans tussen regels en vrijheid. Voldoende regels zodat ieders inbreng een plek krijgt, en genoeg vrijheid om ruimte voor innovatieve ideeën te bieden. Onafhankelijk van groepsgrootte, samenstelling en mate van extraversie van de individuen.

Voorbeeldtrajecten die wij hebben gedaan bij De Haagse Hogeschool

Leiders

Binnen De HHs hebben wij diverse MT’s (zoals die van GvS en M&O) begeleid bij ambitievorming, samenwerking en uitvoering. Wil je meer weten over het traject bij M&O? Lees dan onze klantcase.

Teams

Vele teams binnen De HHs zijn door ons begeleid om effectief en met plezier samen te werken. Een aantal voorbeelden:

  • Begeleiding Faculteitsbureau teams met Lean werken.
  • Begeleiding opleiding European Studies bij curriculum ontwikkeling en samenwerking.
  • Begeleiding ondersteunende teams OKC bij adviesvaardigheden, weekstarts, verbeterborden en samenwerking.

Proces & Organisatieontwikkeling

Binnen De Haagse Hogeschool hebben wij diverse proces en/of organisatie ontwikkel vraagstukken begeleid. Zo zijn wij actief (geweest) als:

 

Meer weten?

Kijk op morgens.nl en jongmorgens.nl. Ook staan onze opdrachtgevers zoals Saxion en Avans meer dan open voor een uitwisseling. Wil je hierover in gesprek? Neem dan contact op met Koen Janmaat, partner bij Morgens.

Meer lezen?

Lees meer over de ontwikkelingen in het onderwijs.

Interview

Leven Lang Ontwikkelen is over 10 jaar een gemeengoed

20-05-2021 7 minuten
Lees meer
Artikel

De Haagse Hogeschool zet in op datagedreven werken

17-05-2021 < 1 minuut
Lees meer
Interview

Leven Lang Ontwikkelen wordt primair onderdeel van ons onderwijs

14-12-2021 5 minuten
Lees meer
Interview

Over 10 jaar bewandelt iedere student een persoonlijk leerpad

14-07-2021 7 minuten
Lees meer