Actueel / Onderwijs

Edubadges en microcredentials: dat is hetzelfde, toch?

22-02-2022 3 minutenMarjet de Vries

Badges en microcredentials: dat is hetzelfde, toch? Begin je al te twijfelen na het lezen van de titel van deze blog? Ik merk in mijn werk als projectleider microcredentials dat beide begrippen nog wel eens tot verwarring leiden. Daarom vertel ik je in deze blog meer over de verhouding tussen microcredentials en edubadges.

Edubadges: platform voor uitreiken digitale certificaten voor het Nederlandse onderwijs

Edubadges is de naam van het platform voor digitale certificaten voor het Nederlandse onderwijs. Zo’n digitaal certificaat heet ook wel een badge. In de volksmond worden deze badges in Nederland vaak edubadges genoemd (naar het platform). Met een edubadge geef je studenten of werkenden een bewijs van opgedane kennis en vaardigheden. Deze digitale certificaten kun je uitreiken voor opgedane kennis en vaardigheden in het reguliere geaccrediteerde onderwijs maar ook bij een niet-formeel onderwijstraject. De badges die je hebt ontvangen worden bewaard in je digitale backpack.

Een visueel, digitaal, verifieerbaar certificaat waarmee je aantoont wat je kent en kunt

Relevante activiteiten die je binnen of buiten je studie hebt ondernomen leveren concrete kennis en skills op. Met edubadges kun je die opgedane kennis en skills zichtbaar maken en je onderscheiden op de arbeidsmarkt. Je kunt de badges online tonen, delen of opnemen in je CV. De edubadge bevat digitale informatie over de uitgever en waarvoor je de badge hebt ontvangen. Zo kunnen anderen de badge verifiëren en maak je duidelijk wat je weet en kunt.

Microcredentials: een deel van het geheel edubadges

Zoals je je wellicht nog herinnert uit mijn vorige blog is een microcredential een betrouwbaar en erkend certificaat waarmee je als professional kunt aantonen wat je weet, kunt en begrijpt na succesvolle afronding van een korte onderwijseenheid.

Wanneer ik anderen vertel dat een microcredential een digitaal certificaat is, krijg ik vaak de reactie dat ze wel eens een microcredential hebben ontvangen voor een cursus. Dat klopt vaak niet helemaal. Niet alle edubadges zijn namelijk microcredentials.

De microcredential, ook een digitaal certificaat/badge, wordt uitgereikt via het platform Edubadges. Een microcredential is dus een (edu)badge, maar andersom zijn niet alle edubadges microcredential te noemen. Dat komt omdat het bij een microcredential gaat om accreditatiewaardig onderwijs dat landelijk wordt erkend. Accreditatiewaardig is een werkterm binnen de pilot microcredentials. Daarmee wordt onderwijsaanbod bedoeld dat vanuit het kwaliteitskader van de pilot aan de Europese ESG-standaarden voor kwaliteitszorg voldoet, maar nog buiten bestaande externe kwaliteitszorginstrumenten valt. Een microcredential kent dus een onderliggend landelijk kwaliteitskader om erkenning mogelijk te maken. Dat geldt niet voor elke edubadge.

Daarnaast zijn edubadges breder toepasbaar. Edubadges kunnen namelijk ook worden uitgegeven voor allerlei soorten van extra-curriculair en niet geaccrediteerd onderwijs, bijvoorbeeld voor vaardigheid met een bepaalde software. Ook kan een edubadge voor elke omvang worden uitgegeven. Een microcredential heeft altijd een omvang tussen de 3 en 30 EC (of soortgelijke meeteenheid). Je zou dus kunnen zeggen dat een microcredential een speciaal type badge is.

Een praktijkvoorbeeld

Marjolein is achttien jaar en heeft vanuit haar studie ICT meegedaan aan een hackathon. Na afloop ontvangt ze een digitaal certificaat van deelname in haar backpack waarmee ze kan aantonen wat ze heeft gedaan en geleerd tijdens de hackathon. Marjolein heeft een edubadge ontvangen in haar digitale backpack.

Joep heeft naast zijn werk als teamleider een cursus procesoptimalisatie van 5 EC gevolgd bij hogeschool X. Het hele proces, inclusief de leeractiviteiten en de toetsing van leeruitkomsten voldoet aan het onderliggende landelijke kwaliteitskader. De badge die Joep na afronding in zijn digitale backpack ontvangt is een microcredential.

Het signaal dat er verwarring is tussen edubadges en microcredentials

Krijg je de reactie van je gesprekspartner dat hij/zij wel eens een microcredential heeft ontvangen, weet dan dat je niet de enige bent. Beide begrippen zijn namelijk relatief nieuw. Vaak is deze reactie een mooi moment om de verhouding tussen microcredentials en edubadges toe te lichten. Eén van de veranderkundige stappen bij de implementatie van microcredentials is wat mij betreft namelijk het kort en zo simpel mogelijk duiden van verschillende begrippen die rond flexibilisering spelen. In de volgende blog ga ik verder in op mijn veranderkundige insteek rond microcredentials.

Tot slot, op moment van schrijven zijn er in Nederland nog geen microcredentials uitgereikt. Grote kans dus dat je gesprekspartner een badge heeft ontvangen, dat vereist wat toelichting. Door deze blog ken jij het onderscheid!

Meer lezen over edubadges en microcredentials?

Over Marjet de Vries

Marjet is projectleider van de pilot microcredentials bij een hogeschool en heeft ruime ervaring met LLO in het hoger onderwijs. Wil je meer weten over microcredentials, een Leven Lang Ontwikkelen of wil je eens van gedachten wisselen? Marjet denkt graag vrijblijvend met je mee!

Interview

Morgens ondersteunt De Haagse Hogeschool in de pilot Microcredentials

01-12-2023 3 minuten
Lees meer
Artikel

Zo optimaliseer je onderwijslogistiek: de strategie voor een succesvolle transformatie

31-10-2023 7 minuten
Lees meer
Artikel

Zo optimaliseer je onderwijslogistiek: een case study van de Universiteit van Amsterdam

03-08-2023 3 minuten
Lees meer
Artikel

Wat de natuur je kan leren over veranderen

13-06-2023 4 minuten
Lees meer