Actueel / Onderwijs

De Haagse Hogeschool aan de slag met continu verbeteren

20-01-2020 2 minutenEva Kromhout

Steeds meer hogescholen en universiteiten starten met hun transformatie naar een Lean organisatie. Zij zetten Lean in om hun ambities te realiseren en als antwoord op de uitdagingen waar het hbo mee te maken krijgt. Lees hoe de Haagse Hogeschool, geholpen door Morgens, bouwt aan een Continu Verbeteren-organisatie.

In navolging van de Lean transitie bij Saxion, helpt Morgens de Haagse Hogeschool op weg naar een continu verbeterende organisatie, die de student op één zet, en haar ondersteunende processen optimaliseert en verspillingen elimineert.

Mario van Boven, manager Faculteitsbureau Management en Organisatie (M&O): “De samenwerking met Morgens begon ik met een bezoek aan Saxion. De kennismaking met Lean Leiderschap maakte mij erg enthousiast. Je zag de energie in het sturen op een ambitie waar men zich echt verbonden mee voelt. Ik geloofde direct in de kansen van Lean voor onze faculteit.”

Martijn Verheus, faculteitsdirecteur M&O: “Als faculteit hadden wij de behoefte om met meer focus, continuïteit en transparantie te sturen op onze doelstellingen. We zijn namelijk met een enorme hoeveelheid zaken bezig en dan is het soms lastig om de juiste dingen te doen. Dat vroeg om ondersteuning en een instrument dat ons meer grip op – en inzicht in – de realisatie van onze doelstellingen biedt.”

Lean transitie met drie pijlers

Een transitie naar een organisatie die continu verbetert, raakt medewerkers op alle plekken en niveaus in de organisatie. Een Lean-transitie met Morgens kenmerkt zich daarom door drie pijlers:

  • Lean Leiderschap: Er is commitment van de leiders nodig, vanuit een duidelijke visie en met consistent en congruent voorbeeldgedrag;
  • Lean in Teams: De teams nemen de ruimte en verantwoordelijkheid om vanuit hun dagelijkse praktijk input te leveren aan de verbeteragenda en projecten in de organisatie;
  • Lean in Projecten: De projecten hebben een opdrachtgever die handelt in lijn met de visie én uitkomsten realiseert die hun borging vinden in de dagelijkse werkzaamheden van het team.

Pijlers in een Lean-transitie met Morgens

Pijlers in een Lean-transitie met Morgens.

Het resultaat

In deze transitie transformeren Haagse muren in overlegruimtes, en kantoren naar aansprekende en transparante verbeterborden. Aandacht en activiteiten zijn gericht op de gedeelde ambitie en visie. Data wordt gebruikt om je te verwonderen over voortgang en prestaties. Om deze vervolgens verder te verbeteren binnen een positieve werkcultuur, in plaats van er de stok in te vinden om mee te slaan.

Dit wordt herkend in de faculteit Management & Organisatie:

“We zijn meer in control. We gaan vooruit en lopen voorop. Er zijn meetbare successen geboekt, in bijvoorbeeld de instroom van studenten en het rendement van de minoren. Hiervan is reëel te zeggen dat onze nieuwe werkwijze een bijdrage leverde.”

 

Meer weten?

Lees meer over de aanpak van Morgens en het resultaat in de klantcase.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze klantcase? Neem dan contact op met Eva Kromhout.

Meer lezen?

Lees meer over de ontwikkelingen bij de Haagse Hogeschool.

Bekijk alle artikelen
Artikel

De Haagse Hogeschool aan de slag met continu verbeteren

20-01-2020 2 minuten
Lees meer
Artikel

De Haagse Hogeschool zet in op datagedreven werken

17-05-2021 < 1 minuut
Lees meer
Interview

Leven Lang Ontwikkelen is over 10 jaar een gemeengoed

20-05-2021 7 minuten
Lees meer