Actueel / Zorg

Terugblik webinar Positieve Gezondheid in de GGZ

12-09-2023 2 minutenStijn Kusen en Mark Reitsma

Morgens organiseerde samen met de Zeeuwse Zorg Coalitie en Emergis het Webinar ‘Positieve Gezondheid in de GGZ’. Wij stonden stil bij de verschillende niveaus waarop Positieve Gezondheid in de provincie Zeeland wordt geïmplementeerd binnen de regionale samenwerking, binnen de GGZ-instelling én binnen de dagelijkse praktijk van de behandelaar. In de break-outsessies gingen we verder in gesprek en deelden deelnemers waardevolle inzichten, geleerde lessen en ervaringen.

Tijdens het evenement deelden Mark Reitsma (Morgens), Ilja van den Bos (de Zeeuwse Zorg Coalitie), Renske van Dorssen (Emergis) en Mitchell Tiber (Emergis) hun inzichten over het gebruik van Positieve Gezondheid in de GGZ. In de presentaties stonden onderstaande vragen centraal.

 • Hoe kan Positieve Gezondheid een rol spelen in de toekomst van de GGZ? (Mark)
 • Hoe kan het concept van Positieve Gezondheid dienen als verbindende visie voor regionale samenwerking? (Ilja)
 • Hoe kan Positieve Gezondheid via een programma’s geïmplementeerd worden in GGZ-instellingen? (Renske)
 • Hoe kan Positieve Gezondheid in de praktijk toegepast worden in de zorg voor GGZ-cliënten, met aandacht voor de uitdagingen en hoe deze te overwinnen? (Mitchell)

Opbrengsten

Aan de hand van deze presentaties hebben we in drie verdiepende break-outsessies doorgepraat. Hier deelden deelnemers waardevolle inzichten, geleerde lessen en ervaringen. Als resultaat hebben we zes opbrengsten geformuleerd.

 • Aansluiting regionale behoeften
  Zorg bij het opstarten van een regionale samenwerking rondom Positieve Gezondheid dat het aansluit bij behoeftes in de regio en probeer te leren van anderen.
 • Gezamenlijk optrekken
  Het succes van Positieve Gezondheid in de regionale samenwerking ligt in het gezamenlijk optrekken, ambassadeurs (voorlopers!) die de visie dragen aan te wijzen, successen te delen, niet eindeloos plannen maar stappen durven te zetten, en ook mensen die anders denken over Positieve Gezondheid uit te horen.
 • Organisatorische inbedding
  Door Positieve Gezondheid in de koers van de organisatie in te bedden evenals het blijven communiceren naar professionals over Positieve Gezondheid blijft het top of mind.
 • Opleidingscurriculum
  Er is duidelijk een roep om Positieve Gezondheid op te nemen in het curriculum van vele (zorg/ggz) opleidingen, op die manier komt het vaker ter bespreking.
 • Zorg op maat
  In de praktijk is het belangrijk om erkenning te geven aan het leven van de cliënt en de vragen die ze hebben. Gebruik het spinnenweb of de dobbelsteen om dit inzichtelijker te maken per cliënt.
 • Behoeften van cliënten
  Loslaten blijkt lastig in de praktijk. Daarom is het vragen naar de behoefte van de client noodzakelijk. Willen ze nog een nieuwe afspraak of hebben ze iets of iemand anders nodig?

Kijk het webinar Positieve Gezondheid in de GGZ hier terug

Kon je niet bij het webinar aanwezig zijn en wil je plenaire gedeelte terugkijken? Dat kan.

Sprekers

Mark Reitsma (mark.reitsma@morgens.nl) consultant Morgens en auteur ‘De GGZ van Morgen’
Ilja van den Bos (ilja@zeeuwsezorgcoalitie.nl) kwartiermaker bij de Zeeuwse Zorg Coalitie
Renske van Dorssen (vandorssen@emergis.nl) projectleider Positieve Gezondheid Emergis
Mitchell Tiber (Tiber@emergis.nl) systeemtherapeut en trainer Positieve Gezondheid Emergis

Meer weten?

Zelf ook aan de slag met Positieve Gezondheid? Of heb je behoefte om hierover te sparren? We helpen je graag!

Meer weten over de GGZ van morgen?

Lees het onderzoek

Bekijk alle artikelen