Actueel / Zorg

Leonique Niessen (Nictiz) en Maarten van Rixtel (Sensire) in gesprek over digitale transformatie in de zorg

14-10-2021 < 1 minutenNetteke Koster

Maarten van Rixtel, bestuurder van Sensire en Leonique Niessen, directeur-bestuurder bij Nictiz.

Morgens nodigde kopstukken in de zorg uit om in duo’s in gesprek te gaan over digitale transformatie in de zorg. Wat maakt dat al vele jaren over deze benodigde transformatie wordt gepraat, maar dat er in de praktijk ook nog veel moet gebeuren? Wat drijft hen om zich hier dagelijks hard voor te maken? En welke tip geven zij aan andere leiders in de zorg?

Deel 1 van de reeks tweegesprekken

In deel 1 van deze videoreeks nemen Maarten van Rixtel en Leonique Niessen tegenover elkaar plaats. Om en om stelden zij elkaar een vraag aan de hand van een stapel kaarten. De vragen hebben ze beiden van te voren niet gezien. Zo ontstond een spontaan gesprek, uit verschillende invalshoeken. Bekijk hier de hele video:

Over Maarten van Rixtel en Leonique Niessen

Maarten is bestuurder van Sensire. In 2011 startte Sensire als eerste met zorg op afstand met iPads. Ook was hij vanuit Actiz actief in het Informatieberaad Zorg. Leonique is directeur-bestuurder bij Nictiz, de Nederlandse kennisorganisatie voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg. Eerder was zij als directeur van Santeon o.a. betrokken bij digitaliseringsvraagstukken voor deze zeven topklinische ziekenhuizen.

“Van ‘doing digital’ naar ‘being digital’ is denk ik de grootste uitdaging. Begrijpen we dat als je in een digitale wereld zorg gaat verlenen, dat het zorglandschap, het gedrag van mensen en de mogelijkheden, heel anders worden dan dat wat we nu hebben?” aldus Maarten van Rixtel.

Benieuwd naar wat andere kopstukken met elkaar bespraken? In deel 2 van onze videoreeks gaan Mark Janssen (Radboudumc) en Ron Roozendaal (Ministerie van VWS) met elkaar in gesprek.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan onze whitepaper over digitale transformatie in de zorg die we hebben gepubliceerd op Zorgvisie:

Vijf succesfactoren voor een digitale transformatie in jouw zorginstelling

Zelf aan de slag met digitale transformatie? In onze whitepaper ‘Vijf succesfactoren voor een digitale transformatie in jouw zorginstelling” lees je vijf elementen die de basis vormen voor een aanpak die mens, proces én techniek centraal stelt. Voor een digitale verandering met impact.

Meer lezen?

Lees meer over de ontwikkelingen in de zorg.

Bekijk alle artikelen
Event

Terugblik webinar zorgambities realiseren: van strategie tot executie

13-02-2024 < 1 minuten
Lees meer
Interview

Minder administratie lasten in de zorg: in gesprek met Evean en Icare

05-02-2024 < 1 minuten
Lees meer
Artikel

3 geleerde lessen over regionale implementatie van Positieve Gezondheid

22-01-2024 5 minuten
Lees meer
Interview

Martijn Kers en Bart-Jan Verhoeff in gesprek over digitale transformatie in de zorg

09-01-2024 < 1 minuten
Lees meer