Actueel / Team

Stef en Jesse kijken terug op hun overstap van het onderwijs naar consultancy bij Morgens

28-06-2022 5 minutenStef Smits

In 2021 maakten Stef Smits en Jesse van der Mijl hun overstap vanuit het onderwijs naar Morgens en het werken in de consultancy. Voor Morgens een verrijking van de mooie groep adviseurs waarmee zij in het onderwijs werkt aan Vooruitgangskracht. Voor Stef en Jesse een stap naar een rol waarin zij op een andere wijze impact realiseren. Hoe hebben zij hun eerste jaar bij Morgens ervaren?

Ik trof beide collega’s op een zonnige voorjaarsmiddag. De koffie maakte plaats voor een blikje frisdrank. We vonden in de workshopruimte van Morgens de ideale setting voor dit interview. We gooiden even een balletje over, om los te komen van die laatste mail en Teams-meeting. Hierna onderwierp ik hen aan een aantal stellingen over hun eerste jaar consultancy bij Morgens.

In dit artikel leren we over de reden van hun overstap, het opstarten in de coronaperiode, en over hun lessen en successen nu zij plaatsnemen ‘aan de andere kant van de samenwerking’. En, natuurlijk, over hoe werken bij Morgens hen inspireert.

Nieuwe omgeving met nieuwe mogelijkheden

Jesse werkte eerder bij één van ‘de grote vier’ in de consultancy. Hij koos toen voor een freelance bestaan: “Ik werkte als zelfstandige mee in mooie veranderopgaven. Wel merkte ik dat ik het adviseren zelf miste, en dan met name het werken in teams.”

Zijn studietijd bracht voor Jesse een link naar Morgens. Pako de Lange is een vriend vanuit de roeivereniging in Tilburg: “Pako’s enthousiasme over de opdrachten die hij doet, trok mij aan. Ik ervaar hier de informele sfeer waar hij al over vertelde. Ook is er de ruimte om mijn eigen pad te kiezen en om zelf invulling te geven aan mijn rol en opdracht.”

Voor Stef is de consultancy nieuw terrein. Hij reflecteert op zijn overstap naar een nieuwe omgeving: “Er zijn wel duizend soorten adviseurs, dus ik ben niet die typische consultant. Consultancy trok mij dan ook niet per se, maar de kansen om mezelf te ontwikkelen toen ik kennismaakte met Morgens.”

Hij omschrijft die aantrekkingskracht onder meer via de grote diversiteit aan opdrachtgevers en werkomgevingen en de, voor hem nieuwe, commerciële kanten van het werk. “Met de stap naar Morgens daag ik vooral mijzelf uit. Mijn ervaring en kennis van het onderwijs bieden mij comfort en de kansen om vanuit verschillende invalshoeken bij te dragen.”

Over Morgens als bureau stelt hij: “Die vijftig consultants met wie ik nu werk, zijn erg ondernemend en innovatief. Dat inspireert enorm. Hun diverse achtergronden en de diverse werkmethoden die we rijk zijn, hebben me dit eerst jaar al veel gebracht.”

Onboarding onder coronamaatregelen

Beide collega’s zijn het erover eens dat Morgens een goede job leverde in de ontvangst van hen als nieuwe collega. Jesse trof in de eerste maanden een soort experiment: “Ik startte bij Morgens toen we de tweede ‘hardere lockdown’ in gingen. Morgens werkte in principe volledig vanuit huis, maar voor nieuwe collega’s was er een uitzondering. Gedurende de eerste twee maanden trof ik elke dag één collega op kantoor. We werkten naast elkaar, dronken een kop koffie en aten onze lunch. Het was voor mij een heel geslaagde manier om Morgens en zo’n beetje elk van de collega’s te leren kennen.”

Terwijl we het gesprek in de workshopruimte vervolgen, plukt Stef aan wat bloemen en merkt al grappend op dat er toch iets nep is bij Morgens. “Volgens mij heeft Morgens die onboarding goed staan. Ik ervaarde oprechte aandacht. Ik zag in korte tijd veel mensen en leerde ook de werkwijzen in onze organisatie kennen. Ik had in de opdrachten in de eerste periode moeite om digitaal de verbinding te leggen. Toen er vlak voor de zomervakantie toch nog een aantal sessies en teamdagen fysiek plaatsvonden, veerde ik daar enorm van op.”

Impact maken met consultancy bij Morgens kan in diverse vormen

Morgens werkt aan Vooruitgangskracht. In de samenwerking met de opdrachtgever realiseren we het antwoord op de veranderopgave, zodat de opdrachtgever het ‘morgen’ zelf kan. Daarbij streven we maatschappelijke impact na binnen zorg, overheid en onderwijs. Hoe ervaren Jesse en Stef hun impact in het eerste jaar?

Jesse begint te lachen, terwijl hij terugdenkt aan een koude douche challenge: “Laat ik bij ons eigen team beginnen. Als een ware Wim Hof kreeg ik ons team onder de koude douche. Het was tijdens een online teamdag, en dan moet je af en toe wat aan de energie doen om de groep scherp te houden. Iedereen deelde een selfie van de door kou verschrokken gezichten. Mooi was dat!” Waarna Jesse in een enkele tel de informele kant van Morgens verbindt aan de maatschappelijk verantwoorde koers, die het bureau volgt: “Ik geniet ervan dat dit soort zaken intern kunnen en dat ik gelijktijdig impact maak via een opdracht bij 113 Zelfmoordpreventie. Het voelt bij 113 soms niet als werk. Vooral omdat het streven van 113 en de inhoud van mijn opdracht heel motiverend zijn. Ik ben er trots op dat we er met Morgens voor sterk gereduceerd tarief energie in steken.”

Jesse gebruikt bij 113 ook zijn collega’s bij Morgens, om de impact te maximaliseren: “Op momenten in het programma zetten ook anderen zich in. We hebben er dashboards opgezet en data strakgetrokken. We zetten de begroting en bedrijfsvoeringprocessen strak. We lijnden de doelen en activiteiten de organisatie uit. Die co-creatie geeft mij veel voldoening.”

Na de laatste slok uit het blikje frisdrank te drinken, vult Stef aan: “Nu werk ik als adviseur in de sector waar ik eerder jaren in dienst was. Dan zit je toch anders aan tafel. Ten eerste lukt het beter om zaken met enige afstand te bekijken.” Stef ziet daarin direct een factor van impact: “Ik constateer dat ik in mijn vorige baan wat blinde vlekken had. Ik was als manager op den duur op zoek naar nieuwe scherpte om de krachten en verbetermogelijkheden van een team te ontdekken. Met mijn bij Morgens opgedane kennis, én die genoemde afstand, bij de teams die ik tegenkom in mijn opdrachten. Je komt er snel mee tot een goede reflectie. De kennis en ervaring die ik uit het mbo meeneem helpen me om snel te schakelen en een relevante positie in te nemen in de gesprekken die ik voer.”

Grote winst te behalen bij bredere inzet data

Jesse vraagt Stef waar hij graag meer impact zou maken: “Ik verwonder me nog wel over de beperkte beschikbaarheid en toepassing van data. Met mijn nieuwe inzichten besef ik nu pas dat mijn vorige werkgever mboRijnland er best ver mee is. De directies en colleges van hogescholen waar ik sindsdien mee werkte zouden heel veel baat hebben bij een meer datavolwassen organisatie. Ik geloof dat datagedreven werken een essentiële factor gaat zijn om als hoger onderwijs antwoord te bieden aan de organisatorische uitdagingen die bestaan en komen.”

Wat Morgens Morgens maakt: groot vertrouwen en ruimte om te ondernemen

Terwijl het gesprek gaat over een typering van Morgens, typeert Stef zichzelf als eens Rupsje Nooitgenoeg: “Dan quote ik wel een van mijn vroegere leidinggevenden. Maar, bij Morgens zie ik vrijwel alleen maar mensen met dat profiel. Ondernemend, betrokken en gedreven om te leren. Dat ik voorzitter ben van onze marktgroep en aanvoerder van het team dat #werkenbijMorgensisleuk najaagt, wijd ik aan de ruimte die er is voor het initiatief om dergelijke rollen op te pakken. Daar komt ook bij dat ik een behoefte heb om voor een groep te werken en er mensen te representeren.”

Over de vraag wat Morgens voor Stef Morgens maakt: “Ik weet nog dat ik in de zomer tegen een van onze partners bij Morgens zei dat ik niet eerder op een plek werkte waar zoveel onderling vertrouwen was. Eigenlijk zat ik in die periode ook te wachten op dat addertje onder het gras. Zo van ‘Stef, het gaat goed, maar deze tien dingen kunnen nog beter’. Maar er was volop waardering voor wat ik deed en vrijheid om te blijven onderzoeken en ondernemen.”

Eén jaar consultancy bij Morgens in één woord

Net als een eerste jaar, komt dit gesprek tot een eind. Jesse vat zijn jaar bij Morgens samen in ‘opgewekt’: “Het opgewekte zit voor mij in de houding die ik terugzie bij elk van de collega’s. We representeren een goede kant van pragmatisme. We hebben ook een opgewekte werkwijze, want we komen afspraken na, leveren op, dragen de verandering uit en zijn voorbeeld van de beweging die nodig is voor de opdracht waar we ons aan verbinden.”

Voor Stef is zijn jaar het best te vatten in ‘vooruitgangskracht’: “Ik kende het woord niet, maar definieer het nu als de creatieve en innovatieve manier waarop we met Morgens naast onze opdrachtgevers staan en met onze hulp voorbereiden op veranderende tijden en omgevingen. We laten ze sterker achter!”

Meer weten over werken bij Morgens?

Morgens bevalt bij deze nieuwe collega’s. Deze nieuwe collega’s bevallen bij Morgens. Aangetrokken tot hun verhaal? Neem dan contact met één van onze collega’s op om te praten over werken bij Morgens of een samenwerking in een opdracht.

Meer lezen?

Lees meer over het team van Morgens

Bekijk alle artikelen
Interview

Volle kracht vooruit met Telissa Schreuder

03-05-2024 2 minuten
Lees meer
Interview

Nog meer vooruitgangskracht met Wesley Sussenbach

24-04-2024 < 1 minuten
Lees meer
Artikel

Diversiteit en inclusie is geen project met een begin en einde

18-04-2024 < 1 minuten
Lees meer
Interview

Vijf consultants stellen zich voor

02-04-2024 3 minuten
Lees meer