Actueel / Zorg

OPEN-programma helpt huisartsen om veilig online medische gegevens te delen

28-05-2020 < 1 minutenHerbert Fetter

De eerstelijns koepelorganisaties InEen, LHV en NHG hebben het vierjarig versnellingsprogramma OPEN opgezet om het veilig online delen van medische gegevens met patiënten voor ruim 5000 huisartsenpraktijken mogelijk te maken. Morgens is hierbij betrokken in zowel het programmateam als in verschillende projecten.

Om te voorkomen dat elke zorgorganisatie zelf het wiel gaat uitvinden bij het uitwisselen van gezondheidsgegevens is het landelijke VIPP-programma OPEN opgezet (Versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional). Om het OPEN-programma samen met de huisartsen, regionale coalities en HIS-leveranciers tot een succes te maken, is er een programmateam aangesteld.

Ondersteuning projectmanagement en datamanagement

Morgens ondersteunt het OPEN-programma bij de inrichting van het programmabureau, de werkwijze voor de regio’s en het opstellen van de plannen. In de projecten regionale coalities en datamanagement voert Morgens de projectplannen ook uit. Daarnaast Morgens is actief betrokken geweest bij het opzetten van de scholingsmodules.

Het resultaat

De randvoorwaarden zijn ingevuld, de plannen zijn gemaakt en zelfs de benodigde aanpassingen in de Beleidsregel VIPP OPEN zijn gerealiseerd. Vrijwel alle huisartsen in Nederland doen mee met OPEN. Zij hebben een subsidieaanvraag gedaan, scholing voor de huisartsen is ingericht, het datamanagement staat en het programma is klaar voor de volgende fase. In de loop van 2020 kunnen patiënten inzage krijgen in hun eigen dossier (H-EPD).
Later dit jaar volgt de koppeling naar de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Daarna wordt het ook mogelijk om zelfmetingen te doen en die online toe te voegen aan je eigen dossier en te delen met de huisarts. Zo maken we het voor patiënten mogelijk om steeds meer medische gegevens van verschillende zorgverleners op één plek online en veilig te kunnen inzien.

Meer weten? Lees dan de volledige klantcase over OPEN

Interesse?

Wil je meer details weten over hoe we dit project precies hebben gedaan? Lees dan de klantcase over OPEN of neem contact op met Petra van Zeeland, partner bij Morgens.

E-mail

vanzeeland@morgens.nl

Send an E-mail

Telefoon

06 - 34925415

Call this number
Artikel

Terugblik webinar Regioplan Haaglanden

07-03-2024 < 1 minuten
Lees meer
Interview

Regionale samenwerking start met een goede relatie

15-02-2024 5 minuten
Lees meer
Event

Terugblik webinar zorgambities realiseren: van strategie tot executie

13-02-2024 < 1 minuten
Lees meer
Interview

Minder administratie lasten in de zorg: in gesprek met Evean en Icare

05-02-2024 < 1 minuten
Lees meer