Actueel / Overheid

De succesfactoren van het hoe, waarom en wat van netwerksamenwerking

03-11-2021 < 1 minuutAlieke Jansen

Publieke en private organisaties zoeken elkaar steeds meer op om complexe vraagstukken het hoofd te kunnen bieden. Gemeenten spelen in deze netwerksamenwerkingen vaak een prominente rol als regisseur of aanjager van de samenwerking. Met een grote hoeveelheid aan taken kán een gemeente vaak ook niet anders dan samenwerken met andere partijen, en dat is maar goed ook. De uitdagingen in de energietransitie, het sociaal domein, de ondermijnende criminaliteit en op de arbeidsmarkt zijn enorm, maar door de krachten te bundelen kom je verder. 

Netwerksamenwerking is gedoe én het loont

De afgelopen periode hebben wij inspirerende gesprekken gevoerd met spelers die actief zijn in netwerksamenwerkingen, zoals Regio- en City Deals. We leerden dat netwerksamenwerking ontzettend mooie innovaties tot stand brengt en er dwars door allerlei kokers en over eilandjes heen grote dromen gerealiseerd worden.

Maar we leerden ook dat netwerksamenwerking verdraaid lastig is. Samenwerking is vaak gedoe en erg hard werken. Je bent afhankelijk van organisaties die vaak heel anders zijn en vaak ook net iets anders willen. Toch heb je elkaar nodig, want waarom zou je anders de samenwerking zijn gestart? Met veel partijen zijn betekent veel mensen die willen meebeslissen. Hoe zorg je ervoor dat je geen praatclubje wordt, maar dat je ook echt iets realiseert met elkaar?

Whitepaper met succesfactoren van het hoe, waarom en wat van netwerksamenwerking

In deze whitepaper gaan we in op drie onderdelen van de netwerksamenwerking: het ‘waarom’, ‘hoe’ en ‘wat’. Waarom zou je met elkaar moeten samenwerken? Met een helder ‘waarom’ en een uitdagende ambitie is de samenwerking klaar om te beginnen. Dan komt de volgende vraag op: hoe pak je het aan? Wij geven een aantal handvatten mee. De kracht van de samenwerking zit hem wat ons betreft in de excellente uitvoering: dáár laat je als samenwerkingsverband zien wat je waard bent.

Netwerksamenwerking is gedoe én het loont

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van gedachten wisselen?

Heb je behoefte om hierover van gedachten te wisselen, wil je een netwerk opstarten of loop je vast in een samenwerkingsconstruct? Neem dan contact op met Louise Henderickx of Alieke Jansen.

Louise Henderickx

henderickx@morgens.nl

Send an E-mail

Alieke Jansen

jansen@morgens.nl

Send an E-mail
Interview

Welkom Jennifer Lesmeister

12-05-2022 < 1 minuut
Lees meer
Artikel

Drie hiccups van netwerksamenwerking – en hoe ze op te lossen

19-04-2022 5 minuten
Lees meer
Interview

Waarstaatjegemeente als datavoedingsbodem voor de Nederlandse gemeenten

19-04-2022 4 minuten
Lees meer
Artikel

3 knelpunten bij het verbeteren van publieke dienstverlening

12-04-2022 3 minuten
Lees meer