Actueel / Zorg

Alumni Hogeschool Inholland discussiëren over het ziekenhuis van Morgen

28-03-2019 2 minutenFrank van Berkel

Op 8 maart 2019 organiseerden de masteropleidingen Advanced Nursing Practice en Physician Assistant van Hogeschool Inholland een gezamenlijke alumnidag. Inholland heeft Morgens gevraagd een deel van deze dag in te vullen. Hierbij een impressie.

Trends in ziekenhuiszorg

In de ochtend gaf Morgens-partner Frank van Berkel een plenaire presentatie over trends en ontwikkelingen richting het ‘ziekenhuis van Morgen’. Daarbij gaat het over thema’s als technologie die steeds belangrijker wordt, verschuivingen in de zorgketen, en meer focus op gezondheid en preventie in plaats van op ziekte.

Met de aanwezige alumni werd een geanimeerde discussie gevoerd, vooral over de vraag wat deze ontwikkelingen betekenen voor het werk van deze doelgroep. Zo spraken we over gevolgen als:

  • technologie die nog meer dan nu cruciaal wordt;
  • verplaatsing van werk van het ziekenhuis naar de thuissituatie;
  • meer samenwerking met andere zorgaanbieders.

Gevolgen voor je persoonlijke toekomst

In het middaggedeelte verzorgden Morgens-consultants Mark Reitsma en Bibianne Geerts twee workshops waarin de alumni deze trends en ontwikkelingen vertaalden naar hun persoonlijke situatie: wat betekent dit concreet voor mijn eigen werk in de toekomst?

Lego opdracht

LEGO opdracht ‘ziekenhuis van Morgen’

Mark en Bibianne vroegen de deelnemers om met LEGO zelf het ‘ziekenhuis van Morgen’ te bouwen. Superleuk om te zien hoe creatief en vol energie de deelnemers hiermee aan de slag gingen. Deze bouwopdracht leidde ook tot mooie gesprekken en inzichten. De bouwwerken waren zeer divers en de verhalen erachter waren inspirerend.

Met LEGO konden deelnemers het ‘ziekenhuis van Morgen’ bouwen. Deze bouwopdracht leidde tot mooie gesprekken en inzichten. De bouwwerken waren zeer divers en de verhalen erachter waren inspirerend.

De deelnemers hadden een zeer goede kijk op de ontwikkelingen die nodig zijn in hun eigen instelling, om het hoofd te bieden aan alle veranderingen die op hen afkomen. Voor de één ging het om het slim inrichten van nieuwbouw, een volgende zag vooral kansen in samenwerking tussen verschillende zorgpartijen en een derde zag winst in het toepassen van nieuwe technologie.

Eyeopener

Een conclusie die door bijna iedereen werd gedeeld, was dat het goed is om na te denken over het ‘ziekenhuis van Morgen’ en dat dit in de dagelijkse praktijk te weinig wordt gedaan door verpleegkundigen. Voor velen was ons verhaal over de toekomst een welkome eyeopener.

download het onderzoeksrapport ‘het ziekenhuis van Morgen’

Interview

GGZ Toen & Nu: Dick Veluwenkamp

28-11-2023 6 minuten
Lees meer
Interview

Mariëtte Willems (huisarts en CMIO) en Jeroen Lambriks (bestuurder Amstelring) in gesprek over digitale transformatie in de zorg

21-11-2023 < 1 minuten
Lees meer
Interview

GGZ Toen & Nu: Marnix de Romph

24-10-2023 5 minuten
Lees meer
Artikel

Regionaal samenwerken heeft meer nodig dan een structuur

13-10-2023 < 1 minuten
Lees meer