Cases / Onderwijs

Versterkte samenwerking door herinrichting opleidingsteam bij Avans

02-05-2025 3 minuten

De onderwijssector is volop in beweging. Flexibilisering van het onderwijs en intensievere samenwerking tussen opleidingen en het werkveld zijn aan de orde van de dag. Daarbij wordt ook steeds vaker naar de teaminrichting van docentteams gekeken. Zo ook bij Avans Hogeschool.

Twee opleidingen – Accountancy en Finance & Control – werkten al nauw samen en besloten als één team verder te gaan. Onder begeleiding van Morgens is hun teamstructuur opnieuw vormgegeven. Met als doel: gezamenlijk het primaire onderwijsproces (georganiseerd vanuit modules) nog beter, flexibeler en toekomstbestendiger organiseren.

Over Avans Hogeschool

Avans is een kennisinstelling in Brabant met een breed aanbod van opleidingen, verdeeld over twaalf academies. Twee van deze opleidingen zijn de Opleiding Accountancy en Finance & Control, welke onderdeel uitmaken van Academie voor Management, Bestuur en Finance (AMBF) in Den Bosch.

De vraag

Studenten van de opleiding Accountancy en van de opleiding Finance & Control volgen vanaf studiejaar 2025-2026 in de eerste anderhalf jaar van hun studie gezamenlijk hetzelfde onderwijs. Daarna kiezen zij definitief voor een van de twee opleidingen.

Vanaf 1 januari 2025 vormen de docenten van beide opleidingen formeel één opleidingsteam: Opleidingsteam Financieel Management (OFM). De beslissing om over te gaan naar één team en de ontwikkeling en uitvoering van het nieuwe onderwijs, maakten dat er opnieuw gekeken moest worden naar de teaminrichting en verdeling van de werkzaamheden.
De vraag aan Morgens was om het team te begeleiden bij het uitwerken van een gezamenlijke, gedragen en passende teamstructuur, inclusief een uitwerking van rollen en verantwoordelijkheden, die vanaf studiejaar 2025-2026 als basis dient voor de samenwerking.

De aanpak

Onze aanpak bestond uit meerdere fases, waarbij we tijdens interactieve werksessies met afgevaardigden uit het opleidingsteam aan de slag gingen. Tussen de sessies werkten we de opbrengsten uit, om ze vervolgens te toetsen bij collega’s.
De sessies waren als volgt opgebouwd:

1. De kick-off

Tijdens de kick-off maakten we kennis met elkaar, haalden we verwachtingen op, stelden we mijlpalen vast en maakten we samenwerkingsafspraken. Ook stonden we stil bij de scenario’s die het team al had verkend, zoals de vraag of het wenselijk is om te werken met subteams per studentgroep of bijvoorbeeld per jaarlaag. Zo konden de werksessies goed aansluiten bij wat al was uitgewerkt.

2. De gezamenlijke ambitie & inrichtingsprincipes

Wat is de ambitie en de opdracht van het team? Wat moeten we daarbij goed borgen? En welke uitgangspunten zijn essentieel om af te spreken voor de teaminrichting? We startten de sessie met onderstaande vraag om op te warmen en inspiratie op te halen.

Het is cruciaal om de gezamenlijke ambitie en inrichtingsprincipes als eerste gezamenlijk scherp te krijgen, zodat je hier in het verdere keuzeproces steeds op kunt terugvallen.

3. De structuur

We onderzochten wat er georganiseerd moet worden. Wat gebeurt er nu, door wie, en wat werkt goed? Samen brachten we dit overzichtelijk in kaart op een grote brown paper aan de muur. We maakten onderscheid tussen teamtaken, het primaire onderwijsproces en de commissietaken. De visuele weergave hielp het gesprek over de structuur te verdiepen en maakte het makkelijker om gedragen keuzes te maken voor de nieuwe inrichting en de overlegstructuur.

4. Rollen

Nadat we de structuur helder hadden, brachten we in kaart welke rollen nodig zijn om het werk goed te kunnen organiseren én aan te sturen. Wie pakt wat op en wat zijn de verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden?

Na tweeëneenhalve maand lag er een voorstel voor de nieuwe teaminrichting die is besproken en is getoetst op een teamdag met alle docenten. Via een interactieve carrousel gaven docenten feedback op de voorgestelde structuur, de rollen en de overlegstructuur: wat spreekt aan of mist nog? Deze input verwerkten we in de laatste aanscherpingen. Door deze sessie zo vorm te geven, is aandacht gegeven aan de verandering en is draagvlak gecreëerd om op de nieuwe manier samen te gaan werken.

Het resultaat

  • Een gedragen keuze door docenten voor de inrichting van het opleidingsteam OFM, waarmee vanaf studiejaar 2025-2026 wordt gewerkt.
  • Duidelijkheid over rollen en verantwoordelijkheden.
  • Een passende vergader- en overlegstructuur.

Dit is gerealiseerd voorafgaand aan het plannen en het roosteren van het nieuwe studiejaar. De planning van de overleggen en het verdelen van de rollen zijn duidelijk belegd, zodat het opleidingsteam vanaf het nieuwe studiejaar goed voorbereid van start kan gaan.

Impact: betere onderlinge samenwerking en meer rust

Door kritisch te kijken naar de teaminrichting en verantwoordelijkheden helder te verdelen, wordt het onderwijs efficiënter en effectiever georganiseerd. Juist nu – met bezuinigingen en dalende studentenaantallen – is dat belangrijker dan ooit. Het versterkt de samenwerking, brengt rust onder docenten en geeft hen meer ruimte voor het onderwijs en aandacht voor de studenten.

Meer weten?

Wil je verder praten naar aanleiding van deze case? Neem dan contact op met Elles van Geest.