Actueel / Overheid

Opgavegericht werken bij de overheid

26-10-2020 3 minuten

Tijdens het WVL-festival van Rijkswaterstaat eind september hebben Morgens-consultant Evelien Boeije en Lisette de Waard van de beweging Grenzeloos Samenwerken een online masterclass gegeven over opgavegericht werken. Ze vertellen graag over de masterclass, hoe zij kijken naar opgavegericht werken en hun bijzondere samenwerking.

Een masterclass geven op een festival bij Rijkswaterstaat, hoe kwamen jullie daar terecht?

“Rijkswaterstaat is mij op het spoor gekomen door het filmpje over de workshop ‘de hark voorbij’ dat op YouTube staat en heeft gevraagd of ik een masterclass over opgavegericht werken wilde geven”, geeft Evelien aan. Bij Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL) zijn ze al langer in gesprek over opgavegericht werken. Door het WVL-festival in het teken te zetten van opgavegericht werken, wilden ze de medewerkers inspireren en vooral het onderlinge gesprek hierover starten. 

Evelien Boeije

Evelien Boeije

Opgavegericht werken, wat is dat nu precies?

“Er bestaan veel verschillende definities van opgavegericht werken. Voor mij gaat het erom dat je als organisatie de maatschappelijke opgave centraal zet”, vertelt Lisette. “Vanuit daar kijk je wat nodig is in je organisatie en het systeem om stappen te maken. Dat vraagt dat je je niet laat beperken door organisatie- of systeemgrenzen.”

Zet de opgave centraal. Vanuit daar kijk je wat nodig is

“Dat we de masterclass samen hebben gegeven”, vult Lisette aan, “is ook een voorbeeld van over grenzen heen werken. Door als adviesbureau en beweging van de Rijksoverheid samen de masterclass te geven, wilden we mensen inspireren en van bouwstenen voorzien. Door de samenwerking was het voor mij bij voorbaat al een geslaagde masterclass. Het is immers ook zelf doorleven wat opgavegericht werken is. Niet aan het begin je afvragen of het wel mag, of je er tijd voor hebt en of het wel in je takenpakket staat. Nee, je moet ook zelf de grenzen verkennen. Voor mij is opgavegericht werken dus dat de grens van de opgave bepaalt wat je gaat doen en niet de grens van de organisatie. En het betekent nog steeds dat er grenzen zijn; het is namelijk nooit grenzeloos. Maar de kunst is wel om door die grenzen heen te breken en te kijken wat er nodig is.”

Lisette de Waard

Lisette de Waard

De grens van de opgave bepaalt wat je gaat doen en niet de grens van de organisatie

Hoe zag de masterclass eruit?

“Aan de hand van een Mural (zie afbeelding hieronder) vertelde Evelien over de bouwstenen die nodig zijn om goed opgave gericht te werken en wat je kunt doen om dit vorm te geven. Vanuit grenzeloos samenwerken gaf ik voorbeelden om het te illustreren en verder in te vullen. Dat waren niet alleen de goede voorbeelden, maar ook voorbeelden waar juist dilemma’s in zaten en hoe daar mee om is gegaan. Zo konden we theorie en praktijk mooi aan elkaar verbinden. Ook hebben de deelnemers gekeken naar hun eigen opgave. Hoe staat die ervoor? Hoe wendbaar is mijn team en in hoeverre worden we hierin gesteund door het leiderschap? Dat geeft het besef waar je in je werk nog kunt groeien naar echt opgavegericht werken. Daarover zijn ze in kleine groepen met elkaar in gesprek gegaan.”

Een aantal deelnemers wilde graag met dit onderwerp verder en had behoefte aan meer workshops en leestips. En er was een gevoel van ‘morgen ga ik ermee verder!’ Of zoals ze zelf hun enthousiasme teruggaven: “Het was leuk en interessant. Dankjewel!” en “Graag nog een vervolg.” Of zoals een andere deelnemer schreef: “Dank, was inderdaad leuk. Wordt nog een uitdaging om werkelijk opgavegericht te gaan werken met een hele organisatie. Stapje voor stapje komen we er wel.”

Masterclass De hark voorbij

Hoe verder?

Samen geven Evelien en Lisette nog een paar aantal afsluitende overwegingen: “Het idee is er regelmatig dat je voor opgavegericht werken de hele organisatie moet veranderen. Dat gaat niet zomaar gebeuren. Start klein, daar waar jij mee bezig bent en inspireer daarmee anderen om ook te starten. Al die kleine bewegingen samen zorgen er uiteindelijk voor dat de organisatie uiteindelijk als geheel de beweging naar opgavegericht werken maakt. Dat is de enige manier waarop het werkt. 

Daarnaast is er vaak behoefte aan een afgebakende definitie wanneer de opgave bepaald is. Ook dat is iets wat bij jezelf en je eigen opgave begint. Het is nooit een blauwdruk die je over je opgave of organisatie heen kunt leggen. De bouwstenen die Evelien presenteerde en in haar artikel heeft uitgewerkt helpen om te kijken hoe je ervoor staat en wat er nodig is om effectief opgavegericht te werken in jouw situatie. De verhalen en voorbeelden die Grenzeloos Samenwerken op haar pleio-site deelt kunnen daarbij inspireren.”

De samenwerking van Evelien en Lisette smaakt in ieder geval naar meer, zo willen ze de masterclass ombouwen naar een Webinar, zodat ze meer mensen mee kunnen nemen in hun verhaal. Daarover binnenkort meer!

Meer weten?

Vragen over opgavegericht werken aan Evelien en Lisette kun je stellen via evelien@morgens.nl of lisette.waard@minbzk.nl en natuurlijk via hun eigen LinkedIn-profiel.

Interview

Peter-August Keur: “Elke stap is er één voorwaarts”

14-05-2024 3 minuten
Lees meer
Podcast

Podcast geen zorgen voor morgen #1 Schulden

07-05-2024 2 minuten
Lees meer
Artikel

Zes lessen over dienstverlening van zes gemeenten

11-04-2024 7 minuten
Lees meer
Interview

Ga de straat op, de wijk in en ga met elkaar in gesprek

21-03-2024 4 minuten
Lees meer