Actueel / Zorg

Geslaagd event De ouderenzorg van morgen

29-11-2019 2 minuten

Op woensdag 27 november vond het event ´De ouderenzorg van morgen´ plaats. Hier presenteerde Morgens de onderzoeksresultaten aan bestuurders, directeuren en managers in de ouderenzorg die hun organisatie klaar willen maken voor de ouderenzorg van morgen. Ook stonden we stil bij wat de toekomst voor de ouderenzorg brengt. Hierbij een kort verslag van deze inspirerende middag met interactieve sessies, presentaties en dialoog.

Onderzoek De ouderenzorg van morgen

Dat er veel gaat veranderen in de ouderenzorg, dat is zeker. Maar waar zet je op in als ouderenzorgorganisatie onderweg naar de ouderenzorg van morgen?

Uit het onderzoek blijkt dat zes thema’s de ouderenzorg van morgen bepalen: andere vormen van ouderenzorg, technologische ontwikkeling, kwaliteit van leven, zorg thuis, eigen verantwoordelijkheid van ouderen, preventie en welzijn. Je kunt het volledige onderzoek downloaden op onze website.

Tijdens het event ging Morgens-partner Petra van Zeeland in op de uitkomsten van ons onderzoek naar de ouderenzorg van morgen. Zij besprak vragen als:

  • Hoe verandert de rol van de ouderenzorgorganisatie?
  • Wat is de rol van technologie in de zorg?
  • Wat zijn de belangrijkste uitdagingen om de ouderenzorg van morgen aan te kunnen?
  • Aan de hand van welke actielijnen kunnen organisaties klaar zijn voor de ouderenzorg van morgen?

Ervaringen van Fundis en Vierstroom

Daarna deelde Susan Veenhoff, directeur Vierstroom Zorg Thuis, de visie van Fundis en Vierstroom op de ouderenzorg van de toekomst. Zij schetste twee grote problemen:

  • Zorgverleners denken dat zij altijd de beste zorg leveren (terwijl technologie en digitalisering ook van grote waarde zijn);
  • De beperkte ‘digivaardigheid’ van veel medewerkers in de zorg.

Een van de belangrijkste lessen is dat het digivaardiger zijn van medewerkers zowel vanuit de opleidingen moet komen als door de werkgever moet worden gefaciliteerd.

Susan Veenhoff (directeur Fundis – Vierstroom Zorg Thuis)

Susan Veenhoff (directeur Fundis – Vierstroom Zorg Thuis)

Interactieve sessies

In de interactieve sessies bespraken we hoe ouderenzorgorganisaties zich kunnen voorbereiden op alle veranderingen. Hier kwamen onderwerpen aan bod als:

  • persoonsgerichte zorg;
  • agile in de zorg;
  • sociale inclusie en technologie (in samenwerking met +Vijf en Aafje) en
  • gegevensuitwisseling in de ouderenzorg.

Aan de hand van diverse werkvormen hebben we met elkaar gekeken naar de uitdagingen en kansen rondom deze thema’s. Dit resulteerde in veel inspirerende gesprekken over de veranderkundige opgave om deze uitdagingen aan te gaan.

Kortom, een geslaagd en interactief event dat stof geeft om organisaties succesvol op weg te helpen naar de ouderenzorg van morgen.

Meer weten?

Ben je benieuwd wat Morgens voor jouw zorginstelling kan betekenen? Of wil je van gedachten wisselen over ‘de ouderenzorg van morgen’?

Neem contact op met Petra van Zeeland, partner bij Morgens: telefoonnummer 071-3313640, e-mail: vanzeeland@morgens.nl.

Contact met Petra

Artikel

Netwerkzorg in de praktijk

17-06-2024 < 1 minuut
Lees meer
Artikel

Chaos in tijden van transformatie

04-06-2024 < 1 minuut
Lees meer
Artikel

Databeschikbaarheid als fundament, de mens als sleutel tot succes

28-05-2024 3 minuten
Lees meer
Artikel

Van strategie naar executie in de publieke sector

28-04-2024 2 minuten
Lees meer