Actueel / Zorg

Zorgbestuurders herkennen zich in onderzoeksresultaten ziekenhuiszorg

25-09-2018 2 minuten

Ontbijtsessie ‘ziekenhuis van morgen’

Morgens voerde recent een onderzoek uit naar de ziekenhuiszorg over tien jaar. Om de uitkomsten van dit onderzoek verder te bespreken en verdiepen, organiseerde Morgens een ontbijtsessie voor bestuurders van Nederlandse ziekenhuizen. Daarin bespraken zij wat deze ontwikkelingen in de zorg voor hun ziekenhuis betekenen, welke stappen nodig zijn om mee te gaan in deze ontwikkelingen en welke uitdagingen er zijn om tot het ziekenhuis van morgen te komen.

Zorgbestuurders herkennen zich in onderzoek ziekenhuiszorg

Ziekenhuiszorg verandert sterk

In het onderzoek staan twee vragen centraal.

  1. Hoe ziet het ziekenhuis van morgen eruit?
  2. Wat kunnen ziekenhuizen nu al doen als voorbereiding op het ziekenhuis van morgen?

De conclusie van het onderzoek is duidelijk: de ziekenhuiszorg verandert de komende tien jaar sterk voor patiënten én medewerkers. Zo zijn er straks minder en kleinere ziekenhuizen. Bovendien werkt veel personeel over tien jaar minstens een dag per week buiten het ziekenhuis. De digitalisering in ziekenhuizen gaat daarnaast steeds sneller. Dit zal onder andere grote veranderingen teweeg brengen ten aanzien van het verzamelen, analyseren en delen van data.

Erica Bakkum, bestuurder van het Medisch Centrum Leeuwarden en Hilde Dijstelbloem, bestuurder het Meander Medisch Centrum, herkennen zich in het ziekenhuis van morgen dat geschetst wordt en in wat nodig is om daar te komen. 

Ontbijtsessie over ‘het ziekenhuis van morgen’

Structuur aan verandering onderhevig

Hilde: “Dit zijn exact de thema’s waar wij als medisch centrum momenteel mee bezig zijn om ons voor te bereiden op het ziekenhuis van morgen”. Erica: “De huidige structuur is duidelijk aan verandering onderhevig. Burgers en technologie veranderen; digitalisering en netwerkverbindingen spelen inmiddels een belangrijke rol”.

Wat er nodig is om klaar te zijn voor dit ziekenhuis van morgen, is voor beiden duidelijk. Hilde: “We zetten in op veranderkracht, op verbinding en samenwerking – met name in de regio. Samen met dokters, dus in duaalmanagement, zaken mogelijk maken: dat is wat we moeten doen”.

Erica: “Wat we nodig hebben is een gezonde dosis optimisme. Daarnaast de ambitie om te durven én mogen veranderen. In het huidige financieringsysteem is dat soms best lastig. Er is durf nodig om met kleine, positieve voorbeelden te beginnen”.

Frank van BerkelPetra van Zeeland en Jorien Zegers, die vanuit Morgens aan de ontbijtsessie deelnamen, kijken terug op een geslaagde bijeenkomst.

lees onderzoeksrapport ‘het ziekenhuis van morgen’

Artikel

De 5 fases van een succesvolle verandering

18-01-2022 8 minuten
Lees meer
Onderzoek en publicatie

Digitale implementatie? Maak de eindgebruiker je partner!

14-12-2021 4 minuten
Lees meer
Event

Gratis webinar: Op naar de GGZ van Morgen

08-12-2021 2 minuten
Lees meer
Interview

De toekomst van de GGZ: echt meedoen!

02-12-2021 6 minuten
Lees meer