Actueel / Data
De Datadominee: Vredestichter in de wereld van tegenstrijdige belangen
Hoe vaak komen we het niet tegen: als organisatie, vereniging of samenwerkingsverband hebben we één gemeenschappelijk doel, maar toch zijn we het soms roerend met elkaar oneens. Als iets goed gaat, heeft afdeling of team A hier onomstotelijk aan bijgedragen. Gaat er iets fout, dan is het altijd de schuld van de ander. En bij de laatste situatie is het vaak oorlog in de tent. Dan heb je een vredesstichter nodig: de datadominee.
De datadominee predikt de kracht van data en gelooft niet in het individuele belang, maar streeft naar het hogere doel op basis van gemeenschappelijke inzichten. Hij kan nuance brengen bij onenigheid: meten is immers weten. Hij staat daarmee boven (of tussen) de partijen. Als een moderne Mozes, maar dan met een spreadsheet in plaats van stenen tafelen.
Data als sleutel tot effectieve samenwerking
In de hedendaagse wereld, waarin organisaties, afdelingen en overheidsinstellingen vaak vergelijkbare doelstellingen en samenstellingen hebben, blijft effectieve samenwerking een uitdaging. Ondanks de overeenkomsten in missie en structuur, stuiten veel entiteiten op obstakels die hun gezamenlijke inspanningen belemmeren. Hier komt data om de hoek kijken als een krachtige verbinder. Denk aan data als het Zwitserse zakmes van de samenwerking: veelzijdig, betrouwbaar en altijd handig.
Data als neutrale feitenbasis
Data biedt een neutrale, feitelijke benadering die kan dienen als gemeenschappelijke basis voor samenwerking. In een tijdperk waarin meningen en interpretaties vaak botsen, kan data fungeren als een objectieve bron van waarheid. Door data centraal te stellen in de besluitvorming, kunnen organisaties of afdelingen voorbij subjectieve meningsverschillen kijken en zich richten op concrete feiten. Eerst moeten er stappen worden genomen om af te stemmen wat er gemeten moet worden, vervolgens hoe er gemeten moet worden. Dit leggen we dan vast in de databijbel. En dan als laatste komt er pas data onder te hangen. Op deze manier beïnvloeden de uitkomsten niet de manier van meten en een eventuele manipulatie van de methodiek. Hiermee blijft de discussie neutraal en feitelijk.
Het gebruik van data biedt hiermee een startpunt voor zelfreflectie binnen organisaties én een vergelijk met andere. Door de eigen prestaties en processen onder de loep te nemen, kunnen organisaties inzicht krijgen in hun sterke en zwakke punten en deze openlijk bespreken. Dit zelfbewustzijn is cruciaal voor het identificeren van gebieden waar samenwerking kan worden verbeterd.
Effectievere samenwerking door data
Wanneer organisaties data gebruiken om hun samenwerking te evalueren en te verbeteren, kunnen ze effectievere en efficiëntere werkmethoden ontwikkelen. Data kan helpen bij het identificeren van knelpunten, het meten van vooruitgang en het bevorderen van transparantie. Dit leidt tot een cultuur van continue verbetering en gezamenlijke groei.
Conclusie
In een wereld waar samenwerking essentieel is voor succes, biedt data een waardevol hulpmiddel om barrières te overwinnen. Door data te omarmen als een neutrale en feitelijke basis, kunnen organisaties hun samenwerking versterken en hun gezamenlijke doelen effectiever bereiken. Dus laten we de datadominee omarmen en samen de weg naar succes bewandelen, met data als onze gids.
Doe de data maturity scan!
Direct na het invullen zie jij jouw resultaat, en geven we je een aantal adviezen voor jouw volgende stappen naar (nog) meer datagedreven werken.
Verder praten?
Wil je in gesprek over de inzet van AI in jouw organisatie, of wil je weten hoe je stappen kunt zetten op de ladder van datavolwassenheid? Neem vrijblijvend contact op met Guido de Jongh.