De uitdagingen in de zorgsector vragen om innovatieve oplossingen en een andere inrichting van de langdurige GGZ en het sociaal domein. Welke veranderingen zijn nodig om in de toekomst goede zorg te kunnen blijven bieden? We spraken vier innovatieve aanbieders in de langdurige GGZ. In dit artikel lees je wat hun gezamenlijke kracht en meerwaarde is en hoe hun aanpak bijdraagt aan toekomstbestendig zorg.
Gemeenschappelijke succesfactoren
Mirjam van Dootingh van de Kraaipanoase, Joost Heerschop van de Novalishoeve, Bram van der Leden van BijBram en Suzanne Klaassen van Juttersgeluk deelden inspirerende verhalen over hun unieke aanpak en kijk op de langdurige GGZ.
De vier organisaties bieden kleinschalige zorg vanuit community-denken en een mensgerichte inclusieve benadering, waarbij zij naast de cliënt staan. (Hoewel we voor het gemak het woord cliënt gebruiken, worden in de praktijk verschillende termen gehanteerd zoals bezoeker, vrijwilliger, deelnemer, bewoner.) De vier organisaties blijken een aantal opvallende overeenkomsten in hun werkwijze te hebben.
Allen hebben een community-gerichte benadering (zie kader) die zorgt voor sterke sociale ondersteuning en betrokkenheid van de gemeenschap (bijvoorbeeld de woongroep, of de omringende leefomgeving). Hun aanpak is persoonlijk, open, betrokken, zonder oordeel en inclusief, waarbij de focus ligt op het versterken van eigen kracht en aandacht voor wat wél kan. BijBram onderscheidt zich bijvoorbeeld door de mens centraal te stellen in plaats van het dossier of de diagnose. Dit begint al met het gebruik van de term ‘leden’ in plaats van ‘cliënten’. De liefdevolle, persoonlijke en betrokken aanpak is een belangrijke succesfactor, waarbij mensen nooit zomaar worden losgelaten.
Ook de naasten en het netwerk van de cliënten worden betrokken, wat bijdraagt aan deze community-vorming. Zo is de Kraaipan Oase ontwikkeld door familie van bewoners, die deze ook bestuurt en grotendeels zelf belast is met de uitvoering. Deze betrokkenheid zorgt voor een sterk gemeenschapsgevoel en meer eigen regie. Hiernaast maken enkele buurtbewoners als gast gebruik van het activiteitenaanbod. Naar behoefte ontvangen zij ook persoonlijke begeleiding.
Verder staat positieve gezondheid voorop, vaak op een holistische manier zoals bij de Novalishoeve, en is behandeling secundair. Juttersgeluk biedt bijvoorbeeld een veilige omgeving met persoonlijke aandacht, waarin mensen volledig zichzelf kunnen zijn. De jaarlijkse vragenlijst van Juttersgeluk focust op positieve gezondheid en geeft de mogelijkheid tot vroegsignalering en een nulmeting te doen.
Het succes van deze aanpak is dat zorg en ondersteuning ‘zo licht als mogelijk’ wordt ingezet waardoor overmatig (duurder) zorggebruik wordt voorkomen.