Actueel / Zorg

Kijk het webinar terug over de GGZ van Morgen

08-02-2022 2 minutenMark Reitsma

Op woensdag 2 februari organiseerden wij het webinar “Op naar de GGZ van Morgen”. Tijdens het webinar hebben Ellen Mogendorff (TOPGGz, Albert Blom (GGZ Noord-Holland-Noord), Gerjan Prins (VGZ) en Mark Reitsma (Morgens) een korte pitch gegeven over hun visie op de toekomst van de GGZ en de uitdagingen die daarbij horen.

Zo kwamen empowerment van professionals, mentale gezondheid als nutsvoorziening, zorg in ecosystemen en het vergroten van executiekracht binnen de GGZ ter sprake.

Dat deze onderwerpen bij een breed publiek leven werd duidelijk tijdens het interactieve gedeelte van ons webinar. We zijn in vier groepen in gesprek gegaan over de stappen die in tien jaar gezet moeten worden om de GGZ toekomstbestendig te maken. Daarnaast hebben we actuele voorbeelden gedeeld en recente successen uitgewisseld.

Tijdens de gespreksrondes zijn onderwerpen besproken als zorg in e-community’s, regionale samenwerking, het beter betrekken van cliënten en de focus op mentale gezondheid. Het was zeer inspirerend om te spreken met een diverse groep mensen uit de GGZ-sector, die hart hebben voor de zorg en die zich willen inzetten voor de GGZ van morgen.

Kijk nu het plenaire gedeelte van het webinar over de GGZ van Morgen terug

Kon je niet bij het webinar aanwezig zijn, of wil je de presentaties nog eens bekijken? Dat is geen enkel probleem. We hebben een video voor je gemaakt van de sprekers, zodat je de besproken onderwerpen terug kunt luisteren.

Hoofdpunten uit het webinar over de GGZ van Morgen

We hebben een samenvatting van de presentaties en de gesprekken door Sandra Stroeve van Picture-It laten verwerken tot een beeldverslag. Hierin kun je nog eens rustig teruglezen wat er zoal aan bod is gekomen.

Over de sprekers

Ellen Mogendorff, directeur van de Stichting Topklinische GGz (TOPGGz): “Het is cruciaal voor de toekomst van de GGZ om hulpverleners te blijven motiveren, enthousiasmeren en faciliteren en de ruimte geven zich door te ontwikkelen.”

Albert Blom, psychiater en directeur Acute en Forensische psychiatrie bij GGZ Noord-Holland-Noord, lid van de raad van toezicht van HVO Querido en bestuurslid bij Lean in de Zorg (LIDZ): “De echt grote kwesties van nu kunnen we niet op dezelfde manier oplossen als we de afgelopen jaren hebben gedaan. Hier is een fundamentele verandering voor nodig.”

Gerjan Prins, strategisch alliantie manager bij zorgverzekeraar Coöperatie VGZ: “Als we klaar willen zijn voor de vraagstukken die op ons afkomen, is het nodig om veel meer domein overstijgend samen te gaan werken én meer te focussen op gezondheid in plaats van ziekte.”

 

Van gedachten wisselen?

Wil je zelf ook aan de slag met de GGZ van morgen? Of heb je behoefte om hierover te sparren? We helpen je graag! Neem vrijblijvend contact op met Mark Reitsma.

Meer over de GGZ van Morgen

De aanleiding voor het webinar was serie gesprekken met bestuurders en directeuren van verschillende GGZ-instellingen over hun visie op de toekomst van de GGZ. Hierbij keken we naar belangrijkste ontwikkelingen en uitdagingen in de GGZ, de kansen voor de toekomst en de veranderingen die nodig zijn om klaar te zijn voor de uitdagingen van morgen.

Meer lezen?

Lees meer over de GGZ van Morgen.

Bekijk alle artikelen
Interview

“Empowerment professional cruciaal voor duurzaamheid GGZ”

09-09-2021 6 minuten
Lees meer
Interview

De toekomst van de GGZ: echt meedoen!

02-12-2021 6 minuten
Lees meer
Interview

De GGZ van Morgen: “Op weg naar eenvoud!”

30-08-2021 5 minuten
Lees meer
Interview

Van behandelen en genezen naar gezondheid en herstel!

05-07-2021 5 minuten
Lees meer
Interview

GGZ in de toekomst: Mentale kracht versterken via ecosystemen

20-05-2021 5 minuten
Lees meer
Artikel

Coronalessen voor de GGZ

30-04-2020 3 minuten
Lees meer
Artikel

Blended care bij GGZ in stroomversnelling door coronacrisis

25-08-2020 3 minuten
Lees meer