Actueel / Zorg
Bekijk het webinar over de GGZ van Morgen
Op woensdag 15 februari organiseerden wij het webinar ‘Samen op weg naar de GGZ van Morgen’. Tijdens het webinar presenteerden we de uitkomsten van het onderzoek en gingen we met de deelnemers in gesprek over de thema’s die bepalend zijn voor het vormgeven van de toekomst van de GGZ.
Zo hebben we aandacht besteedt aan de Miles Watch; een mooi voorbeeld van een technologische innovatie voor cliënten. Door deze smartwatch kunnen cliënten onbegeleid ‘naar buiten’ en verhoogt dit hun zelfredzaamheid en draagt dit bij aan hun herstel. Daarnaast hebben we gesproken over wat er nodig is om verdere digitalisering in de GGZ mogelijk te maken en de inzet van slimme technologie op te schalen om brede toegevoegde waarde te leveren in de toekomst. Tot slot hebben we het thema regionale samenwerking onder de loep genomen en de ervaringen van nu gespiegeld aan de inhoud van het Integraal Zorgakkoord (IZA) met betrekking tot dit thema.
Startpunt van het gesprek
Na een plenaire presentatie zijn we uiteengegaan in verschillende break-out rooms waar de volgende stellingen het startpunt waren van een verdiepend gesprek:
- Digitale technologie is essentieel in de zorg voor mensen met een hersenaandoening;
- Om met technologische ontwikkeling echt het verschil te maken in de GGZ, is regionale en landelijke samenwerking nodig;
- Zonder ‘waarom’ en ‘netwerkleiderschap’ wordt complexiteit chaos.
Een aantal mooie inzichten zijn:
- Juridische en ethische aspecten wegen altijd mee in de toepassing van technologische toepassingen in de zorg. Echter, hier is voldoende helderheid over vanuit juristen waar de zorg zich op kan laten adviseren.
- Pilots op het gebied van digitalisering worden te weinig opgeschaald na de pilot fase waardoor investering onvoldoende rendement krijgt.
- Er is samenwerking nodig tussen instellingen om gezamenlijk op te schalen als er succesvolle pilots gedaan zijn. Samenwerking ook met commerciële aanbieders van software en technologie waarbij eenheid van toepassingen gezocht wordt.
- Om de ambitieuze doelstellingen van het IZA te halen, is er netwerkleiderschap nodig dat gericht is op de inhoud èn op de samenwerking tussen mensen. Netwerksamenwerking slaagt alleen als er een basis van openheid en onderling vertrouwen aanwezig is.
- Netwerksamenwerking is vooral effectief als de regio’s niet te groot zijn (max. 600.000-700.000 mensen).
Kijk nu het webinar over de GGZ van Morgen terug
Kon je niet bij het webinar aanwezig zijn, of wil je de presentaties nog eens bekijken? Dat is geen enkel probleem. We hebben een video voor je gemaakt, zodat je de besproken onderwerpen terug kunt luisteren.
Over de sprekers
- Mark Reitsma, Consultant bij Morgens en schrijver van het onderzoek naar de GGZ van morgen.
- Martin van der Weg, bedenker en eigenaar van de Miles Smartwatch.
- Maarten Schoone, Consultant digitalisering bij Morgens.
- Albert Blom, psychiater en directeur Acute en Forensische psychiatrie bij GGZ Noord-Holland-Noord, lid van de raad van toezicht van HVO Querido en bestuurslid bij Lean in de Zorg (LIDZ).
Van gedachten wisselen?
Wil je zelf ook aan de slag met de GGZ van morgen? Of heb je behoefte om hierover te sparren? We helpen je graag! Neem vrijblijvend contact op met Mark Reitsma.
Meer over de GGZ van Morgen
De aanleiding voor het webinar was serie gesprekken met bestuurders en directeuren van verschillende GGZ-instellingen over hun visie op de toekomst van de GGZ. Hierbij keken we naar belangrijkste ontwikkelingen en uitdagingen in de GGZ, de kansen voor de toekomst en de veranderingen die nodig zijn om klaar te zijn voor de uitdagingen van morgen.