Deze website maakt gebruik van cookies melding sluiten

Liberating Structures

Een verfrissende samenwerking met Liberating Structures

Liberating Structures zijn zogenaamde ‘microstructuren’; structuren die we gebruiken om interactie tussen mensen vorm te geven en te faciliteren. We gebruiken dit soort structuren allemaal in ons dagelijkse werk. Denk aan presentaties, discussies en brainstormsessies.

Wat zijn Liberating Structures?

Liberating Structures betekent letterlijk ‘bevrijdende structuren’. Ze zijn alle ontworpen om iedereen gelijkwaardig te betrekken en om de controle over de inhoud te verdelen onder alle deelnemers.

Dit in tegenstelling tot meer conventionele microstructuren. Deze leggen vaak (te) veel nadruk op het zenden van één of enkele personen (terwijl de rest luistert) of geven zoveel vrijheid dat alsnog niet iedereen aan bod komt (denk aan brainstormsessies). Vaak zie je dat (in)formele hiërarchie hierbij een rol gaat spelen. Of dat meer introverte mensen op de achtergrond verdwijnen ten opzichte van extraverte. Zonde, want zo mist de groep mogelijk waardevolle kennis en inbreng.

Liberating Structures bieden de juiste balans tussen regels en vrijheid. Voldoende regels zodat ieders inbreng een plek krijgt, en genoeg vrijheid om ruimte voor innovatieve ideeën te bieden. Onafhankelijk van groepsgrootte, samenstelling en mate van extraversie van de individuen.

“Krachtig: de wijsheid komt uit de groep, iedereen doet mee en is betrokken. Het is een verademing!”

Ingrid van Heerde-Vorenkamp, Carante Groep Adviseur Duurzaamheid
Palet aan vormen van Liberating Structures
Palet aan vormen van Liberating Structures

Elke structure is duidelijk beschreven, zodat je precies weet wat je nodig hebt en moet doen om deze toe te passen. Hierdoor zal zelfs een beginner ervaren dat het beoogde doel behaald wordt, simpelweg door het opvolgen van deze stappen.

Waarom Liberating Structures?

Liberating Structures bestaan al lang, maar zijn helemaal van deze tijd. Zo’n 20 jaar geleden bedachten Keith McCandless en Henri Lipmanowicz de eerste prototypes op basis van inzichten uit de wetenschap over complexe systemen. Een complex systeem, zoals een organisatie, bezit de kracht zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, juist door de collectieve intelligentie van alle individuen te gebruiken.
Deze eerste Liberating Structures bleken niet alleen direct effectief, maar verspreidden zich ook razendsnel. Door de bedrieglijke eenvoud durfden veel mensen na een eerste kennismaking er snel mee aan de slag te gaan in hun eigen omgeving.

Er zijn inmiddels zo’n 33 Liberating Stuctures openbaar beschikbaar onder een Creative Commons License. Iedereen kan en mag ze dus gebruiken en vindt makkelijk de benodigde informatie hiervoor online. Door het brede palet aan duidelijk beschreven structures kun je hun kracht inzetten in elke bijeenkomst, vergadering of sessie. Er zijn structures om snel veel ideeën uit de groep op te halen of meer inzicht te geven in het onderwerp. Maar ook structures om meer verbinding en begrip te creëren onder deelnemers door het stimuleren van actief luisteren. Uiteindelijk zijn ze er alle op gericht om het potentieel van de groep maximaal vrij te maken. Als groep weten we immers meer dan als individu.

“Liberating Structures geeft iedere deelnemer de kans zijn/haar mening veilig zonder schroom of interruptie te kunnen delen.”

Deelnemer webinar over Liberating Structures

Waarom Liberating Structures en Morgens?

Als Morgens begeleiden wij organisaties, teams en medewerkers bij het verbeteren van processen, samenwerking, prestaties en structuur en helpen daarmee de organisatie klaar te stomen voor de dag van Morgen. Organisaties en teams bevinden zich vandaag in een continu veranderende wereld met een relatief grote onvoorspelbaarheid. Door de toenemende snelheid van deze veranderingen, dient de organisatie in staat te zijn zich regelmatig aan te passen. Het is dus noodzakelijk om de kennis en ervaring van iedereen binnen de groep te gebruiken. Wij geloven namelijk dat de oplossingen al liggen in de denkkracht van de organisatie zelf.

Liberating Structures helpen dit potentieel van de organisatie te ontketenen door iedereen te betrekken. Het opschudden van oude structuren biedt ruimte voor het vrijkomen van broodnodige nieuwe ideeën. Hiërarchie en afstanden tussen theorie en praktijk worden overbrugd waardoor ieders inbreng een plek krijgt. Wie weet heeft de stagiaire wel een beter idee dat direct waarde toevoegt dan de manager.

En tot slot, wij zijn van mening dat verandering leuk mag zijn. Wij hebben inmiddels veelvuldig ervaren dat Liberating Structures gegarandeerd plezier met zich meebrengen.

“De kracht van diverse werkvormen zelf ervaren en enthousiast raken om ze toe te gaan passen.”

Dianne Stronks, Maasstad Ziekenhuis Opleidingsadviseur
Liberating Structures

“In korte tijd kennisgemaakt met Liberating Structures, niet theoretisch maar 'hands-on'. Super leuk, ik raad iedereen die met groepen werkt aan om het webinar te volgen.”

Saskia Moos, VWPFS Manager Change

Ons aanbod

Morgens is hét bureau om kennis te maken met Liberating Structures. Onze diensten bestaan uit:

  • Een veranderaanpak waarbij iedereen zich betrokken voelt: In onze projecten en programma’s maken wij veelvuldig gebruik van interactieve werkvormen, waaronder Liberating Structures. Ze dragen bij aan inzichten, verbeteringen en acties waar mensen in de organisatie betrokkenheid en eigenaarschap over voelen. Door de eenvoudige inzetbaarheid nemen medewerkers ze makkelijk over, waardoor ook na ons vertrek een andere manier van samenwerken beklijft. 
  • Faciliteren van o.a. bijeenkomsten, sessies en teamdagen: Kan jouw volgende bijeenkomst wel wat meer interactie en betrokkenheid van de deelnemers gebruiken? In goed overleg ontwerpen wij een programma met passende werkvormen, waaronder Liberating Structures, en faciliteren dit voor je. Hierdoor kunnen jullie je volledig richten op de inhoud. Dit kan zowel offline als online.
  • Interactief webinar: Ervaar in korte tijd hoe je enkele Liberating Structures kan inzetten om (online) vergaderingen, brainstormsessies, overleggen en andere interacties te verbeteren.
  • Workshop van 1 of 2 dagen: Hierbij dompel je jezelf helemaal onder in Liberating Structures. Razendsnel ervaar je een groot aantal structures die je direct de volgende dag kan inzetten. Er is daarnaast tijd om dieper in te gaan op de theorie, tips voor het zelf faciliteren en te reflecteren op waar je deze structures in kan zetten. Deze workshop bieden wij zowel in-company aan als op basis van open inschrijving.

Verder lezen?

Wil je meer weten over Liberating Structures? Wij hebben diverse blogs en artikelen geschreven over onze ervaringen, bijvoorbeeld:

We verwijzen je ook graag naar de (Engelstalige) website voor aanvullende informatie: www.LiberatingStructures.com

Blijf op de hoogte van workshops en meer

Ben je nieuwsgierig geworden? En zou jij ook meer willen halen uit jouw volgende vergadering, werksessie of overleg?
Voorlopig is het niet mogelijk fysieke workshops te organiseren door de Corona-crisis. Wil jij op de hoogte blijven wanneer we de eerstvolgende workshop aankondigen? Of over andere zaken rondom Liberating Structures? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via het onderstaande linkje:

Houd mij op de hoogte!

Netteke Koster

Contact

Wil je meer weten over wat Morgens voor jou kan betekenen met Liberating Structures? Neem dan contact op met Netteke Koster via koster@morgens.nl, telefoon 071 3313 640.

Neem contact op
Ontvang gratis Morgens Magazine

Ontvang gratis inspiratie, kennis en updates! Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Morgens Magazine gratis in je mailbox.

Door op verzenden te klikken ga je akkoord met de Privacyverklaring van Morgens