Actueel / Algemeen

Vier redenen om serious gaming in te zetten in jouw verandertraject

23-08-2021 2 minutenJeske Gunterman

Je leert het beste door te doen. Daarvan zijn wij bij Morgens overtuigd. Onze visie is dat duurzame verandering ontstaat als medewerkers zélf enthousiast worden van vernieuwing. Daarom werken we in onze projecten altijd samen met onze klant en zijn we op zoek naar innovatieve manieren om veranderen echt leuk te maken. Vanuit die gedachte hebben we bij Morgens verschillende serious games ontwikkeld.

Waarom serious gaming?

Aan de term ‘serious gaming’ kleeft bij sommige organisaties – ondanks de toevoeging van het woord ‘serious’ – toch ook een ‘het is maar een spelletje’-gehalte. De drempel om dit middel in te zetten, is hoog. Soms ziet men dit alleen als een fun-element in een team. Geheel onterecht! Want het kan je zoveel brengen.

Vanuit onze ervaring met organisatieverandering deel ik nu vier redenen met je waarom serious gaming jouw organisatie juist veel kan brengen:

1.  Informatie wordt veel beter opgenomen door te ervaren

Mensen leren beter door te doen: kennis wordt vergaard tijdens het spelen en de mate van betrokkenheid is tijdens de game hoog. Een game is een beperkte weergave van de vaak complexe realiteit en helpt zo om de realiteit beter te begrijpen. Onze serious game Carworks wordt bijvoorbeeld ingezet om de theorie van lean of continu verbeteren te ervaren en beter tot je te kunnen nemen.

2.  Het bevordert samenwerking

Een serious game speel je vaak met een team of juist met medewerkers van verschillende afdelingen. Je bent als groep deelnemers samen bezig om het beste resultaat neer te zetten. Ieders effect en handelingen zijn direct zichtbaar. In de game Polykratos komen deelnemers er bijvoorbeeld achter dat ze alleen door teamsamenwerking en integraal te werken het beste resultaat kunnen neerzetten voor de klant.

3.  Het geeft inzicht in eigen gedrag en dat van de ander

Door het spelen van een serious game komen snel onderliggende patronen naar boven. Want: tijdsdruk! Al snel komt naar boven wie bijvoorbeeld de leider is van de groep en wie wat meer volgt, hoe deelnemers omgaan met stressvolle situaties, tegenslagen en misschien wel conflict. Zo ervaar je als managementteam in het spel MORGAŬ hoe het voor jullie als managementteam is om samen te werken in verschillende situaties.

4.  Bovenal: het is gewoon leuk!

Last, but not least: de fun-factor is een belangrijk onderdeel van serious gaming. Zet het in tijdens een trainingsprogramma, heidag of als kickoff aan de start van een traject. Ik garandeer je: het zorgt direct voor energie!

In al onze games zitten bovenstaande leereffecten verwerkt. De gouden regel bij iedere vorm van serious gaming is: denk vooraf goed na over het doel waarvoor je de game inzet en zorg voor goede opvolging achteraf.

Meer weten?

Meer weten over serious gaming? Neem dan contact op met Jeske Gunterman.

Artikel

Morgens gaat samenwerking aan met JINC

19-01-2024 < 1 minuten
Lees meer
Artikel

Beter samenwerken met serious game CarWorks

01-06-2023 2 minuten
Lees meer
Artikel

Adviesbureau Morgens tekent Charter Diversiteit van de SER

14-11-2022 < 1 minuten
Lees meer
Artikel

Morgens wordt onderdeel van het Conclusion ecosysteem

31-10-2022 2 minuten
Lees meer