Actueel / Algemeen

Haal het meest uit je trainingsbudget met deze 5 stappen

30-09-2021 4 minuten

Als onderdeel van veranderprocessen geven we regelmatig trainingen. We streven ernaar om iedere training leuk en inspirerend te maken. Maar het belangrijkste doel van een training is toch om er iets van te leren. En het is zonde van het geld als dat niet lukt. Daarom in dit artikel: vijf eenvoudige stappen om te borgen dat jouw trainingsbudget effectief wordt besteed.

Ik vind het ontwerpen en geven van een training zelf één van de leukste onderdelen van het vak. En toch, als een klant voorstelt om een training te organiseren of om medewerkers naar een standaardtraining te sturen, stel ik eerst de vraag of die training echt de passende interventie is in die situatie. Want er is niets zo vervelend – zowel voor de deelnemer als voor de trainer – als naar een verplichte training te moeten, zonder goed te weten hoe dat jou gaat helpen om jouw werk beter te doen. Met deze vijf simpele stappen zorg je ervoor dat je trainingsbudget optimaal wordt besteed:

1. Bepaal welke vaardigheden, gedrag en fysieke voorwaarden je mist om het werk in de nieuwe situatie goed te kunnen doen

Om een rol of functie goed te kunnen vervullen heb je in essentie drie zaken nodig: de benodigde fysieke randvoorwaarden, de vereiste vaardigheden en het passende gedrag. Neem bijvoorbeeld het koken van een uitgebreide maaltijd. Daarvoor is een keuken nodig met een fornuis, potten, pannen en diverse ingrediënten. Daarnaast de vaardigheid om de juiste ingrediënten op het juiste moment bij elkaar te voegen en verschillende bereidingswijzen toe te passen. En qua gedrag is in ieder geval focus nodig en onder tijdsdruk ook een flinke portie assertiviteit en daadkracht. Als jouw organisatie een nieuwe werkwijze introduceert, of je maakt een stap naar een nieuwe functie: welke vaardigheden, gedragingen en eventueel fysieke middelen mis jij om in die nieuwe situatie goed te functioneren?

2. Organiseer training voor het ontwikkelen van je vaardigheden, maar kies andersoortige interventies voor het veranderen van je gedrag

Een training is geschikt om vaardigheden te ontwikkelen, maar niet om gedrag te veranderen. Als gedragsverandering wel nodig is zijn andere interventies passend. Denk bijvoorbeeld aan een cultuurverandering om met elkaar de werkomgeving te verbeteren of een coachingstraject om bewustzijn te creëren van oorzaken en effecten van je eigen gedrag.
Een handige manier om te bepalen of het gaat om vaardigheden of gedrag is de volgende vraag te stellen: kun je het wèl met het mes op de keel? Zo ja, dan is het gedrag. Zo nee, dan is het vaardigheid. Zo wordt duidelijk dat ‘daadkracht’ een gedraging is: iedereen kan daadkrachtig zijn als het echt moet. Maar ‘iets eenvoudig uitleggen’ is een vaardigheid: als je dat vermogen mist, krijg je het niet voor elkaar, zelfs niet als iemand je bedreigt. In dat geval biedt een op die specifieke vaardigheid gerichte training uitkomst.

3. Bepaal welke trainingsvorm helpt om jouw vaardighedenkloof te overbruggen: kennis verwerven, ervaring opdoen of een combinatie van beide

Voor het bepalen van de geschikte trainingsvorm is het nuttig om bij jezelf na te gaan wat er precies ontbreekt: kennis, ervaring of een combinatie van beide. Bij het ontbreken van kennis is een klassieke klaslokaal setting of een e-learning al snel effectief. Maar bij het ontbreken van ervaring is het beter om een situatie te creëren waarin je die ervaring alsnog op kunt doen. Dat kan bijvoorbeeld in een leer/werk-traject waarin je in de praktijk het vak leert van iemand die er juist heel goed in is. Of door te werken met een trainingsacteur die in staat is om werksituaties na te bootsen waarin je de gewenste vaardigheid kunt oefenen.

Als je niet precies weet welke trainingsvorm voor jou passend is, benut dan de expertise van een goede trainer. Die heeft namelijk de kennis en ervaring om precies die werkvormen te selecteren die passen bij jouw behoefte.

4. Stel vooraf vast hoe en wanneer je het effect van de training gaat meten

Een training is pas effectief als je na de training de vaardigheid op een hoger niveau in de praktijk kunt toepassen. Om die effectiviteit vast te stellen moet je dus meten of je vaardiger bent geworden. Denk al voor de training na over hoe je dat kunt doen. Je hebt dan namelijk nog de kans om met diezelfde methode zowel een voor- als een nameting te doen, die je dan alleen nog maar met elkaar hoeft te vergelijken. Een eenvoudige manier is bijvoorbeeld om vooraf en achteraf dezelfde vragenlijst in te vullen.
Daarbij is het wel van belang om een reële verwachting uit te spreken over de tijd die je nodig hebt om de nieuwe vaardigheden eigen te maken: geef je jezelf daarvoor drie maanden, doe dan bijvoorbeeld een nulmeting voor de training, een tussenmeting na een maand en een eindmeting na drie maanden.

5. Maak van training geen momentopname, maar ontwikkel meesterschap door deliberate practice

Het leuke van vaardigheden is dat je nooit bent uitgeleerd en altijd nog beter kunt worden. Heb je door de training de smaak te pakken gekregen, denk dan meteen eens na over hoe je in de praktijk de ingezette ontwikkeling verder kunt stimuleren. Breng jezelf in situaties waarin je telkens weer wordt uitgedaagd om een stapje hoger te gaan, een mooie Engelse term daarvoor is deliberate practice.
We wensen je veel plezier en succes!

Trainingen op maat

Morgens verzorgt regelmatig trainingen, vaak als onderdeel van een groter veranderproces. Met die trainingen verbeteren deelnemers hun vaardigheden op het gebied van leiderschap, verandermanagement, procesinrichting, communicatie, marketing, cultuurverandering en innovatie. We doen dat op basis van een groot arsenaal aan inspirerende werkvormen en oefeningen. Vanuit dat arsenaal maken we de trainingen op maat voor elke situatie.

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd? Of twijfel je nog of een training de juiste interventie is in jouw situatie? We denken graag en vrijblijvend mee over wat voor jou passend is!

Artikel

Morgens gaat samenwerking aan met JINC

19-01-2024 < 1 minuten
Lees meer
Artikel

Beter samenwerken met serious game CarWorks

01-06-2023 2 minuten
Lees meer
Artikel

Adviesbureau Morgens tekent Charter Diversiteit van de SER

14-11-2022 < 1 minuten
Lees meer
Artikel

Morgens wordt onderdeel van het Conclusion ecosysteem

31-10-2022 2 minuten
Lees meer