Actueel / Onderwijs

3 manieren om succesvol te starten met Lean

08-11-2018 3 minutenMaarten van der Molen

Een bekend gezegde luidt: een goed begin is het halve werk. Het is misschien een cliché, maar zo werkt het over het algemeen wel. Ook voor het starten met Lean in je organisatie geldt dit principe. Onze ervaring is dat een goede start het verschil kan maken voor het  succesvol werken met Lean. Hieronder lichten we drie manieren toe waarmee je een goede start kunt maken.

Morgens helpt organisaties in het hoger onderwijs aan Vooruitgangskracht. Dit doen we onder andere door Lean te introduceren bij verschillende onderwijsinstellingen in Nederland. Morgens-consultants Eva Kromhout en Maarten van der Molen begeleiden verschillende projecten als Lean Consultant. In de reeks ‘Lean in het onderwijs’ bloggen zij samen over successen en uitdagingen bij een Lean Transitie in het onderwijs.

1. Gamification

Wij merken dat beginnen met een game als kick-off vaak goed werkt en deelnemers enthousiasmeert. Soms komt een deelnemer van zo’n workshop maanden later nog naar ons toe om z’n enthousiasme daarover te uiten. Het voordeel van gamification is dat mensen uit hun dagelijkse werk getrokken worden. Door een werksituatie versimpeld na te bootsen, creëer je snel inzicht in hoe Lean werkt.

Daarnaast zorgt de funfactor voor enthousiasme en geloof dat verbetering mogelijk is. Binnen Morgens hebben wij Carworks ontwikkeld, een methode die we gebruiken in de kick-off van een Lean verbetertraject. Zo brengen we mensen op een leuke en speelse manier in aanraking met de methode van Continu Verbeteren.

“Zonder duidelijk doel ontstaat er onduidelijkheid over rollen en taken van ieder teamlid”

2. Spreek een teamdoel met elkaar af, gericht op teamvorming

Binnen het onderwijs hebben wij vaak te maken met grote teams. Teams van meer dan dertig personen zijn daarbij geen uitzondering. Het is in zo’n geval een flinke opgave om effectief te overleggen, besluiten te nemen en te werken aan een gezamenlijk doel.

Zonder duidelijk doel ontstaat er ook onduidelijkheid over rollen en taken van ieder teamlid. Er wordt weinig feedback gegeven en teamleden nemen geen verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag. Fouten worden niet toegegeven en er ontstaat een gebrek aan onderling vertrouwen. Allerlei ingrediënten die ervoor zorgen dat, ondanks een goede kick-off, Lean niet gaat werken.

Begin dus met de vragen: waarom zijn we eigenlijk een team, wat willen we samen bereiken en wat hebben we dan nodig?

Door een duidelijk doel met elkaar te formuleren en je hieraan te committeren, ga je meer gefocust te werk. Je kunt op die manier beter vaststellen wat jouw bijdrage aan het grotere geheel is. Daarbij is het belangrijk dat je elkaar ook aanspreekt op ieders verantwoordelijkheid voor het behalen van het resultaat. Dat leidt uiteindelijk tot succes.

2. Spreek een teamdoel met elkaar af, gericht op teamvorming

3. Vier je successen

We horen weleens: “Successen vieren, is dat niet wat overdreven? We doen toch gewoon ons werk.” Wij zijn ervan overtuigd dat successen nieuwe successen creëren.  Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dat geldt voor zowel negativiteit als voor positiviteit. Door je te richten op dat wat je belangrijk vindt en op wat goed gaat, is er veel aandacht voor positieve zaken.

Sta in elke vergadering daarom even stil bij de successen van de afgelopen week. Dat geeft energie, plezier en het zorgt voor een trots gevoel over de tot nu toe gezette stappen.

“Successen creëren nieuwe successen”

Aan de slag!

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat je vervolgens met de behaalde successen doet en wat je ervan kunt leren. Wij stimuleren docenten daarom om tijdens de weekstart met elkaar in gesprek te gaan over wat ze hebben opgehaald en samen te onderzoeken wat ze morgen beter of anders kunnen doen dan vandaag. Zo stimuleren wij Continu Verbeteren in het onderwijs!

Lees ook de vorige blogs van Eva en Maarten, over het maximaliseren van klantwaarde en het elimineren van het verspillingen.

Meer weten?

Meer weten over Lean in het onderwijs? Neem contact op met Koen Janmaat.

Meer lezen?

Lees meer over Lean in het onderwijs.

Bekijk alle artikelen
Artikel

Creëer tijd en ruimte – elimineer verspillingen!

30-08-2018 5 minuten
Lees meer
Artikel

De Haagse Hogeschool aan de slag met continu verbeteren

20-01-2020 2 minuten
Lees meer