Cases / Openbaar vervoer

Transitie van strip naar chip bij de RET

07-05-2021 < 1 minuut

De RET stond voor de uitdaging om de overstap naar een volledige OV-chipkaart implementatie in de Rotterdamse metro te coördineren. Deze overstap vereiste een naadloze samenwerking tussen meerdere projectteams om de implementatie vlekkeloos te laten verlopen, zonder de dagelijkse dienstverlening te verstoren. Morgens werd ingeschakeld om de transitie te ondersteunen.

Over de RET

Het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET is het dynamische openbaarvervoerbedrijf van de regio Rotterdam en speelt een cruciale rol in de mobiliteit van de stad.

De aanpak

Om de overgang naar de OV-chipkaart zo soepel mogelijk te laten verlopen, heeft Morgens verschillende acties ondernomen:

  • Interviews: Er werden diepgaande gesprekken gevoerd met projectleiders en teamleden om een grondig begrip van alle projectfacetten te verkrijgen.
  • Handboek ‘Strip naar Chip’: Dit handboek werd samengesteld om alle cruciale activiteiten van de diverse deelprojecten helder te documenteren.
  • Actielijst: Een duidelijke lijst met actiepunten en deadlines werd opgesteld om de voortgang van het project te monitoren en te sturen.
  • Signalering van knelpunten: Het identificeren van overlappende activiteiten en potentiële obstakels zorgde voor tijdige aanpassingen in het proces.
  • Draaiboek: Voor de kritische dagen van de invoering werd een gedetailleerd draaiboek voorbereid om ervoor te zorgen dat alles volgens plan verliep.

Het resultaat

  • Efficiënte coördinatie tussen de verschillende teams.
  • Het handboek ‘Strip naar Chip’ fungeerde als een essentiële bron voor alle betrokkenen, wat zorgde voor duidelijkheid en consistentie in de uitvoering van taken.
  • Het zorgvuldig opgestelde draaiboek en de uitvoerige actielijsten zorgden ervoor dat de implementatie gestructureerd en gecontroleerd verliep.

 

Foto’s: Rick Keus en Fleur Buitink

Meer weten?

Wil je doorpraten naar aanleiding van deze case? Neem gerust contact op, we vertellen je graag meer.