Deze website maakt gebruik van cookies melding sluiten
Wendbaarheid

Inspiratiebezoek Agile werken bij ING: 5 lessons learned

Onlangs was ik met een delegatie vanuit Volkswagen Pon Financial Services (VWPFS) op inspiratiebezoek bij ING. We waren te gast in het gaaf ingerichte hoofdkantoorING is koploper als het gaat om Agile werken en wordt ook vaak als voorbeeld aangehaald.

Lessons learned

 1. Zonder leiderschap geen verandering.
  Zonder commitment vanuit de top gaat het niet lukken. De board moet snappen wat Agile werken is en het waarom uitdragen. Zelf het goede voorbeeld geven. Dit gaat niet in één keer goed en dat is niet erg. Als gehele organisatie ben je aan het ontwikkelen en leren. Dit vraagt constante aandacht, bijvoorbeeld door coaching en intervisie.
   
 2. Begin en experimenteer.
  Agile werken gaat over experimenteren en onzekerheid; accepteren dat niet alles 100% vaststaat. Natuurlijk moet je ook voor de Agile transformatie een plan hebben. Maar ga niet alles tot in detail uitwerken. Begin gewoon. Al doende leert men.
   
 3. Maak het werkbaar. 
  Er zijn verschillende beproefde modellen om Agile op te schalen (SAFE, LESS, et cetera). Goed om deze erbij te pakken en het model te kiezen dat past bij de context van jouw organisatie. En vervolgens de vertaalslag maken. Maar doe dit niet te rigide, zorg dat het werkbaar is.
   
 4. Veranderen kost tijd. 
  Een Agile transformatie gaat over structuren en rituelen, maar nog meer over cultuur, leiderschap, houding en gedrag. En een cultuur veranderen doe je niet in een paar maanden. Dit duurt jaren en heeft constante aandacht nodig. Ook bij ING lopen nog steeds Agile coaches rond en ook bij ING gaat niet alles perfect volgens het Agile gedachtegoed.
   
 5. Simplificeer en digitaliseer. 
  Veel verschillende systemen die in een onmogelijk netwerk met elkaar in verbinding staan of naast elkaar werken? Nog veel handmatige werkzaamheden? Ga versneld over naar een robuust applicatielandschap. Digitaliseer zo veel mogelijk alle handmatige werkzaamheden en standaard compliance checks. Hierdoor creëer je snelheid en gaat er minder fout.
Agile werken bij ING

Belang van leiderschap

Morgens is eerder op bezoek geweest bij andere Agile organisaties, zoals onder ander Eneco en Spotify. Met name bij Spotify springt voor mij persoonlijk de klantfocus van de organisatie er echt uit. Dit zie je terug in hoe direct de feedback van klanten wordt opgehaald en realtime terechtkomt bij de teams die er dan daadwerkelijk ook iets mee doen. Erg indrukwekkend.

Wat - zonder uitzondering - bij alle Agile organisaties opvalt, is het belang van krachtig (persoonlijk) leiderschap. Hier wordt ook veel voor opgetuigd en ingericht (training, coaching, intervisie). Bij veel beginnende Agile transformaties wordt het belang van leiderschap onderschat.

Kortom, het bezoek aan ING was erg nuttig en leuk. Nieuwe inzichten maar vooral ook bevestiging dat de zachte kant van de Agile transformatie (met name leiderschap) niet moet worden vergeten!

Ontvang gratis Morgens Magazine

Ontvang gratis inspiratie, kennis en updates! Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Morgens Magazine gratis in je mailbox.

Door op verzenden te klikken ga je akkoord met de Privacyverklaring van Morgens