Om alle belanghebbenden in deze ambitie mee te krijgen, was het essentieel om te laten zien wat de aanpak toevoegt. Het is namelijk niet de bedoeling om dat wat er al gebeurt in de wijken opnieuw te doen of projecten die al lopen over te nemen. Daarom hebben we een aantal uitgangspunten opgesteld die deze aanpak typeren:
- Focus op een nieuwe generatie;
- Waar nodig versterken, versnellen of doorbreken om tot vooruitgang te komen;
- Inzet op een aanpak van 18 jaar, over meerdere colleges heen;
- Tegelijk en integraal oppakken van fysieke en sociale problematiek;
- Samen met een breed netwerk aan partners.
Doordat alle belanghebbenden hebben meegedacht op de ambitie, zijn we tot een gezamenlijk startpunt van de aanpak gekomen.
Aan de slag in de wijken
Uiteindelijk is de Arnhem-Oost aanpak een kans om de stad en vijf wijken een grote impuls te geven. Door meer sociale cohesie, excellent onderwijs en meer werk verdwijnen deze wijken van de negatieve lijstjes.
De uitgangspunten en ambitie zijn het begin, maar om de aanpak écht in werking te stellen, moet met bewoners en andere partners de vertaalslag gemaakt worden naar concrete plannen en projecten. Daarvoor is een langdurige commitment nodig. De eerste stappen zijn al gezet. Zo loopt bijvoorbeeld met een groep belanghebbenden het gesprek over leertijdverlenging op een aantal scholen en kijken verschillende partners hoe ze een gezonde plek in de wijk kunnen creëren.
Als projectsecretaris schakelde ik constant tussen mensen van de gemeente Arnhem, het projectteam en alle belanghebbenden in de vijf wijken. Mijn takenpakket was divers. Naast alle organisatorische werkzaamheden, kreeg ik de kans om op inhoud mee te denken en te werken. Zo bereidde ik inhoudelijke stukken voor, dacht ik mee over hoe presentaties eruit komen te zien en kwam ik met vernieuwende werkvormen om (digitale) bijeenkomsten tot een succes te maken.
Het resultaat
Het proces van ruim een jaar heeft geleid tot een gedeelde en gedragen ambitie voor de Arnhem-Oost aanpak. Het is een ambitie die voor alle betrokkenen in de wijken en binnen de gemeente herkenbaar is. Deze is in mei voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders, met als resultaat dat zij het voorstel dat er ligt hebben aangenomen. De volgende stap is dat de gemeenteraad zich buigt over het voorstel.
Naast het concrete product dat er nu ligt, hebben alle gesprekken tot een beweging geleid binnen de gemeente. Er lopen veel trajecten en er worden veel plannen gemaakt, terwijl niet iedereen op de hoogte is van elkaars werk. Doordat deze aanpak over alle gebieden heen gaat, zijn er door dit proces nu al veel meer verbindingen gelegd, een aanpak waarop ook in de toekomst zoveel mogelijk wordt ingezet.