Actueel / Overheid

Podcast geen zorgen voor morgen #2 Armoede

27-05-2024 2 minutenAnna Veltkamp

Anna Veltkamp in gesprek met lector Anna Custers en ervaringsdeskundige Jessica Van Hinthem over het onderwerp armoede.

Anna Veltkamp gaat in de tweede aflevering van de podcast “Geen zorgen voor morgen” in gesprek met lector Anna Custers en ervaringsdeskundige Jessica Van Hinthem over het onderwerp armoede.

Een derde van de Nederlandse huishoudens heeft structureel moeite met rondkomen en ongeveer 8 procent heeft problematische schulden. De grote vraag is hoe dat kan in een welvarend land als Nederland en vooral: wat kan er worden gedaan om dit probleem te verkleinen.

Anna Custers deelt haar ervaringen over problematische armoede in Nederland en het hebben van geen zorgen voor morgen. Jessica van Hinthem ondervond aan den lijve hoe het mis kan gaan. Ze vertelt vanuit persoonlijke en collectieve ervaringskennis over (haar) ervaringen met schulden, schuldhulpverlening en alle stress die daarbij komt kijken.

Door persoonlijke verhalen, expertinzichten en diepgaande discussies laat deze aflevering zien dat, hoewel de uitdagingen groot zijn, verandering mogelijk is met collectieve inspanningen en innovatieve benaderingen.

Tafelgasten

  • Anna Custers is sinds 2022 lector Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam. Anna is econoom en werkte de afgelopen jaren voor de Wereldbank in onder andere Washington D.C. en Afghanistan. Daar hield ze zich bezig met het verbeteren van belastingsystemen, en deed ze onderzoek naar belastingmoraal en het vertrouwen van burgers in hun overheid. Ze promoveerde aan de Universiteit van Oxford op een onderzoek over schuldenproblematiek in achterstandswijken in Londen.
  • Jessica van Hinthem is ervaringsdeskundige met als achtergrond Armoede en Sociale uitsluiting. Ze is initiatiefneemster en oprichtster van het Beleefhuis Nijmegen. Ervaringsdeskundige bij de Hoge school Arnhem en Nijmegen. Jessica weet wat het is om met heel weinig geld rond te komen en heeft als jaren het idee deze ervaringen met anderen te delen en zodoende veel onbegrip weg te halen, zodat mensen die onder de armoedegrens leven ‘met andere ogen’ bekeken worden. Het is haar zelf gelukt om weer te kunnen leven zonder grote geldzorgen.

Geen zorgen voor morgen

Anna Veltkamp neemt je in de podcast “Geen zorgen voor morgen” mee in de wereld achter het woord bestaanszekerheid. Een hoopvolle podcast over acties die de bestaanszekerheid van mensen morgen al kan vergroten en een perspectief biedt voor de langere termijn. Echte mensen vertellen hun verhaal, soms vanuit een professioneel perspectief en soms vanuit eigen ervaring. Want in mensenlevens gebeuren nou eenmaal blije en droevige dingen. Net als bij iedereen.

Meer luisteren?

Hier vind je de andere podcasts.

Bekijk alle artikelen
Podcast

Podcast geen zorgen voor morgen #1 Schulden

07-05-2024 2 minuten
Lees meer
Podcast

Podcast geen zorgen voor morgen #2 Armoede

27-05-2024 2 minuten
Lees meer
Podcast

Podcast geen zorgen voor morgen #3 Wonen

10-06-2024 < 1 minuut
Lees meer