Actueel / Zorg

Workshop Liberating Structures in Zorg en Onderwijs

03-07-2019 3 minutenNetteke Koster

Leuker én effectiever samenwerken met Liberating Structures

Vraag jij je ook wel eens af of overleg- en samenwerkingsvormen niet effectiever en inspirerender kunnen? Liberating Structures bieden hierbij een antwoord. Deze werkvormen geven voldoende regels zodat ieders inbreng een plek krijgt, en genoeg vrijheid om ruimte voor innovatieve ideeën te bieden. Opvallend is dat deze aanpak juist in meer traditionele sectoren als zorg en onderwijs succesvol blijkt.

Kom op 27 september naar de workshop ‘Liberating Structures in zorg & onderwijs’ in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en haal morgen al meer uit je volgende vergadering of werksessie!

Als consultant bij Morgens kom ik bij veel verschillende organisaties. Klanten vragen onze hulp daar waar processen en teams vastlopen. Soms lukt het ons al door kleine interventies iedereen weer in beweging te krijgen. Klanten waarderen dat wij hierbij vernieuwende en sprankelende werkvormen inzetten. Zo wordt de zoveelste overlegsessie opeens een bruisende bron van inspiratie. Wij vinden dat dit proces ook leuk mag zijn. Hierdoor ontstaat direct meer verbinding tussen de deelnemers. En verbinding vormt weer een goede basis voor meer draagvlak en meer betrokkenheid bij de gedeelde opgave.

Draagvlak en betrokkenheid creëren

Om dit te bereiken maak ik al een tijdje succesvol gebruik van Liberating Structures. Letterlijk betekent dit ‘bevrijdende structuren’. Vrijer vertaald zijn dit simpele regels die helpen om iedereen te betrekken en te activeren tot het vormen van de toekomst. Deze zijn bedacht door Henri Lipmanowicz en Keith McCandless. Geïnspireerd door inzichten uit de complexiteitswetenschap, zochten zij naar manieren om groepen en organisaties praktisch verder te helpen om meer uit zichzelf te halen.

Organisaties en teams bevinden zich vandaag in een continu veranderende wereld met een relatief grote onvoorspelbaarheid. Door de toenemende snelheid van deze veranderingen kunnen we als systeem steeds minder vaak lineair, planmatig en vanuit één punt tot een oplossing komen. Het is dus noodzakelijk om de kennis en ervaring van iedereen binnen de groep te benutten.

beeld Liberating Structures sessie

Activiteiten inzichtelijk maken met Liberating Structure

Liberating Structures vs. traditionele samenwerking

Traditionele samenwerkingsstructuren leggen (te) veel nadruk op het zenden van één of enkele personen (terwijl de rest luistert) of geven zoveel vrijheid dat alsnog niet iedereen aan bod komt (denk aan brainstormsessies).  Vaak zie je dat (in)formele hiërarchie hierbij een rol gaat spelen. Of dat meer introverte mensen op de achtergrond verdwijnen ten opzichte van extraverten.

Liberating Structures bieden de juiste balans tussen regels en vrijheid. Voldoende regels zodat ieders inbreng een plek krijgt, en genoeg vrijheid om ruimte voor innovatieve ideeën te bieden. En belangrijk: iedereen kan ze toepassen. Inmiddels zijn er 33 structures (werkvormen) vrij beschikbaar (open source) en dit aantal blijft groeien dankzij een enthousiaste groep gebruikers.

beeld Palet aan vormen voor Liberating Structures

Palet aan vormen voor Liberating Structures

Deze Structures bieden een palet aan vormen om meer uit kleine of grote groepen te halen. Zo zijn er Liberating Structures die helpen om écht te horen wat de ander zegt, door empathie en luisterend vermogen te oefenen. Maar ook zijn er Structures die helpen om onderliggende patronen naar boven te halen of snel ideeën uit de groep op te halen. Zonder dat hierbij het recht van de sterkste (hardste roeper) geldt.

Binnenkort deel ik in een blog meer over hoe ik Liberating Structures in de praktijk toepas: in mijn werk én mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Toepassing in zorg en onderwijs

Door de Engelse namen, denken mensen soms dat deze vormen van samenwerking vooral thuishoren in de innovatieve startup wereld. Het zal je daarom verbazen dat de eerste successen werden behaald in de gezondheidszorg! Juist in van origine meer traditionele organisaties, zoals zorg en onderwijs, kan het opschudden van oude structuren ruimte bieden voor het vrijkomen van broodnodige nieuwe ideeën. En juist daar is het belangrijk om los van hiërarchie en starre regels de denkkracht en betrokkenheid van iedereen in te zetten. Professionals in zorg en onderwijs zien immers dagelijks de directe effecten van hun werk. Wie weet heeft de stagiaire daarom wel een beter idee dat direct waarde toevoegt dan de manager.

Workshop Liberating Structures in zorg en onderwijs

Werk jij in zorg of onderwijs en ben je nieuwsgierig geworden? En zou jij ook meer willen halen uit jouw volgende vergadering, werksessie of overleg? Dan heb ik goed nieuws! Op 27 september 2019 kan jij namelijk zelf ervaren hoe effectief Liberating Structures zijn en hoe jij hier zelf mee aan de slag kan.

In een intensieve 1-daagse workshop, in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, neem ik je samen met 3 ervaren facilitators mee in de theorie en leer én ervaar je zelf meer dan 10 Liberating Structures. Je loopt met het vertrouwen weg om deze de volgende dag al zelf toe te passen.

Meer weten? Stuur me een mailtje op koster@morgens.nl

Event

Terugblik webinar zorgambities realiseren: van strategie tot executie

13-02-2024 < 1 minuten
Lees meer
Interview

Minder administratie lasten in de zorg: in gesprek met Evean en Icare

05-02-2024 < 1 minuten
Lees meer
Artikel

3 geleerde lessen over regionale implementatie van Positieve Gezondheid

22-01-2024 5 minuten
Lees meer
Interview

Martijn Kers en Bart-Jan Verhoeff in gesprek over digitale transformatie in de zorg

09-01-2024 < 1 minuten
Lees meer