Actueel / Zorg

Chaos in tijden van transformatie

04-06-2024 < 1 minuutHerbert Fetter

Inmiddels zijn we anderhalf jaar onderweg sinds het tekenen van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Termen zoals burgerparticipatie, regioplannen, snelle toetsen en transformatiegelden vliegen ons om de oren. Met vereende krachten werken we samen aan het beste voor de regio, waarbij successen op organisatorisch of bestuurlijk niveau worden gevierd. Maar zijn we nu echt bezig met een succesverhaal, of is er meer nodig om de gewenste verandering te realiseren?

Managing consultant Herbert Fetter werpt een kritische blik op de huidige gang van zaken omtrent de implementatie van de IZA-afspraken. De chaos die her en der lijkt te ontstaan, is volgens hem een opluchting, omdat het een voorbode is van positieve verandering. Nu is het moment dat we terug kunnen kijken naar alle inspanningen. Hierbij moeten we inzien wat wel of geen bijdrage heeft geleverd aan het inzetten van die benodigde verandering. Leer van elkaar als regio’s om te bepalen wat een essentiële bijdrage levert aan het succesverhaal IZA. Durf toe te geven wat zowel op regionaal als landelijke niveau niet werkt en neem hier afscheid van. Hierdoor neem je de afslag in de richting van de oplossing in plaats van te blijven hangen in de (regionale) chaos.

Lees het artikel op Zorgvisie.

Chaos in tijden van transformatie

Zijn we het wiel niet overal opnieuw aan het uitvinden? Besteden we het geld wel zinvol met alle planmakerij? En wie heeft werkelijk de regie?

Meer weten?

Zelf ook aan de slag met een strategietraject? Of heb je behoefte om hierover te sparren? We helpen je graag!

Meer lezen?

Lees meer over het Integraal Zorgakkoord.

Bekijk alle artikelen
Artikel

IZA mogelijk bedreiging voor digitalisering in de regio

10-06-2023 < 1 minuut
Lees meer
Artikel

Bijsturing op korte termijn is nodig om IZA succesvol te maken

11-08-2023 < 1 minuut
Lees meer