Actueel / Algemeen

Zo kun je de voordelen van thuiswerken vasthouden na corona

06-07-2021 3 minutenJaleesa Goedhoop

Met de versoepelingen die recent zijn ingegaan en een vaccinatiecampagne op volle kracht, wordt het thuiswerkadvies ook minder strikt: we mogen weer naar kantoor! Thuiswerken blijft echter ook belangrijk. De helft van de tijd werkt iedereen in principe nog thuis. Ook is duidelijk dat veel medewerkers en organisaties niet terug willen naar het oude normaal. Wat gebeurt er binnen organisaties met het thuiswerken en welke inzichten heeft de coronaperiode ons opgeleverd?

Bij Morgens hebben we onze opdrachtgevers de afgelopen maanden een ontwikkeling zien doormaken. Veel sectoren zaten in een crisismodus, maar nu er weer wat lucht komt zien we op veel plekken dat het digitale werken wordt ingebed in de nieuwe manier van werken.

Is thuiswerken een blijvertje?

Nadat we ons hals over kop moesten aanpassen aan werken in een lockdown, begint het stof nu neer te dalen en kunnen we met elkaar de balans opmaken. We missen het sociale aspect van ons werk en het praatje bij het koffieapparaat. Tegelijkertijd ervaren we meer vrijheid doordat we flexibeler kunnen omgaan met onze tijd en kunnen we ons thuis vaak beter concentreren.

Veel organisaties grijpen de zomer aan om plannen te maken voor als de kantoren weer volledig open kunnen. Grofweg zijn er drie smaken: terug naar het oude normaal, voornamelijk thuiswerken of 50/50 vanuit kantoor of thuis.

Zorg op afstand

In de zorg zijn de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering door corona in een stroomversnelling geraakt. Zo zien we in de ouderenzorg pilots met zorg op afstand, maar zien we ook dat veel zorginstellingen nog zoekende zijn hoe ze dit goed kunnen inrichten. Denk bijvoorbeeld aan beeldbellen met een cliënt of mantelzorger. Hoe organiseer je dit goed en welke apps kunnen we hiervoor gebruiken? In de ziekenhuiswereld zien we de neiging om weer terug te gaan naar ‘het oude normaal’ en lijkt men minder na te denken over het behouden van de dingen die we de afgelopen periode juist fijn vonden. De reflex om terug te gaan naar ‘fysiek, tenzij…’, zou eigenlijk omgedraaid moeten worden naar ‘digitaal, tenzij…’. Het is belangrijk om zaken vast te houden en zelfs uit te breiden, maar we realiseren ons dat dit aandacht vraagt en niet vanzelf gaat.

Hybride onderwijs

In het hoger onderwijs waren docenten de afgelopen periode gedwongen om volledig online les te geven. Heftig voor zowel docenten als studenten. Hierdoor heeft er ook een enorme ontwikkeling plaatsgevonden als het gaat om online lesgeven (zowel kennis, kunde als techniek). Veel docenten en studenten kunnen niet wachten tot er weer volledig fysiek onderwijs gaat plaatsvinden. Maar moeten we terug naar het oude? Hierover verschillen de meningen sterk. Alleen al te merken aan de moties en reacties die volgden op het opiniestuk ‘Afschaffing hoorcollege is een misvatting’ uit de Volkskrant van 9 juni.

Gelukkig zijn veel instellingen en docententeams bezig met de vraag wat zij willen behouden vanuit het ‘online lesgeven tijdperk’. Ons advies hierbij is simpel en logisch: haal het weg uit de emotie en persoonlijke voorkeuren, zoek naar balans en de nuance, kijk naar het leerdoel en bepaal vervolgens welke vorm daar het beste bijpast. Soms is dat een traditioneel fysiek hoorcollege en soms zijn dat korte online afspraken tussen student en docent als het bijvoorbeeld gaat om project-/stagebegeleiding.

Digitale bewonersparticipatie

Als we naar de gemeentemarkt kijken, zien we verschillende ontwikkelingen en mogelijkheden: digitale bewonersparticipatie, een eigen platform als gemeente en een hybride werkwijze van fysieke en online bijeenkomsten. Aan het begin van de coronacrisis werd bijvoorbeeld bewonersparticipatie veel op de lange baan geschoven, maar uiteindelijk is de omslag naar digitaal toch gemaakt. En met succes, want digitale bewonersparticipatie biedt een nieuwe, laagdrempelige mogelijkheid voor burgers om te participeren waardoor de gemeente een nieuwe doelgroep weet te bereiken. De drempel is voor veel bewoners namelijk lager om deel te nemen aan een digitale bijeenkomst. Om een goede afspiegeling van de maatschappij te bereiken is dus een hybride vorm de oplossing: een combinatie van fysieke en digitale bewonersparticipatie.

Straks weer in de file?

Voor een blijvende verandering is het cruciaal om de zomermaanden te gebruiken om met elkaar te bespreken hoe je wilt gaan werken. Want bij elke verandering, groot of klein, is er een risico op een terugval in oude patronen. Als je nu aan een collega vraagt: ga jij straks weer elke dag in de file staan? Dan zegt iedereen nee. Maar zodra we weer naar kantoor mogen, sluipen de fysieke vergaderingen weer in onze agenda’s en voor je het weet, vullen de wegen zich weer. Zorg dat je een goede afweging maakt voordat je de auto instapt en maak afspraken met elkaar: welke werkzaamheden kunnen vanuit huis en waarvoor komen we naar kantoor?

Inspiratie opdoen bij andere organisaties

Zijn jullie wel al druk bezig met het werken post corona maar wil je eens sparren over hoe wij het bij Morgens doen of welke ontwikkelingen wij zien in de markten? Laat het dan vooral weten aan Jaleesa Goedhoop. Wij denken graag met je mee!

Artikel

Adviesbureau Morgens tekent Charter Diversiteit van de SER

14-11-2022 < 1 minuten
Lees meer
Artikel

Morgens wordt onderdeel van het Conclusion ecosysteem

31-10-2022 2 minuten
Lees meer
Event

Event Vooruitgangskracht door netwerksamenwerking

17-10-2022 3 minuten
Lees meer
Artikel

Het verschil tussen datagedreven sturen en datagedreven veranderen

31-03-2022 3 minuten
Lees meer