Actueel / Zorg

Whitepaper ‘De weg naar persoonsgericht werken in de ouderenzorg’

07-09-2021 < 1 minutenMarije Overbeek

Steeds meer organisaties in de ouderenzorg willen de omslag maken van een taakgerichte naar een persoonsgerichte manier van werken. Het écht kennen van de ouderen en het bieden van zorg en ondersteuning passend bij de individuele behoeften is makkelijker gezegd dan gedaan. Om deze cultuuromslag te bewerkstellingen in de gehele organisatie, koos De Zorgcirkel voor een programmamatige aanpak.

In het begin waren medewerkers sceptisch over het programma om het persoonsgericht werken gedachtengoed verder te introduceren binnen De Zorgcirkel. Immers, iemand die voor de zorg kiest, wil toch juist het beste voor de ouderen en doet toch al z’n best om iemand écht te leren kennen? Dat klopt allemaal. Maar toch was het zoeken naar: hoe doe je dat dan succesvol? En wat helpt je daarbij?

Handvatten voor een cultuuromslag naar persoonsgericht werken

De Zorgcirkel zette samen met Morgens de programmastructuur persoonsgericht werken op. Daarnaast ondersteunde Morgens bij het inzetten van een cultuurveranderingstraject waarin medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers inzicht krijgen in persoonsgericht werken en hoe daarnaar te handelen. Het programma biedt handvatten bij implementatie ter ondersteuning op individueel, team- en organisatieniveau.

Whitepaper ‘persoonsgericht werken in de ouderenzorg’ op Zorgvisie

Wij schreven samen met De Zorgcirkel een whitepaper die wij hebben gepubliceerd op Zorgvisie. In deze whitepaper zetten wij de aanpak van het programma persoonsgericht werken binnen De Zorgcirkel uiteen. Centraal in het gedachtegoed van persoonsgericht werken bij De Zorgcirkel staan vijf behoeften en zes gedragsfactoren, zoals geformuleerd door de Engelse wetenschapper Tom Kitwood (University of Bradford). Ook biedt de whitepaper diverse tips om zelf aan de slag te gaan met persoonsgericht werken.

De weg naar persoonsgericht werken bij de Zorgcirkel

Meer weten over onze aanpak van persoonsgericht werken? In de whitepaper ‘De weg naar persoonsgericht werken in de ouderenzorg’ lees je meer over het cultuurveranderingstraject waarin medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers inzicht krijgen in persoonsgericht werken en hoe daarnaar te handelen.

Meer lezen?

Lees meer artikelen over de zorg.

Bekijk alle artikelen
Artikel

Van strategie naar executie in de publieke sector

28-04-2024 2 minuten
Lees meer
Artikel

Hoe pak je het anders aan in de langdurige zorg?

11-04-2024 < 1 minuten
Lees meer
Artikel

Terugblik webinar Regioplan Haaglanden

07-03-2024 < 1 minuten
Lees meer
Interview

Regionale samenwerking start met een goede relatie

15-02-2024 5 minuten
Lees meer