Actueel / Overheid

Concrete doelen en zichtbaar resultaat enthousiasmeren en zorgen voor verandering

20-01-2022 3 minutenMonique Mulder

Yara Hoppenbrouwers, consultant bij Morgens.

Yara Hoppenbrouwers is een half jaar in dienst bij Morgens en kijkt terug op deze periode: Hoe is het om als Morgens-adviseur te werken bij het OM? Welke lessen heeft zij geleerd over digitale transformatie en dienstverlening binnen de justitie keten?  

Consultancy bij Morgens

Uit alle consultancybureaus die er zijn heeft Yara voor Morgens gekozen. Over de vraag ‘waarom’ is Yara duidelijk: “Ik heb gekozen voor Morgens vanwege de kansen om binnen de justitieketen interessante opdrachten te doen. Morgens heeft veel ervaring en een mooi trackrecord, bijvoorbeeld bij het OM, de Rechtspraak en de reclassering. Voor mij betekent dat opdrachten met veel afwisseling en veel leren over hoe op verschillende plekken gewerkt wordt aan het veiliger maken van onze samenleving.”

“Ik vind het daarbij prettig om de positie van externe te hebben”, vertelt Yara verder. “Zeker als nieuweling heb ik een frisse blik en ben ik opmerkzaam. Zo kan ik bijvoorbeeld kritisch kijken naar processen die vanzelfsprekend zijn geworden binnen een organisatie of kritische vragen stellen. Er speelt bij mij minder persoonlijk belang en daardoor ben ik onafhankelijker en objectiever. Ik kijk daardoor naar wat het beste is voor de organisatie, medewerkers en de burger.

Daarbij doe je bij Morgens altijd opdrachten met een concreet resultaat voor ogen; verschil maken staat daarbij voorop. Dat past goed bij mij. Met een duidelijk doel voor ogen aan de slag. Resultaat hebben is fijn!”

Projectleider digitalisering bij het OM

Tijdens de verandertrajecten waar Yara aan meewerkt komt zij allerlei uitdagingen tegen. Ze is nu projectleider digitalisering bij het parket Centrale Verwerking OM. “Ik ben verantwoordelijk voor het digitaliseren van een zaakstroom waarbij de schriftelijke communicatie tussen medewerkers niet meer via e-mail of drukwerk verloopt maar via één systeem. Digitale transformaties zijn vaak een taaie klus, maar het is leuk om te zien hoe je ook in een proces als deze enthousiasme kunt generen. Dat lukt door concrete resultaten en juist de eerste kleine successen maken dat zichtbaar, omdat collega’s dan zelf de voordelen zien. Enthousiasme creëert beweging en dus verandering.

Bij een veranderopdracht bij een ander OM-onderdeel heb ik meegeholpen aan het opnieuw inrichten van de governance. Hier ging het enerzijds over het nadenken over hoe de structuur bijdraagt aan wendbaarheid en efficiëntie, waardoor je uiteindelijk de burger beter helpt en anderzijds over de cultuurverandering. Ik vind een cultuurverandering interessant als het gaat om het concreet en meetbaar maken van je doelstellingen; uiteindelijk gaat het om het creëren van een lerende en veilige organisatie. Op die manier kun je je werk goed doen en daar wordt ook het resultaat beter van.”

Het draait uiteindelijk om de burger

“Mijn nieuwste opdracht is net gestart bij een Rechtbank”, vervolgt Yara. “Wat ik heel mooi vind aan deze opdracht is dat de opdrachtgever vanuit de burger denkt en niet per se alleen maar aan het belang van efficiency. Ik vind dat een mooie insteek, en werk daar graag aan mee! Het (zaaks)proces moet efficiënt zijn maar ook aansluiten bij de behoefte van de burger. In dit geval is dat het nauwkeurig, zorgvuldig en tijdig behandelen erfrechtzaken. Volgens mij is dat een continue zoektocht; intern processen beter willen maken, maar ook niet vergeten om te kijken naar waarom je het doet. Het draait uiteindelijk om de burger.”

Enthousiasme door concrete en zichtbare resultaten

In de korte tijd die Yara bij Morgens werkt heeft ze al veel meegemaakt en geleerd. Over de vraag wat haar drie belangrijkste lessen zijn na zes maanden vooruitgangskracht hoeft ze niet lang na te denken, en antwoordt kort en krachtig: “Van concrete en zichtbare resultaten word je enthousiast en daardoor komen ook digitale transformaties in beweging! Projecten en veranderingen zijn het meest waardevol als je naast intern verbetering aanbrengen ook de focus houdt op de behoefte van de burger. En veranderingen zijn het krachtigst als je het eigenaarschap ook bij de medewerkers van de organisatie belegt.”

Meer weten?

Wil je sparren over het werken aan een betere strafrechtketen in Nederland? Neem dan vrijblijvend contact op.

Meer lezen?

Lees meer over de adviseurs van Morgens.

Bekijk alle artikelen
Interview

Peter-August Keur: “Elke stap is er één voorwaarts”

14-05-2024 3 minuten
Lees meer
Podcast

Podcast geen zorgen voor morgen #1 Schulden

07-05-2024 2 minuten
Lees meer
Artikel

Zes lessen over dienstverlening van zes gemeenten

11-04-2024 7 minuten
Lees meer
Interview

Ga de straat op, de wijk in en ga met elkaar in gesprek

21-03-2024 4 minuten
Lees meer