Actueel / Overheid

Podcast geen zorgen voor morgen #1 Schulden

07-05-2024 2 minutenAnna Veltkamp

Anna Veltkamp in gesprek met rechter Erik Boerma, lector Nadja Jungmann en ervaringsdeskundige Stella de Swart over het onderwerp schulden.

Anna Veltkamp gaat in de eerste aflevering van de podcast “Geen zorgen voor morgen” in gesprek over het onderwerp schulden met rechter Erik Boerma, lector Nadja Jungmann en ervaringsdeskundige Stella de Swart.

In Nederland neemt het aantal huishoudens met problematische schulden toe. In 2021 was 7,7% van de huishoudens getroffen, wat in 2023 steeg naar 8,8%. Schulden zijn een individueel, maar vooral een maatschappelijk probleem. Deze aflevering gaat over de tekortkomingen in het huidige systeem tot de noodzaak van een menselijke benadering. Over schulden en de impact op mensen, de maatschappij en een hoopvol perspectief bieden hoe we hier beter mee om kunnen gaan.

Stella de Swart deelt haar verhaal, van haar succesvolle carrière in de modebranche tot haar strijd tegen een neerwaartse spiraal van schulden en uiteindelijk haar missie om bewustwording te creëren over het belang van bestaanszekerheid. Nadja Jungmann, expert op het gebied van schuldenproblematiek, benadrukt de mentale last die chronische geldzorgen op mensen leggen, wat bijdraagt aan de alarmerende statistiek dat één op de vier zelfmoorden in Nederland verband houdt met schulden. Erik Boerma, rechter met ervaring in faillissementsrecht, deelt zijn perspectief op de noodzaak van maatschappelijk gerichte oplossingen en de belangrijke rol van het rechtssysteem hierin.

Door persoonlijke verhalen, expertinzichten en diepgaande discussies laat deze aflevering zien dat, hoewel de uitdagingen groot zijn, verandering mogelijk is met collectieve inspanningen en innovatieve benaderingen.

Tafelgasten

  • Erik Boerma is sinds 2022 directeur Klant en Keten bij IVO rechtspraak. Erik studeerde rechten in Amsterdam en werd daarna rechter in 2000 bij de rechtbank Oost-Brabant. Sinds 2003 behandelt hij als insolventierechter vooral schuldsaneringen en faillissementen.
  • Nadja Jungmann is sinds 2010 lector ‘Schulden en Incasso’ bij Hogeschool Utrecht en in september 2022 benoemd als bijzonder hoogleraar bijzondere aspecten van het privaatrecht (specialisatie schuldenproblematiek) aan de Universiteit van Amsterdam. Nadja combineert haar lectoraat met haar rol als adviseur en trainer bij Social Force. Daarnaast is ze lid van de Raad van Advies van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet en de erkenningscommissie van Movisie.
  • Stella de Swart is auteur, spreker en armoede- en schuldenexpert. Als adviseur en spreker bestrijdt Stella armoede, schulden en eenzaamheid als maatschappelijke problemen en inspireert door het bieden van creatieve en praktische oplossingen. In 2021 publiceerde Stella het bestseller boek “Armoede krijg je gratis”, waarin ze haar persoonlijke strijd tegen armoede deelt en inzichten biedt voor getroffenen en professionals in het sociale domein.

Geen zorgen voor morgen

Anna Veltkamp neemt je in de podcast “Geen zorgen voor morgen” mee in de wereld achter het woord bestaanszekerheid. Een hoopvolle podcast over acties die de bestaanszekerheid van mensen morgen al kan vergroten en een perspectief biedt voor de langere termijn. Echte mensen vertellen hun verhaal, soms vanuit een professioneel perspectief en soms vanuit eigen ervaring. Want in mensenlevens gebeuren nou eenmaal blije en droevige dingen. Net als bij iedereen.

Artikel

Zes lessen over dienstverlening van zes gemeenten

11-04-2024 7 minuten
Lees meer
Interview

Ga de straat op, de wijk in en ga met elkaar in gesprek

21-03-2024 4 minuten
Lees meer
Artikel

Terugblik webinar Regioplan Haaglanden

07-03-2024 < 1 minuten
Lees meer
Artikel

11 lessen voor effectieve samenwerking: inzichten uit de strafrechtketen

20-02-2024 3 minuten
Lees meer