De vraag
De HR-afdeling van het Radboudumc stond voor de uitdaging om zichzelf te herpositioneren als strategische en wendbare partner die samen met het huis een actieve bijdrage levert aan de organisatiedoelen. De afdeling wilde niet alleen een toekomstbestendige HR-strategie ontwikkelen, maar ook een wendbare en resultaatgerichte werkwijze implementeren. In maart 2023 heeft Radboudumc Morgens Conclusion gevraagd te ondersteunen in deze transitie.
De aanpak
Drie pijlers van verandering
Morgens heeft de aanpak om de beoogde beweging in gang te zetten gericht op drie pijlers.
1. Strategieontwikkeling
In de afgelopen twee jaar heeft Morgens Conclusion samen met Radboudumc de nieuwe strategie ontwikkeld voor HR en een nieuwe manier van strategievorming geïmplementeerd, resulterend in een duidelijke, gedragen strategie. Er is een vast jaarlijks moment – de HR-dialogen – gecreëerd om intensief met de organisatie in gesprek te gaan. Tijdens deze dialogen worden interne en externe ontwikkelingen geanalyseerd en besproken. Vervolgens wordt de HR-strategie kritisch geëvalueerd en verbeterd om optimaal bij te dragen aan de organisatiedoelstellingen. De uitkomsten worden gedeeld met HR-teams en de deelnemers van de dialoogsessies, de Raad van Bestuur (RvB) en Raad van Toezicht (RvT), waarna de HR-directeur samen met het Management Team (MT) de koers voor de komende jaren uitzet. Elk kwartaal wordt kritisch geëvalueerd wat er gerealiseerd is en of bijsturing nodig is.
2. Nieuwe agile werkwijze
De HR-strategie is vertaald naar focuspunten, prioriteiten in de run en de bijdrage van HR aan Radboud-brede projecten en programma’s. In 2025 zijn de focuspunten: optimalisering van HR-processen, ontwikkeling van leiderschap, implementatie van strategische personeelsplanning en verlaging van ziekteverzuim. Elk focuspunt heeft een eigen team met een product owner (inhoudelijk verantwoordelijk), een scrum master (procesbegeleider) en teamleden. De teams werken in sprints van drie weken en sluiten elke cyclus af met een reviewmoment voor de gehele HR-afdeling. Dit heeft geleid tot een wendbare en resultaatgerichte manier van werken.
3. Leiderschap en samenwerking
Succesvolle verandering vraagt om sterk leiderschap en goede samenwerking. In de transitie is veel aandacht besteed aan het versterken van leiderschap en samenwerking binnen het MT van HR. Door gerichte sessies is er gewerkt aan het bevorderen van effectief leiderschap en de samenwerking, binnen HR en met andere afdelingen.
“De kern van een succesvolle transitie is een heldere koers om je doelstellingen te realiseren, teamleiderschap, als MT samen eigenaarschap hiervoor nemen en dichtbij het primaire proces staan, oftewel de belangrijkste stakeholders van HR.”
De rol van Morgens Conclusion
Om deze pijlers te ondersteunen, waren Annouck de Boer en Carline Pauw actief in de begeleiding van deze transitie. Annouck de Boer (principal consultant Morgens Conclusion) had de rol van strategisch adviseur en sparringpartner voor Agnes Schrijver. Ze begeleidde de strategievorming, de nieuwe werkwijze en de leiderschapsontwikkeling. Carline Pauw (senior consultant Conclusion Consulting) trad op als Agile Coach en ondersteunde de teams in hun nieuwe manier van werken.
Het resultaat
- Verankering van de HR-strategie
De HR-afdeling heeft samen met belangrijke stakeholders een heldere strategische koers ontwikkeld. De HR-strategie wordt gedragen binnen HR, binnen de organisatie en door de Raad van Bestuur. Er wordt niet alleen gefocust op de formulering, maar ook op de daadwerkelijke realisatie van concrete doelstellingen.
- Meer eigenaarschap binnen HR
De HR-afdeling functioneert steeds meer als één geheel. Waar voorheen afdelingen soms nog los van elkaar opereerden, is nu een breed gedragen strategische koers gecreëerd. Medewerkers voelen zich verantwoordelijk voor de strategie en nemen proactief eigenaarschap, wat de samenwerking versterkt.
- Nieuwe (agile) werkwijze ingebed
HR werkt flexibeler en resultaatgerichter door agile methodieken. Er ontstaat steeds meer een cultuur van continu verbeteren. Teams evalueren en passen regelmatig aan, waardoor HR sneller kan reageren op veranderingen en continu in verbinding blijft met belangrijke stakeholders.
“We hebben niet alleen een strategie neergezet, maar echt een nieuwe manier van werken en samenwerken gecreëerd. Dit geeft ons de wendbaarheid die nodig is om als HR bij te dragen aan de toekomst van het Radboudumc.”
Geleerde lessen
De transitie van HR heeft waardevolle inzichten gebracht. Inzichten die we vaak al kennen, maar die midden in het proces opnieuw werden bevestigd. Eén belangrijke herbevestiging: verandering kost tijd en is een serieuze investering.
- Verandering vraagt tijd en aandacht
Verandering kost tijd, ook als de structuur duidelijk is. Het gaat om het meenemen van collega’s, het creëren van draagvlak, en het geduld hebben om soms te vertragen. De werkelijke verandering gebeurt bij de mensen zelf, niet in de structuren.
- Leiderschap is essentieel
De transitie kwam pas echt op gang toen leidinggevenden van het HR-team hun commitment uitspraken en actief betrokken waren. In het begin voelden belangrijke leiders zich onvoldoende betrokken, maar zodra leiders zich echt achter de verandering schaarden, werd het proces breder gedragen. Leiderschap vereist niet alleen resultaatgericht sturen, maar ook actief voorbeeldgedrag en betrokkenheid.
- Strategie is pas waardevol als deze wordt uitgevoerd
Een strategie is alleen waardevol als deze daadwerkelijk in de praktijk wordt gebracht. Door regelmatig in dialoog te blijven en voortgang te meten, wordt de HR-strategie niet slechts een plan, maar een praktische, effectieve werkwijze.
- Een cultuur van continu verbeteren is cruciaal
De agile werkwijze heeft gezorgd voor een cultuur van reflectie en bijsturing. Dit stelt HR in staat om flexibel te blijven en sneller in te spelen op veranderingen binnen de organisatie, wat essentieel is voor blijvend succes.