Actueel / Onderwijs

Morgens ondersteunt De Haagse Hogeschool in de pilot Microcredentials

01-12-2023 3 minutenKoen Janmaat

Bij Morgens combineren we regelmatig de ervaringen van onze senior consultants met de frisse blikken van onze Jong Morgens consultants om innovatie en groei te stimuleren. Zo ook bij De Haagse Hogeschool. De afgelopen twee jaar gaf Marjet (senior consultant), eerst samen met Joline en daarna met Jeroen (beide Jong Morgens consultants), leiding aan de pilot Microcredentials bij De Haagse Hogeschool. We spraken met het drietal waarbij we terugblikken en vooruitkijken.

De pilot Microcredentials is bijna ten einde. Kunnen jullie meer vertellen over de inhoud van de opdracht?

“Twee jaar geleden besloot De Haagse Hogeschool deel te nemen aan de landelijke pilot Microcredentials. In deze pilot experimenteerden meer dan dertig onderwijsinstellingen met het certificeren en aanbieden van losse onderwijseenheden voor professionals. Het bijbehorende digitale certificaat dat de deelnemer ontvangt na succesvolle afronding van zo’n losse onderwijseenheid heet een microcredential en wordt landelijk erkend. De Haagse Hogeschool zocht een projectleider die de pilot in goede banen kon leiden”, zo vertelt Joline.

Marjet vult aan: “Het contact werd gelegd toen het Jong Morgens traineeship net was gestart. Daarom konden wij vanuit Morgens een voorstel maken waarbij een ervaren projectleider en een Jong Morgens consultant de rol gezamenlijk invullen. Eerst met Joline en per januari 2023 met Jeroen. Zij konden veel leren tijdens dit project en tegelijkertijd bood het op meerdere vlakken voordelen voor de opdrachtgever. De Haagse Hogeschool was enthousiast over het voorstel, waarna we snel konden starten.”

Hoe zijn jullie vervolgens te werk gegaan bij de start van de pilot?

Joline begint enthousiast te vertellen: “We begonnen met het samenstellen van het projectteam, het maken van een projectplan en het plannen van de kick-off.” Een goede start is het halve werk, wat blijkt uit de aanvulling van Jeroen: “Ik begon toen de pilot al was gestart. De projectplanning die Marjet en Joline bij de start hadden gemaakt heeft zich gedurende de pilot bewezen. Het doel van de pilot was om voor het einde van het schooljaar tenminste één module met microcredential aan te bieden en te certificeren. Dankzij de projectplanning en de inzet van het projectteam, hebben we dit projectdoel behaald en zelfs overstegen.”

Wat is jullie het meeste bijgebleven uit deze opdracht?

“De ontwikkeling en het spelen van de Leven Lang Ontwikkelen (LLO) game tijdens Think Fest, een jaarlijks festival voor en door medewerkers en studenten van De Haagse Hogeschool is ons het meest bijgebleven. De LLO-game viel heel erg in de smaak bij de opdrachtgever en zette de spelers echt aan het denken over het ontwerp en de aanmeldroute voor onderwijs voor professionals”, vertellen Marjet en Joline met een lach op hun gezicht. Marjet vervolgt: “Daarnaast natuurlijk de positieve reacties vanuit de opdrachtgever. Zo kregen we te horen dat ze (de Jong Morgens consultants) het echt goed doen en dat ze heel blij met ons zijn.”

Wat geven jullie mee aan andere instellingen die aan de slag zijn of gaan met microcredentials?

“Koester medewerkers die enthousiast zijn over het concept en biedt ze de ruimte om te pionieren in de organisatie”, zegt Jeroen. “Ik heb ervaren hoe positief dit kan zijn. Het heeft voor een sneeuwbaleffect gezorgd naar meer draagvlag en een bredere inzet van microcredentials. Bovendien zijn we in Nederland al super ver op het gebied van microcredentials. Als je er nog niet aan meedoet ga dan niet het wiel zelf opnieuw uitvinden, maar zoek contact met andere onderwijsinstellingen die er al mee zijn begonnen. Leer van elkaar.”

Joline benadrukt: “Focus op de langetermijnvoordelen en verlies niet uit het oog dat je met het gebruik van microcredentials inspeelt op de toekomst en de ontwikkelingen in het onderwijs en de samenleving.”

Samen (Jong) Morgens

De samenwerking tussen Jong Morgens en Morgens consultants is meer dan zomaar een aanvulling op de werkvloer. Het biedt kansen om samen meerwaarde te creëren bij de opdrachtgever en gelijktijdig van elkaar te leren. Marjet: “Jong Morgens consultants brengen een frisse blik, energie, creativiteit en kunnen je echt ontzorgen.”

Zoek je iemand voor een LLO/microcredential project, denk dan niet alleen aan een consultant van Morgens maar ook aan (een samenwerking met) Jong Morgens.

Geïnteresseerd?

Heb je vragen of interesse naar aanleiding van het lezen van dit interview? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden van een combinatierol.

Meer lezen?

Lees meer over microcredentials.

Bekijk alle artikelen
Artikel

Aan de slag met microcredentials: 5 verandertips

31-03-2022 4 minuten
Lees meer
Artikel

Edubadges en microcredentials: dat is hetzelfde, toch?

22-02-2022 3 minuten
Lees meer