Actueel / Team

Werkplezier tips voor thuiswerkers in coronatijden

31-03-2020 3 minuten

Heb je geen cruciaal beroep en werk je nu vanuit huis, dan kan het soms best eenzaam zijn, zo zonder je collega’s. En dat terwijl we in deze onzekere en spannende tijd juist meer behoefte hebben aan sociaal contact met de mensen om ons heen. Daarnaast kan dat thuiswerken knap saai worden en wel wat opbeurende energiemomentjes gebruiken.

Ik zal het je alvast verklappen: werkplezier behouden en verbonden blijven met je collega’s in een tijd van sociale isolatie kan allebei! Ik geef je een kijkje in onze keuken en vertel hoe wij #onlinewerkenbijmorgensisleuk hebben vormgegeven.

Grote-Sociale-Thuiswerk-Kalender

Laat ik maar meteen met mijn persoonlijke favoriet beginnen. De ‘Grote-Sociale-Thuiswerk-Kalender’ met daarop elke dag een opdracht zoals: Volg een online yogales of zet 10.000 stappen. In beweging blijven is per slot van rekening belangrijk. Of: dans op je favoriete guilty pleasure. En wij als consultants moeten natuurlijk getraind blijven in het plakken van post-its, dus de opdracht ‘richt je eigen brownpaper in’, mag niet ontbreken.

Uiteraard moet het resultaat van de opdracht worden gedeeld op een online platform, zoals Microsoft Teams, waar wij gebruik van maken. Want zonder bewijs is het niet gebeurd. Heb jij net zulke fanatieke collega’s als ik? Dan kan je er een prijs aan hangen. Geloof mij: dit bezorgt je elke dag gegarandeerd een geluksmomentje! Zowel om het te doen, als om het gedaan te zien worden!

Werkplezier met je eigen digitale koffiehuisje

Je herkent het vast. Na het invoeren van de coronamaatregelen heb ik een heleboel vergaderingen en overleggen uit mijn agenda zien verdwijnen, om ze de dag erna weer te zien verschijnen via een digitaal platform als Zoom of Microsoft Teams. In een korte tijd hebben we ons ontpopt als digitale vergadertijgers. Nu zeg ik: zet deze digitale vergader skills in om contact te houden met collega’s.

Dit kan bijvoorbeeld door dagelijkse koffie- of theemomentjes in te plannen. Kies elke dag een andere collega om een bakkie mee te doen. Werk je in een klein team, dan kun je afspreken met al je teamleden tegelijk. Zo houd je elkaar op de hoogte van de stand van zaken rondom het werk, maar ook hoe het persoonlijk met je gaat. Want wie mist dat nou niet, de uiteenlopende gespreken die je hebt bij de koffiemachine of de waterkoker op kantoor. Van ‘lekker weertje he’ naar ‘zucht, ik heb alweer geen oog dichtgedaan door het gesnurk van mijn partner’. Je hoeft deze gesprekken dus niet te missen.

Plezier in je werk met de vrijdagmiddagtraditie: organiseer een online vrijmibo

Deze heb je vast al vaker voorbij horen komen. Het gros van werkend Nederland zal het met mij eens zijn. Het moment waar je de hele week naar toewerkt is het moment dat op vrijdagmiddag de chipszak en de drankjes op tafel komen. Ook dit hoef je niet aan je neus voorbij te laten gaan.
Sterker nog, jij bepaalt nu zelf de chipssmaak en je kan voor jezelf je favoriete drankje inschenken. Het organiseren van een borrel voor meer dan 5 à 10 man is wel een uitdaging, want ondanks de lessen over ether discipline van Ellie Lust is het bijna onmogelijk om met zo’n grote groep een fatsoenlijk gesprek te voeren.

Hier hebben wij het volgende op bedacht: We starten met iedereen (circa 40 man) om 16.30 uur en proosten op de start het weekend. Daarna worden we willekeurig in kleinere groepen verdeeld. Dit zijn de zogeheten ‘borrels quads’ met een ‘squad leader’. Hij of zij heeft de belangrijke taak om voor de muziek te zorgen. Daarna kan het uitwisselen van de sterke vrijdagmiddag verhalen beginnen. Proost!

Een teamuitje gepland? Gewoon door laten gaan.

Misschien dan niet samen ontsnappen uit een Escape room of het afleggen tegen elkaar op een lasergame parcours, maar er zijn genoeg dingen te bedenken om samen online te doen. Wat dacht je van een pubquiz? Die kun je zelf maken met Kahoot of online opzoeken. Bij mij op het programma stond het spel: ‘dilemma op dinsdag’, waarbij ik moest raden voor welke onmogelijke optie mijn collega zou kiezen (Bijvoorbeeld alles wat je zegt wordt ook in het Duits nagesynchroniseerd of je wordt op straat altijd achtervolgd door een draaiorgel).

Er zijn ook talloze teambuilding werkvormen die je ook online kunt uitvoeren. Laat je fantasie de vrije loop. Heeft iedereen legoblokjes thuis? Doe dan iets met Lego serious play. Heb je geen Lego in huis, pak dan pen en papier. Zo heb ik mijn collega’s aan het tekenen gekregen en een teambuilding sessie begeleid waaruit de mooiste creaties zijn ontstaan. En we elkaar zo ook beter hebben leren kennen.

Genoeg inspiratie om mee aan de slag te gaan en creatief op voort te borduren, toch? Mijn ervaring is dat bovenstaande tools mij op een leuke manier door de week heen helpen. En dat ik mijn collega’s nu misschien wel vaker spreek en zie dan voorheen.

Heb jij geniale ideeën of ervaringen om jouw werkplezier en band met je collega’s hoog te houden? Laat het ons weten, want in deze donkere crisistijd kunnen we het beste met elkaar proberen zoveel mogelijk lichtpuntjes op te zoeken. #onlinewerkenmetmorgensisleuk!

Interview

Volle kracht vooruit met Telissa Schreuder

03-05-2024 2 minuten
Lees meer
Interview

Nog meer vooruitgangskracht met Wesley Sussenbach

24-04-2024 < 1 minuut
Lees meer
Artikel

Diversiteit en inclusie is geen project met een begin en einde

18-04-2024 < 1 minuut
Lees meer
Interview

Vijf consultants stellen zich voor

02-04-2024 3 minuten
Lees meer