Actueel / Overheid

Morgens en Defensie geven Rijkscollega’s handvatten voor opgavegericht werken

07-05-2021 2 minutenEvelien Boeije

Theorie en praktijk: Morgens en Defensie bundelen krachten in workshop over opgavegericht werken

Laatst gaf ik samen met Wendy Kwaks van het programma Adaptieve Krijgsmacht een workshop over opgavegericht werken bij de overheid. Super tof om te zien hoe de bouwstenen voor opgavegericht werken in de praktijk worden toegepast door Wendy en haar team!

De beweging Grenzeloos Samenwerken organiseerde laatst de ‘Week van de Samenwerking’. Een week waarin collega’s van de Rijksoverheid geïnspireerd werden door grenzeloos samenwerken en hierover met elkaar in gesprek gingen. Daar mocht de workshop over opgavegericht werken natuurlijk niet ontbreken! In de workshop vertelde ik meer over de bouwstenen voor effectief opgavegericht werken bij de overheid en Wendy vulde mijn verhaal aan met sprekende praktijkvoorbeelden vanuit de Adaptieve Krijgsmacht.

Figuur 1 - de vijf bouwstenen voor opgavegericht werken bij de overheid

Figuur 1: De vijf bouwstenen voor opgavegericht werken bij de overheid

Adaptieve Krijgsmacht

Adaptieve Krijgsmacht 
Defensie staat voor een aantal grote transitieopgaven. Het slagveld digitaliseert, de arbeidsmarkt verandert, we moeten verduurzamen, willen wendbaarder en slagvaardiger worden (anders werken) en we willen meer schaalbaarheid in de gevechtsondersteuning (transport, medisch, logistiek, bouw, IT, etc.) door samenwerking met het Nederlandse bedrijfsleven. Defensie zoekt daarom de verbinding met partners, om samen te zoeken naar oplossingen voor onze (en hun) uitdagingen. Als positieve bijkomstigheid zorgt deze samenwerking voor meer draagvlak voor de krijgsmacht. Door de krachten te bundelen, zorgen we samen voor een weerbaarder Nederland.

Defensie kijkt van buiten naar binnen

Het is ontzettend mooi om te zien hoe de praktijkverhalen van de Adaptieve Krijgsmacht aansluiten op de bouwstenen! Het ‘waarom’ van de opgave en voor wie je het doet zie je duidelijk terug, samen met het ‘van buiten naar binnen kijken’ en wat daar dan bij nodig is. Een mooi voorbeeld uit de praktijk van de Adaptieve Krijgsmacht: ze hebben een HR-ecosysteem opgezet om personeel uit bijvoorbeeld de maritieme en automotive sectoren tijdelijk uit te lenen aan Defensie. Dit doen ze (het waarom) zodat die sectoren hun personeel niet te ontslaan, vacatures bij Defensie zo ingevuld kunnen worden en kennis en expertise van deze mensen voor Nederland behouden blijft. Een win-win-win voor het personeel, voor Defensie en voor de deelnemende bedrijven!

Wendbaarheid tijdens de coronacrisis

Een ander mooi voorbeeld is hoe zij wendbaarheid hebben laten zien bij de start van de coronacrisis. Defensie heeft haar logistieke kennis en organisatorisch talent ingezet om voedselbanken te helpen in de aanvoer van goederen, zelf praktisch mee te draaien en ook voedsel te doneren dat overbleef nu veel Defensie-oefeningen niet doorgingen.

Leiderschap laten zien

En tot slot het leiderschap. Dat vind ik eigenlijk het mooiste voorbeeld, want over leiderschap kan je niet praten; leiderschap moet je laten zien. En dat is precies wat Wendy en haar collega Pepijn Verstand laten zien. Zij zien een uitdaging voor Defensie, voelen dit ook in hun lijf en gaan het dan vooral doen. Ze gaan door hun eigen ongemak heen, geven anderen ruimte en steun en helpen zo veel mooie initiatieven te ontplooien die bijdragen aan een Adaptieve Krijgsmacht.

Defensie en Rijkswaterstaat gaan grenzeloos samenwerken

En goed voorbeeld doet goed volgen! Al tijdens de workshop zijn meerdere nieuwe samenwerkingen gestart, bijvoorbeeld tussen Rijkswaterstaat en Defensie. Dat is het mooie van opgavegericht werken: het inspireert en maakt enthousiast omdat je dingen doet die er voor je gevoel echt toe doen. Als dat geen opgavegericht grenzeloos samenwerken is!

Meer weten?

Wil je meer weten over opgavegericht werken bij de overheid? Lees dan het artikel ‘Vijf bouwstenen voor opgavegericht werken bij de overheid‘ of neem gerust contact op met Evelien Boeije via boeije@morgens.nl, telefoon: 071 – 3313 640.